Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Σε ψηφοφορία η πρόταση Τσίπρα για απευθείας εκλογή ηγεσίας από τα μέλη

Τη δική της αντιπρόταση κατέθεσε η “Ομπρέλα” ζητώντας εκλογή από το συνέδριο. Πιο γενναία αυτοκριτική για την περίοδο διακυβέρνησης ζήτησε ο Ν.Φίλης. Υπέρ της εκλογής της ηγεσίας από τα μέλη, τάχθηκε ο Πολάκης

ΣΥΡΙΖΑ: Σε ψηφοφορία η πρόταση Τσίπρα για απευθείας εκλογή ηγεσίας από τα μέλη

Την δική τους αντιπρόταση για τον τρόπο εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα καταθέσουν επισήμως το απόγευμα τα μέλη της μειοψηφούσας ομάδας “Ομπρέλα”, προκειμένου να τεθεί σε ψηφοφορία “απέναντι” από την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.

Η “Ομπρέλα” (στο κέντρο της οποίας είναι οι “53”) θα επιμείνει να εκλέγεται τόσο ο πρόεδρος όσο και η Κεντρική Επιτροπή από το συνέδριο (όπως ορίζει το ισχύον καταστατικό) και όχι απευθείας από τα μέλη, όπως προτείνει ο κ.Τσίπρας.

Η απόφαση θα ληφθεί πιθανότατα αύριο, τρίτη ημέρα του συνεδρίου, οπότε και θα στηθούν κάλπες για να ψηφίσουν οι 5.000 σύνεδροι.

Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφούσα ομάδα, οι “προεδρικοί”, που στηρίζουν την πρόταση του κ.Τσίπρα, διαθέτουν τη μεγάλη πλειοψηφία στο συνεδριακό σώμα.

Π.Πολάκης: Πώς να πλαισιωθεί ο “καπετάνιος”

Υπέρ της εκλογής της ηγεσίας από τα μέλη τάχθηκε ο Παύλος Πολάκης και, μάλιστα, με τρόπο που προκάλεσε ηχηρό χειροκρότημα από την αίθουσα.

Αναπτύσσοντας την ανάγκη μάχιμου κόμματος για “τη δεύτερη φορά” είπε: «ο καπετάνιος πρέπει να πλαισιωθεί από μια ομάδα που αν αυτός τρέχει εμείς να πηδάμε. Δεν μπορεί τις τύχες κρίσιμων θέσεων να κατέχουν άνθρωποι που λένε πως υπάρχουν όρια στη δημοσιονομική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά. Κατά τις πληροφορίες, το “καρφί” αφορούσε τον προϊστάμενο του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκο Κουτεντάκη, τον οποίον, βεβαίως, δεν κατονόμασε.

Ο κ. Πολάκης ζήτησε, εξάλλου, καθαρή νίκη με διαφορά από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής και, εάν οι προοδευτικές δυνάμεις δεν αποδεχθούν συνεργασία “είτε γιατί είναι κολλημένες είτε γιατί είναι πιασμένες”, τότε “να πάμε στις δεύτερες εκλογές με αυτοδυναμία για να εφαρμόσουμε το κυβερνητικό μας σχέδιο”.

Ν.Φίλης: Όχι με οδηγό τον αρχηγισμό

Στίγμα προθέσεων, όπως αναμενόταν έδωσε στην ομιλία του ο Νίκος Φίλης, από τα στελέχη της “Ομπρέλας”. “Να μην προχωρήσουμε σε μια στρατηγικού χαρακτήρα μεταμόρφωση του πολιτικού μας υποκειμένου με οδηγό τον αρχηγισμό, τη ρευστοποίηση της κομματικής μας συγκρότησης και έναν ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό, που υποκλίνεται βαθιά στον κυβερνητισμό και στην εξουσία ως αυτοσκοπό”, είπε.

Σε άλλο σημείο, ο κ.Φίλης τόνισε την ανάγκη “να μην εγκαταλείψουμε το δημοκρατικό ριζοσπαστισμό της Αριστεράς για να κυνηγήσουμε τη χίμαιρα ενός απροσδιόριστου κέντρου, που συμπιέζεται μάλιστα σε συνθήκες κρίσης”.

Και ζήτησε πιο γενναία αυτοκριτική για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: “Για να αποκτήσουμε νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία οφείλουμε να μιλήσουμε καθαρά για τους μνημονιακούς καταναγκασμούς. Το συνέδριο είναι ο χώρος για την αναγκαία αυτοκριτική. Δεν είναι μόνο οι καταναγκασμοί τους οποίους υπαινίχθηκε χτες ο σ. Τσίπρας, αλλά και αυτά που δεν κάναμε ή ανεχτήκαμε παρά τις δεσμεύσεις μας”.
Κι έφερε ως παραδείγματα "τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, τις εξορύξεις, τον East Med, την ασυδοσία του Καμένου αλλά και άλλα, μαζί με συμπεριφορές που έπληξαν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς”.

Άφησε δε και αιχμές για τον Παύλο Πολάκη (χωρίς να τον κατονομάσει) λέγοντας ότι “δώσαμε μεγάλη μάχη για τον εμβολιασμό, τις πατέντες, τη στήριξη του ΕΣΥ”, αλλά “θα ήμασταν ακόμα πιο αποτελεσματικοί αν δεν υπήρχαν κάποιες φάλτσες φωνές στο θέμα των εμβολίων, που επιχείρησε να εκμεταλλευτεί η πιο αποτυχημένη κυβέρνηση της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της πανδημίας”.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v