Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα στοιχήματα του 14ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ

Στον απόηχο των ανακοινώσεων Μητσοτάκη για το ηλεκτρικό ρεύμα. Η αναδρομή, οι στόχοι και τα διλήμματα. Το σύνθημα, οι επίσημοι προσκεκλημένοι και η… ηχηρή απουσία λόγω Covid.

Τα στοιχήματα του 14ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ

Ως μια νέα αρχή και την αφετηρία για να μπει φρένο στη φθορά της κυβέρνησης θεωρεί το Μέγαρο Μαξίμου τις χθεσινές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα. Η πίεση εξαιτίας των «φουσκωμένων» λογαριασμών αλλά και της γενικότερης ακρίβειας είναι εμφανής και ο πρωθυπουργός, όπως είχε προαναγγελθεί, προκειμένου να βελτιώσει το κλίμα, αποφάσισε να μην περιμένει την ευρωπαϊκή βοήθεια -που ούτως ή άλλως δείχνει να καθυστερεί- αλλά να ξεδιπλώσει το κυβερνητικό σχέδιο για την άμεση, δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους.

Με αυτό τον «άσο στο μανίκι», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στενός συνομιλητής του, ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει απόψε στο 14ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Metropolitan Expo, στα Σπάτα και θα απευθύνει την εναρκτήρια ομιλία. Και ένας από τους λόγους για τους οποίους ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ανοίξει τα χαρτιά του χθες, με τα νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, ήταν ακριβώς για να μην επικεντρωθούν οι ομιλίες των γαλάζιων βουλευτών και στελεχών στο θέμα των λογαριασμών του ρεύματος, αποδομώντας εξαρχής το θετικό αφήγημα που θέλει να καλλιεργήσει ο κ. Μητσοτάκης.

Έντονο αναμένεται να είναι στην ατμόσφαιρα το άρωμα εκλογών, στην τελευταία άλλωστε κορυφαία κομματική διαδικασία της κυβερνώσας παράταξης πριν από τις επικείμενες εθνικές κάλπες. Βασικός στόχος του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος και η ανάδειξη του ενισχυμένου -σύμφωνα με την κυβερνητική ρητορική- κοινωνικού προφίλ του, εν μέσω μιας ιδιαίτερα κρίσιμης συγκυρίας.

Παράλληλα θα κάνει έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου, θα επιχειρήσει τη σύγκριση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θα καταθέσει προς έγκριση τη νέα πρόταση διακυβέρνησης για την επόμενη τετραετία.

Επιστροφή του λαϊκισμού

Ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι η Νέα Δημοκρατία ιστορικά είναι η παράταξη του μέτρου και του ορθολογισμού, καλύπτοντας ιδεολογικά το φάσμα από τη δεξιά έως το κέντρο και τις παρυφές της αριστεράς. Θα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής του λαϊκισμού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και θα θέσει εκ νέου τα εκλογικά διλήμματα προς τους πολίτες: «Σταθερότητα ή νέες περιπέτειες», «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση», «αδράνεια ή δημιουργία».

Ο Manfred Weber, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, τελικά δεν θα έρθει στην Αθήνα καθώς διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Αντίθετα θα δώσουν το παρών οι άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι, Antonio Lopez-Isturiz White, Γενικός Γραµµατέας του ΕΛΚ, Jan Olbrycht, Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σύνθημα του Συνεδρίου θα είναι «Δίπλα σε κάθε πολίτη», ενώ την Κυριακή από τους περίπου 2.500 συνέδρους θα εκλεγούν τα 150 αιρετά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Εκτιμάται ότι ένα στα τρία μέλη της νέας Πολιτικής Επιτροπής θα είναι νέοι κάτω των 35 ετών, την ίδια ώρα που ισχυρή αναμένεται να είναι και η γυναικεία εκπροσώπηση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου θα υπάρχουν περίπτερα του «Be my Hero», με στόχο την εγγραφή εθελοντών για δωρεά μυελού των οστών, των συλλόγων «ΣΥΝΕΧΙΖΩ» και «ΗΠΑΡΧΩ» για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τη δωρεά οργάνων, καθώς και ένα περίπτερο για την πρόληψη κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v