Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Θεαματική στήριξη στον Α. Τσίπρα στις εσωκομματικές κάλπες

Μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη των 5.000 συνέδρων. Επικράτηση «προεδρικών» και υποχώρηση της «Ομπρέλας». Συνεχίζονται οι εγγραφές νέων μελών μέχρι το συνέδριο (14-17 Απριλίου).

ΣΥΡΙΖΑ: Θεαματική στήριξη στον Α. Τσίπρα στις εσωκομματικές κάλπες

Το πρώτο βήμα για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε «σύγχρονο κόμμα, ανοικτό στην κοινωνία» ολοκληρώθηκε με την εκλογή των 5.000 αντιπροσώπων στο συνέδριο που θα γίνει 14-17 Απριλίου.

Αργά το βράδυ της Κυριακής έκλεισε και η τελευταία εσωκομματική κάλπη, όπου τα μέλη ψήφισαν για την ανάδειξη των συνέδρων, με το αποτέλεσμα να χαροποιεί την ηγεσία και να προβληματίζει πολύ την «εσωκομματική αντιπολίτευση».

Κι αυτό διότι:

- Η συμμετοχή των μελών στη διαδικασία ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων: σε σύνολο 61.500 οργανωμένων μελών προσήλθαν 40.500, ενώ για το προηγούμενο συνέδριο (το 2016) οι αριθμοί ήταν 24.000 και 13.500, αντίστοιχα. Στις κάλπες προσήλθαν όσοι είχαν εγγραφεί ως μέλη μέχρι τις 21 Μαρτίου.

- Η μεγάλη ανταπόκριση και ο παλμός, όπως μεταφέρεται, προοιωνίζεται ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στις επόμενες, καθοριστικές για τη φυσιογνωμία του κόμματος, κάλπες, περί τα μέσα Μαΐου, από τις οποίες θα αναδειχθούν ο πρόεδρος και η νέα Κεντρική Επιτροπή. Προϋπόθεση για να στηθούν αυτές οι κάλπες είναι το συνέδριο να εγκρίνει τις καταστατικές αλλαγές που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για απευθείας εκλογή της ηγεσίας από τη βάση και όχι από το συνεδριακό σώμα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

- Η εν λόγω έγκριση θεωρείται βέβαιη, καθώς το πλειοψηφικό ρεύμα στο κόμμα, οι «προεδρικοί», σάρωσαν στις προχθεσινές κάλπες για την ανάδειξη συνέδρων: σύμφωνα με τους υπολογισμούς, υπερτερούν στο 80% του συνεδριακού σώματος, έναντι 20% που κατέγραψε η εσωκομματική αντιπολίτευση, δηλαδή η «Ομπρέλα» (με πυρήνα τους «53»).

Η εγγραφή νέων μελών συνεχίζεται κανονικά, ενώ στο συνέδριο θα αποσαφηνιστεί το deadline που θα τεθεί προκειμένου και τα νέα μέλη να ψηφίσουν στις επόμενες εσωκομματικές κάλπες για πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή.

Η επόμενη μέρα

Τι σημαίνουν για την επόμενη μέρα οι προχθεσινές εκλογές; Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών στηρίζει τον κ. Τσίπρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, ειδικά στην περιφέρεια, οι «προεδρικοί» σύνεδροι εξελέγησαν με εντυπωσιακά ποσοστά (σε πολλές περιοχές πλησίασαν το 90%), ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα η «Ομπρέλα» κινήθηκε γύρω στο 25-30% (σ.σ. στην Α' Αθήνας υπερτέρησε ελαφρώς).

Κατά τα στελέχη της πλειοψηφίας, αφού θεωρείται βέβαιη η υπερψήφιση των προτάσεων Τσίπρα στο συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα μετατραπεί και, άρα, η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ένα «άλλο κόμμα», δηλαδή σε «σύγχρονο ευρωπαϊκό, ανοικτό στην κοινωνία».

Όπως έχουμε ήδη σημειώσει, η πρόταση του κ. Τσίπρα δεν εξαντλείται στην απευθείας εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, αλλά επεκτείνεται και στα εσωκομματικά δημοψηφίσματα, ώστε τα μέλη να έχουν τον λόγο για τα μείζονος σημασίας θέματα. Δηλαδή, στο εξής, το ηγετικό όργανο θα εισηγείται και τα οργανωμένα μέλη θα αποφασίζουν.

Το «οργανωμένα» τονίζεται με έμφαση, καθώς στις εσωκομματικές κάλπες δεν θα έχουν θέση οι λεγόμενοι «φίλοι» του κόμματος ή οι «περαστικοί» (όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει στις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ για την εκλογή προέδρου).

Γιατί υποχώρησε η «Ομπρέλα»;

Πού οφείλεται η σημαντική υποχώρηση της μειοψηφούσας «Ομπρέλας»; Στελέχη της την αποδίδουν στις εγγραφές των νέων μελών τα οποία πρόσκεινται κατά μεγάλη πλειοψηφία στους «προεδρικούς» και στηρίζουν τον κ. Τσίπρα.

Όπως λένε, «δεν λιγοστέψαμε εμείς, οι άλλοι έγιναν περισσότεροι». Με το «άλλους», δε, εννοούν τους «πασοκογενείς», οι οποίοι μπήκαν… μαζικά στο κόμμα.

Τα στελέχη της πλειοψηφίας, πάντως, μιλούν για αποσυσπείρωση της «Ομπρέλας» το τελευταίο διάστημα, που οφείλεται στην πολεμική εκπροσώπων της στον κ. Τσίπρα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι συγκεκριμένα μέλη της έχουν ήδη ρίξει γέφυρες προς τους «προεδρικούς» και επαναπροσδιορίζουν τον ρόλο τους στο κομματικό στερέωμα.

Πέραν τούτου, η σθεναρή άρνηση της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» στην εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση φαίνεται ότι λειτούργησε «προσβλητικά» για τα μέλη, τα οποία, όπως απέδειξαν οι προχθεσινές κάλπες, συμφωνούν με την καταλυτική καταστατική αλλαγή που πρότεινε ο κ. Τσίπρας.

Τα επόμενα βήματα μέχρι το συνέδριο αναμένεται να συζητηθούν την Πέμπτη στο Πολιτικό Συμβούλιο. Εκεί θα δοθεί και μία γεύση πώς θα συμπεριφερθούν οι δύο πλευρές και εάν η πορεία θα είναι ενωτική.

Σήμερα και αύριο ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης για περιοδεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v