Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόβα εθνικών εκλογών η καμπάνια για την 15η Μαΐου

Οι εσωκομματικές κάλπες για απευθείας εκλογή της ηγεσίας και το μπαράζ περιοδειών του Α.Τσίπρα. Πολιτική η εκστρατεία με αιχμή του δόρατος τη «ληστρική» ρήτρα αναπροσαρμογής. Κάλπες και στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ την ερχόμενη Κυριακή.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόβα εθνικών εκλογών η καμπάνια για την 15η Μαΐου

Στην τελική ευθεία προς τις εσωκομματικές τους κάλπες μπαίνουν ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (15 Μαϊου) και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ (8 Μαϊου), με πιο σημαντικές τις πρώτες αφού θα “βγάλουν” πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή.

Το στοίχημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι, φυσικά, εάν θα επανεκλεγεί ο Αλέξης Τσίπρας (δεν υπάρχει άλλωστε άλλος υποψήφιος) αλλά τι απήχηση θα έχει η καμπάνια εγγραφής νέων μελών, καθώς στην προεδρική κάλπη θα προσέλθουν και όσοι γραφτούν “επί τόπου”.

Την πρόταση για απευθείας εκλογή της συλλογικής ηγεσίας από τα μέλη (αντί από τους συνέδρους, όπως ίσχυε) έκανε ο ίδιος ο κ.Τσίπρας και υπερψηφίσθηκε από το πρόσφατο συνέδριο με 74%).

Μένει να φανεί την μεθεπόμενη Κυριακή η ανταπόκριση της βάσης, αν και το κλίμα που μεταφέρεται από τις οργανώσεις είναι πολύ θετικό. Κι αυτό διότι η πρόταση για απευθείας εκλογή επιχειρεί να κάνει τα μέλη υπερ-ενεργά, όχι μόνο εκλέγοντας απευθείας την ηγεσία τους αλλά και μετέχοντας στη λήψη αποφάσεων για μείζονος σημασίας ζητήματα, μέσα από τα εσωκομματικά δημοψηφίσματα που, επίσης για πρώτη φορά, καθιερώνονται.

Μετά το πασχαλινό διάλειμμα, ο κ.Τσίπρας σχεδιάζει νέο …σάρωμα της χώρας, καθώς τρεις φορές την εβδομάδα θα βρίσκεται σε διαφορετική περιοχή. Την αρχή κάνει αύριο από τον Πύργο της Ηλείας, ενώ στα άμεσα πλάνα βρίσκεται η Καβάλα και τα Χανιά.

Ο ίδιος εγκαινίασε και την εκστρατεία για τις εσωκομματικές κάλπες με σποτάκι στο Διαδίκτυο (“στις 15 Μαΐου ψηφίζουμε όλοι - τους στέλνουμε πίσω τον λογαριασμό”), ενώ ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μεγάλη διαφημιστική καμπάνια σε όλες τις μορφές των μέσων ενημέρωσης.

Οι παρεμβάσεις του κ.Τσίπρα θα είναι, βεβαίως, πολιτικές και θα έχουν επίκεντρο “τη ληστρική αποτύπωση” της ρήτρας αναπροσαρμογής στους υπερφουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, σε συνάρτηση με την κυβερνητική επιλογή για “προκλητικές αμοιβές” των golden boys - πρωτίστως στη ΔΕΗ.

Δεδομένου ότι την Τρίτη, που θα επαναλειτουργήσει η Βουλή μετά τις διακοπές του Πάσχα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταθέσει στο πρώτο υπό συζήτηση νομοσχέδιο την τροπολογία του να μην πληρώσουν οι καταναλωτές τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος μέχρι να αποφανθούν τα δικαστήρια, ο κ.Τσίπρας θα εστιάσει σ΄αυτήν καλώντας σε “μέτωπο” όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το σκεπτικό είναι ότι ακόμα κι αν η κυβέρνηση αρνηθεί να εντάξει την τροπολογία σε νομοσχέδιο ώστε να μην τεθεί καν σε ψηφοφορία( σ.σ. που είναι και το πιθανότερο) η προοδευτική αντιπολίτευση οφείλει να συστρατευτεί: αφενός για να είναι ηχηρό το μήνυμα και, αφετέρου, για να δοθεί από καλύτερη θέση ο αγώνας στις δικαστικές αίθουσες.

