Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κυβερνητικές κινήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

Οι προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίμου για το επόμενο κρίσιμο 20ήμερο. Το κατέβασμα του διακόπτη και το σχέδιο για το πιο ακραίο σενάριο. Τα συμβόλαια προμήθειας με την Gazprom και η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αλεξανδρούπολη.

Οι κυβερνητικές κινήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

Η είδηση της διακοπής από τη Μόσχα της παροχής φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία σήμανε «κόκκινο συναγερμό» στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκαν, καθώς ήταν μια εξέλιξη λίγο-πολύ αναμενόμενη με βάση τα δεδομένα, ωστόσο είναι αναγκασμένοι να επαναξιολογήσουν την κατάσταση και να προσδιορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε εσπευσμένα έκτακτη σύσκεψη, την οποία ακολούθησαν οι διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει ενεργειακή επάρκεια στη χώρα και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια.

«Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, που -όσον αφορά τη ρωσική απαίτηση για πληρωμή του αερίου με ρούβλια- αποφεύγουν να δώσουν σαφή απάντηση για τη στάση της χώρας μας.

Όπως σημειώνουν, οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου και μέχρι τότε αναμένεται ότι θα έχει αποσαφηνιστεί η συμπεριφορά κρατών και εταιρειών σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πληρωμών. Με βάση τη νέα απαίτηση της Μόσχας, οι πληρωμές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «θα πρέπει να γίνονται σε ευρώ, τα οποία στη συνέχεια, με βάση τις νέες απαιτήσεις της Ρωσίας, μετατρέπονται σε έναν δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το ρούβλι. Παρότι το ποσό που πληρώνεται δεν είναι διαφορετικό, το ζήτημα είναι αν παραβιάζονται οι κυρώσεις, στις οποίες -να σημειωθεί- δεν περιλαμβάνεται η διακοπή αγοράς φυσικού αερίου, λόγω των συνεπειών που θα είχε στις ευρωπαϊκές οικονομίες». Σε κάθε περίπτωση, λένε στην κυβέρνηση, «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής».  

Την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Μαΐου, θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε., ενώ την επόμενη εβδομάδα εξετάζεται το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Έχει λάβει τα μέτρα της»

«Αυτό που είναι σαφές είναι ότι αν η Ρωσία μάς κόψει το φυσικό αέριο, ας πούμε στις 20-21 Μαΐου, η χώρα έχει λάβει τα μέτρα της έτσι ώστε να μην κατεβάσουμε τον διακόπτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να κατεβάσουμε τον διακόπτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να αιφνιδιαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή», δήλωσε χθες (στον ΣΚΑΪ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Η Ελλάδα, επισημαίνουν στην κυβέρνηση, έχει συμβόλαια προμήθειας με την Gazprom τα οποία λήγουν στο τέλος του 2026, αρκετά πιο μακροχρόνια τα συμβόλαιά μας, δηλαδή, από εκείνα της Πολωνίας και της Βουλγαρίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου, ακόμη και στο πιο ακραίο σενάριο, επιμένει στο σχέδιο που έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Ενέργειας και το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την προσθήκη μίας πλωτής δεξαμενής LNG στη Ρεβυθούσα, τη μετατροπή τεσσάρων μεγάλων και μιας μικρής μονάδας της ΔEΗ προκειμένου αντί για φυσικό αέριο να λειτουργούν με πετρέλαιο, τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία και την αύξηση της προμήθειας αζέρικου φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TAP, ενώ θα μπουν ξανά σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες.

Μόνο τυχαίο δεν είναι, εξάλλου, το γεγονός ότι στις 3 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη, όπου το καλοκαίρι θα αρχίσει η κατασκευή της πρώτης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG, που θα λειτουργήσει το 2023.

Χθες, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Kiril Petkov και του ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει ενεργειακά τη Βουλγαρία, μετά τη ρωσική απόφαση.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v