Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονόμου: Οριζόντια και με ευρύ χρονικό ορίζοντα τα νέα μέτρα για το ρεύμα

«Οι πληρωμές στη Ρωσία θα γίνουν με τρόπο τέτοιο ώστε να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις κατά της Μόσχας και να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια της επάρκειας φυσικού αερίου στη χώρα μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τι είπε για τις option για τα στελέχη της ΔΕΗ.

Οικονόμου: Οριζόντια και με ευρύ χρονικό ορίζοντα τα νέα μέτρα για το ρεύμα

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη για όσο χρειαστεί. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστεί ένα νέο πλαίσιο στήριξης κοινωνίας και επιχειρήσεων, που θα απαντά στο πρόβλημα της ακρίβειας και της ενέργειας». Αυτό ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Με την παρέμβαση που σχεδιάζουμε και θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες», σημείωσε, «θα υπάρξει πολύ ουσιαστική στήριξη, οριζόντια και με ευρύ χρονικό ορίζοντα».

Παράλληλα, κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ενισχύει την τοξικότητά του με ασύστολα ψέματα. Για εμάς αντίπαλος είναι η ακρίβεια και προτεραιότητά μας να δώσουμε δραστικές λύσεις. Τα νέα μέτρα θα επιφέρουν δραστική μείωση στις τιμές του ρεύματος», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει» και επανέλαβε ότι «ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει παράλληλα την προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εξεύρεση μιας κοινής λύσης».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «η κυβέρνηση εργάζεται συνεχώς για να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τη σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σε κάθε περίπτωση, οι πληρωμές στη Ρωσία θα γίνουν με τρόπο τέτοιο ώστε να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις κατά της Μόσχας και να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια της επάρκειας φυσικού αερίου στη χώρα μας. Η χώρα μας πλήρωνε και θα εξακολουθεί να πληρώνει σε ευρώ. Η μετατροπή σε ρούβλια είναι τεχνικό ζήτημα και η Κομισιόν θα δώσει σχετικές οδηγίες το επόμενο διάστημα».

Αναφορικά με τη ΔΕΗ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Το δημόσιο κατέχει το 34% της εταιρείας και ασκεί έλεγχο στη διοίκηση. Με αυτό το ποσοστό η περιουσία του ελληνικού λαού ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, όταν το 2019 ήταν μόλις 150 εκατομμύρια ευρώ. Η ΔEΗ το 2019 είχε ουσιαστικά χρεοκοπήσει, σύμφωνα με την άποψη του ορκωτού ελεγκτή τον οποίο είχε διορίσει η τότε κυβέρνηση. Αν η ενεργειακή κρίση μάς είχε βρει με τα τότε δεδομένα και με την τότε κυβέρνηση, οι συνέπειες σήμερα θα ήταν πολύ χειρότερες αφού δεν θα υπήρχε δυνατότητα για οποιαδήποτε στήριξη».

Το πρόγραμμα για διάθεση και αγορά μετοχών, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «δίνει το δικαίωμα στο Δ.Σ. της ΔEΗ να το κάνει, αλλά αυτό το δικαίωμα δεν ασκείται ούτε θα ασκηθεί. Είναι ψέματα ότι οι Έλληνες πληρώνουν πιο ακριβά το ρεύμα από άλλους Ευρωπαίους. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα το κόστος της λιανικής τιμής του ρεύματος είναι χαμηλότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το πρόβλημα με τις αυξήσεις είναι πανευρωπαϊκό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v