Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί είναι «απάτη» τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Πώς τα 600 ευρώ θα γίνουν 60-360 για την πλειοψηφία των δικαιούχων. Εκτός ενίσχυσης επιχειρήσεις-αγρότες. Άμεση ανάγκη η διαμόρφωση της τιμής χονδρικής με το “πράσινο φως” της Κομισιόν λόγω Ιβηρικής. Ζητούνται διευκρινίσεις από το ΚΙΝΑΛ για τη λιανική τιμή.

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί είναι «απάτη» τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Για “απάτη” που θα γίνει σύντομα αντιληπτή από τους πολίτες προειδοποιεί η αξιωματική αντιπολίτευση, αναλύοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε προχθές ο κ. Μητσοτάκης, μετά και την εξειδίκευσή τους από τους αρμόδιους υπουργούς.

Σε πρώτο επίπεδο, μιλά για ανακοινώσεις που έγιναν “υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής από τους λογαριασμούς-ηλεκτροσόκ”, που, όμως, δεν απέτρεψαν την κυβέρνηση από το παραδεχτεί:

- Ότι τελικά τα μέτρα δεν καλύπτουν το 80% των αυξήσεων όπως είχε δεσμευτεί ο κ. Μητσοτάκης.

- Ότι εδώ και εννέα μήνες προστατεύει την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με αφαίμαξη των νοικοκυριών και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.
Στην κοινωνική πίεση αποδίδουν την εκ νέου υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι θα φορολογήσει αυτά τα υπερκέρδη, που τα ονόμασε μάλιστα «υπερ-έσοδα» και «εισφορά αλληλεγγύης».

Εν προκειμένω, αφήνει υπονοούμενο ότι τα εν λόγω υπερκέρδη θα εμφανιστούν κατά πολύ μειωμένα, ώστε η φορολόγησή τους να μην πλήξει τους παραγωγούς: “Αναμένουμε να τα ανακοινώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χωρίς παρέμβαση της κυβέρνησης στον υπολογισμό τους”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Εκτός στήριξης επιχειρήσεις-αγρότες

Σε δεύτερο επίπεδο, η ανάλυση των μέτρων οδηγεί στην εκτίμηση περί “απάτης”, καθώς αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημειώνουν ότι:

  • Η ενίσχυση δεν θα φτάσει σε όλους τους καταναλωτές, παρότι η κυβέρνηση καλλιεργεί προσδοκίες πως όλοι οι πολίτες θα πάρουν από 600 ευρώ.
  • Αφορά μόνο σε πρώτες και κύριες κατοικίες, εφόσον αυτές διασταυρώνονται από τα έντυπα της εφορίας. Δεν περιλαμβάνονται δευτερεύουσες κατοικίες και εξοχικά στην αναδρομική επιδότηση.
  • Επιδοτείται το 60% της επιβάρυνσης με ανώτατο όριο τα 600 ευρώ. Το υπόλοιπο 40% προκύπτει ότι το πληρώνει το νοικοκυριό.
  • Από το ποσό της επιδότησης, θα αφαιρείται το ποσό των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που έχουν ήδη δοθεί. Δηλαδή, αν έχει πληρωθεί σε ρήτρα ποσό 1.000 ευρώ και έχει δοθεί, το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαίου 2002, επιδότηση 400 ευρώ, θα επιστραφεί το 60% των 600 ευρώ, ήτοι ποσό 360 ευρώ.
  • Όπως τόνισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, τον Ιούνιο στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα επιβεβαιωθεί το μέγεθος της πολιτικής απάτης, αφού το συνολικό κονδύλι για τα αναδρομικά είναι 280 εκατ. ευρώ που θα μοιραστούν 4,2 εκατ. καταναλωτές (πρώτες κατοικίες). Η διαίρεση (66 ευρώ ανά καταναλωτή) προϊδεάζει για την επικείμενη κοροϊδία που θα αποκαλυφθεί.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις, υπενθυμίζουν ότι παραμένουν με χαμηλές ενισχύσεις, έως τον Ιούλιο, “οπότε θα δούμε τι θα εφαρμόσει η κυβέρνηση”. Επισημαίνουν δε, ότι η γενική επιδότηση των 120 ευρώ/MWh καλύπτει μόλις το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής που χρεώνεται το Μάιο και προσθέτουν:

