Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις με άρωμα εκλογών στη Νέα Δημοκρατία

Οι επίσημες υποψηφιότητες και τα εκλογικά διλήμματα στους πολίτες. Τα γαλάζια ψηφοδέλτια και οι δράσεις των βουλευτών στις περιφέρειές τους. Κάλεσμα Μητσοτάκη στα κομματικά στελέχη για «δυναμική αναμονή και προετοιμασία».

Κινήσεις με άρωμα εκλογών στη Νέα Δημοκρατία

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κάθε ευκαιρία, να διαβεβαιώνει ότι οι κάλπες θα στηθούν στην ώρα τους, σε έναν και πλέον χρόνο από τώρα, ωστόσο τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Ήδη, τα διλήμματα ενώπιον των πολιτών έχουν μπει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά τις δημόσιες παρεμβάσεις του, οι στοχευμένες ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων δια της επισήμου οδού βρίσκονται σε εξέλιξη (Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Τάκης Θεοδωρικάκος) και τα γαλάζια ψηφοδέλτια καταρτίζονται με γοργούς ρυθμούς. Όπως λένε στην Πειραιώς, βρίσκονται στη διαδικασία επαφών με «άξια στελέχη από τις τοπικές κοινωνίες», με στόχο «την ποιότητα και την ανανέωση με την είσοδο νέων προσώπων», την ίδια ώρα που οι νυν βουλευτές έχουν εντείνει τις δράσεις τους στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Δύο είναι τα πιο υψηλά εμπόδια που έχουν να αντιμετωπίσουν στο δρόμο για την επανεκλογή τους: Αφενός το σύστημα της απλής αναλογικής, με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές που σημαίνει μείωση των εδρών της Νέας Δημοκρατίας ακόμα και στην περίπτωση που αυτή είναι και πάλι πρώτο κόμμα. Αφετέρου, η δυσφορία των πολιτών από τις μεγάλες ανατιμήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και το σύνολο των προϊόντων, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη μεταφέρεται στους βουλευτές της πλειοψηφίας. Αυτοί, καλούνται να διαχειριστούν ίσως τη δυσκολότερη κατάσταση από την αρχή της θητείας τους, ενώ κρας τεστ θα αποτελέσει η παρουσία τους στους τόπους καταγωγής τους τις μέρες του Πάσχα. «Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα είναι εξωγενές, ωστόσο όταν πιέζεται τόσο πολύ, όπως τώρα, αναζητά διέξοδο και αυτός που τα… ακούει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η εκάστοτε κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της», αναφέρει γαλάζιος βουλευτής.

Όπως αναγνώρισε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του παρέμβαση στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη, «το βάρος για πολλούς πολίτες είναι δυσβάσταχτο», δεσμευόμενος για την υλοποίηση εθνικού σχεδίου στήριξης της κοινωνίας στο πρόβλημα του ηλεκτρικού ρεύματος, εφόσον δεν ευδοκιμήσει η προσπάθεια για μια κοινή ευρωπαϊκή δράση.

Εκλογικό δίλημμα

Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τα κομματικά στελέχη να παραμείνουν «σε δυναμική αναμονή και προετοιμασία», εν όψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, τονίζοντας την ανάγκη «η κυβέρνηση να σηκώνει κι άλλο τα μανίκια και το κόμμα να ανοίγεται ακόμα περισσότερο στην κοινωνία».

Υπό το πρίσμα αυτό, ζητά απ’ όλους την εντονότερη επικοινωνιακή προβολή του κυβερνητικού έργου, προς επίρρωση της «συνέπειας λόγων και πράξεων», αλλά και ανάδειξης «του συνδυασμού της οικονομικής ανακούφισης και τόνωσης του εισοδήματος με την αναπτυξιακή στόχευση της πολιτικής μας».

Μόνο τις τελευταίες μέρες ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, με δημόσιες παρεμβάσεις του, αναφέρθηκε κατ’ επανάληψη σε μια σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών, «κοινωνικών προοδευτικών πολιτικών», όπως τις χαρακτηρίζει, μέσω των οποίων προσδιόρισε το νέο εκλογικό δίλημμα προς τους πολίτες: «Τα χρώματα των παλιών κομματικών ορίων ξεθωριάζουν. Μαζί τους ξεθωριάζουν και τα όποια ιδεολογικά πρόσημα. Το σχήμα Αριστερά - Δεξιά μοιάζει να μη χωρά στην εποχή μας. Ειδικά στα νέα παιδιά λέει πολύ λίγα πράγματα. Δίνει το σχήμα αυτό τη θέση του στο δίλημμα πρόοδος ή οπισθοδρόμηση, καθήλωση ή δημιουργία, αδράνεια ή αποτέλεσμα», ανέφερε από το Ηράκλειο, σε μια άκρως προεκλογικού ύφους ομιλία.

Στο κοινωνικό αποτύπωμα της κυβερνητικής πολιτικής αναμένεται να επικεντρωθεί ο πρωθυπουργός και στο 14ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το τριήμερο 6 - 8 Μαΐου, όπως επίσης στη βούλησή του για προώθηση της «θετικής ατζέντας», με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ανεξάρτητα από τις όποιες έκτακτες δυσκολίες προκύπτουν. Έμφαση το Μέγαρο Μαξίμου δίνει στον μετασχηματισμό του πρώην ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης που ψηφίστηκε από τη Βουλή, στα νομοσχέδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την πρωτοβάθμια υγεία, καθώς και στο νέο κώδικα των δικαστηρίων.

Ο επόμενος χρόνος, εκτιμά συνεργάτης του πρωθυπουργού, «θα είναι άκρως παραγωγικός, με σημαντικές πολιτικές και νομοθετικές δράσεις», μολονότι κάποιοι συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη αλλά και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας επιμένουν ότι «πιο ωφέλιμο πολιτικά» θα ήταν οι κάλπες να στηθούν το συντομότερο δυνατόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v