Επ΄αυτού, στελέχη του κόμματος επισημαίνουν την πρωτοβουλία Δικηγορικών Συλλόγων για συντονισμένες αγωγές κατά της ρήτρας, με δωρεάν εκπροσώπηση των καταναλωτών.

Στις 15 Μαΐου θα υπάρχει και δεύτερη εσωκομματική κάλπη που θα αφορά στην εκλογή της νέας 300μελούς Κεντρικής Επιτροπής.

Εν προκειμένω θα ψηφίσουν μόνο τα 61.600 μέλη που είχαν γραφτεί στο κόμμα τις 21 Μαρτίου, οπότε το στοίχημα θα αφορά τον βαθμό αποδοχής των στελεχών από τα μέλη του κόμματος και, φυσικά, τους εσωκομματικούς συσχετισμούς.

Για την μειοψηφούσα “Ομπρέλα” αυτό μεταφράζεται σε ένα καλύτερο ποσοστό από το 26% που πήρε στο συνέδριο, όταν έθεσε σε ψηφοφορία την αντιπρότασή της να παραμείνει η εκλογή της ηγεσίας από τους συνέδρους και όχι απευθείας από τα μέλη.

Ως προς τα πρόσωπα που θα εκλεγούν, θα παίξει σημαντικό ρόλο η ποσόστωση στα όργανα, 50-50 μεταξύ ανδρών-γυναικών, που για πρώτη φορά προτάθηκε από τον κ.Τσίπρα στο συνέδριο (και υπερψηφίσθηκε).

Αυτό σημαίνει ότι για να εξασφαλίσουν βέβαιη εκλογή τα …μεσοκορυφαία στελέχη, θα πρέπει να βρεθούν στις πρώτες θέσεις των σταυρών προτίμησης ώστε να μη χάσουν τη θέση από εκπρόσωπο του γυναικείου φύλου.
Είναι προφανές ότι “η μάχη του σταυρού” έχει ήδη ξεκινήσει για όλα τα στελέχη και θα κορυφωθεί το επόμενο 15μερο.

Κάλπες και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Την ερχόμενη Κυριακή, μαζί με την ολοκλήρωση του συνεδρίου της ΝΔ, θα στηθούν κάλπες και στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: η μία για την εκλογή οργάνων στις νομαρχιακές οργανώσεις και η δεύτερη για το όνομα του κόμματος. Πηγές του κόμματος εξηγούν ότι ο τίτλος που έχει σαφές προβάδισμα στις έρευνες είναι “ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής”.

Διαβεβαιώνουν δε, ότι πολύ σύντομα θα λήξει η εκκρεμότητα με το τεράστιο τραπεζικό χρέος του πρώην ΠΑΣΟΚ (περίπου 300 εκατ. ευρώ με τους τόκους) καθώς είναι σε εξέλιξη επαφές με τις τράπεζες.

Σε πολιτικό επίπεδο, η Χαριλάου Τρικούπη εμμένει στην τακτική των ίσων αποστάσεων σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας ονομαστικά τους Μητσοτάκη και Τσίπρα ότι καλύπτουν την αισχροκέρδεια, ενώ δεν έχει σχολιάσει ούτε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής ούτε τις (νέες) καταγγελίες για αμοιβές και μπόνους του διοικητή της ΔΕΗ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στις ομιλίες των τελευταίων ημερών, προβάλλει την πρόταση του κόμματός του για πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, έχοντας προαναγγείλει νομοθετική πρωτοβουλία.

Την πρόταση για πλαφόν την έχουν κάνει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οπότε θα υπερψηφίσουν σχετική τροπολογία - εάν βεβαίως δεχτεί η κυβέρνηση να μπει σε ψηφοφορία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v