“Μικροί επαγγελματίες και αρτοποιεία ακόμη δεν έχουν δει την πλήρη αναδρομική κάλυψη χρεώσεων κατά 80% που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση και η οποία θα καλυφθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις (σ.σ. ξεκίνησε τον Απρίλιο). Η οικονομική δραστηριότητα ασφυκτιά και οι εντολές ρευματοκοπών παραμένουν.

ΔΕΥΑ, Δήμοι, επιχειρήσεις/καταναλωτές μέσης τάσης είναι πάλι εκτός αναδρομικότητας, πλήρως για το 2021 και αντιμέτωποι με υπέρογκα κόστη (μόνη επιδότηση το 50% του κόστους της ρήτρας).

Επιπλέον μένουν χωρίς στήριξη για το 2022 οι αγρότες, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο, ενώ υπάρχουν ακόμα παράπονα για τη μη αναδρομική κάλυψη των χρεώσεων για το 2021 που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση”.

Τι πρέπει να γίνει

Στο προφανές ερώτημα, τι αντιπροτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση, η απάντηση είναι πως η κυβέρνηση οφείλει “εδώ και τώρα”:

  1. Να παρέμβει στη διαμόρφωση της τιμής χονδρικής άμεσα, εφόσον το μόνο που χρειάζεται απλή γνωστοποίηση στην Κομισιόν με βάση την πρόταση της Ιβηρικής που εγκρίθηκε ήδη.
  2. Να θεσπίσει ποσοστό υποχρεωτικών διμερών συμβολαίων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
  3. Να λάβει άμεσα μέτρα για τις εντολές αποκοπών που έχουν σταλεί ήδη και να ψηφίσει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη μη αποκοπή των καταναλωτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τη ρήτρα Μητσοτάκη που ήδη βλέπουν στους λογαριασμούς τους.
  4. Να ενεργοποιήσει ξανά τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο της ΔΕΗ ώστε να μη λειτουργεί μόνο για την κερδοφορία της και για τα μπόνους των γαλάζιων παιδιών με τις χρυσές αμοιβές, τις μετοχές, τις λιμουζίνες και τις βίλες.

Τι εννοεί το ΚΙΝΑΛ;

Αναφορικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για πλαφόν στην λιανική ρεύματος, με παραπομπή στην αντίστοιχη επιλογή Μακρόν, ζητούνται διευκρινίσεις:

“Καλό θα ήταν το ΚΙΝΑΛ να εξηγήσει αν στοχεύει στα ουρανοκατέβατα και άδικα κέρδη καταπολεμώντας την αισχροκέρδεια ή αν προτείνει με δημοσιονομικό κόστος να καλύπτεται η επιβάρυνση από την υπέρβαση του πλαφόν, λένε.

Όπως τονίζουν, αν η πρότασή του είναι να περιορίσουμε και φορολογήσουμε τα υπερκέρδη “σαφώς και μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο, γιατί στόχος μας είναι να πληρώνουν λιγότερα οι καταναλωτές” - στο σημείο αυτό μάλιστα σημειώνουν ότι ο κ. Μακρόν παρενέβη στη χονδρεμπορική και έβαλε πλαφόν 4% στις αυξήσεις της κατά 88,3% κρατικής EDF, με παράλληλη, γενναία, αύξηση κεφαλαίου.

“Ο κ. Μακρόν έχει δηλώσει μάλιστα πρόσφατα ότι το κράτος πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς ενέργειας. Είναι και αυτές ενδιαφέρουσες προτάσεις που θέλουμε την άποψη του ΚΙΝΑΛ, για την ανάκτηση του ‘Δ’ στη ΔΕΗ και τον Δημόσιο έλεγχο σε Δίκτυα και Αποθήκευση ενέργειας”, καταλήγουν, πιέζοντας τη Χ. Τρικούπη να αποσαφηνίσει την πρότασή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v