Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ακρίβεια «θολώνει» το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης

Η δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στη στήριξη της κοινωνίας και στις αντοχές της οικονομίας. Επιμένει το Μέγαρο Μαξίμου στις στοχευμένες παρεμβάσεις για τους οικονομικά ασθενέστερους. Οι εφεδρείες και το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Η ακρίβεια «θολώνει» το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης

Ο εφιάλτης της ακρίβειας θέτει την Κυβέρνηση στην μεγαλύτερη δοκιμασία της από την αρχή της θητείας της. Η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση, η αβεβαιότητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και ο τεράστιος πληθωρισμός συνιστούν εκ των πραγμάτων ένα εξαιρετικά απαισιόδοξο σκηνικό. Ο «κόκκινος» συναγερμός ηχεί εντονότερα από ποτέ στο Μέγαρο Μαξίμου που πρέπει να βαδίσει για μία ακόμη φορά σε ένα τεντωμένο σχοινί, ανάμεσα στη στήριξη της κοινωνίας και στις αντοχές της οικονομίας.

Οι δραματικοί τόνοι που χρησιμοποίησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αποτυπώνουν χαρακτηριστικά το κλίμα:  «Οι μέρες που έρχονται για ολόκληρη την Ευρώπη είναι και εξακολουθούν να είναι δύσκολες και ο κίνδυνος παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας γίνεται όλο και πιο πιθανός», σημείωσε, έκανε λόγο για «πρωτόγνωρες ανατιμήσεις και πολύ σοβαρές  συνέπειες στις οικονομίες» και για «κραδασμούς στο παγκόσμιο και το ευρωπαϊκό στερέωμα που γίνονται ακόμα πιο ισχυροί».

Και μπορεί από τα δημόσια ταμεία να έχουν εκταμιευθεί για την ενίσχυση των πολιτών περισσότερα από 4 δισ. από τον περασμένο Σεπτέμβριο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της τρέχουσας κρίσης, ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν και στο κυβερνητικό επιτελείο, αυτά δεν επαρκούν να καλύψουν τις ιλιγγιώδεις αυξήσεις στις τιμές της αγοράς.

Βούληση της Κυβέρνησης, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για τη στήριξη της κοινωνίας, με έμφαση στις στοχευμένες παρεμβάσεις στους οικονομικά ασθενέστερους. Αυτοί, όπως εξηγεί συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν τα λιγότερα περιθώρια αντίδρασης μπροστά στη διαμορφωμένη κατάσταση και θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρατικής αρωγής.  

Ενόψει, άλλωστε, των επικείμενων εκλογών, το πρωθυπουργικό επιτελείο θέλει να είναι εμφανείς οι πρωτοβουλίες με κοινωνικό πρόσημο, οι οποίες πάντα μετρούν στον τελικό απολογισμό.

Το πιθανό κόστος

Οι συζητήσεις πολλές, οι σκέψεις ακόμα περισσότερες, όπως και οι υπολογισμοί με το πιθανό κόστος που θα συνοδεύει την κάθε πρόταση. Ανάμεσά τους, η πληρωμή ενός ή δύο ολόκληρων λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας ευάλωτων οικονομικά οικογενειών, μειώσεις του ΦΠΑ για συγκεκριμένο διάστημα σε βασικά τρόφιμα, όπως το ψωμί, το αλεύρι, το γάλα, το κρέας και το ηλιέλαιο, αλλά και η επιδότηση ενοικίου για νέα ζευγάρια, που έχει ήδη εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό.

Πριν από αυτά, πάντως, τον τρέχοντα μήνα μπαίνει σε εφαρμογή το νέο πακέτο μέτρων που έχει ανακοινωθεί, αυξημένο και διευρυμένο σε σχέση με εκείνα που εφαρμόστηκαν τους προηγούμενους μήνες. Παράλληλα, δεδομένου ότι η διάρκεια της κρίσης παραμένει άγνωστη, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι υπάρχουν και εφεδρείες -όπως έκανε στη διάρκεια της πανδημίας- για τη δυνητικά παρατεταμένη παροχή στήριξης. «Οτιδήποτε χρειάζεται, εφόσον το μετρήσουμε σωστά και είμαστε βέβαιοι για την αποτελεσματικότητά του, που να εξυπηρετεί τις δύο βασικές πολιτικές αρχές -στοχευμένες παρεμβάσεις, που κυρίως θ’ ανακουφίζουν τους πιο ευάλωτους, μέσα στα όρια αντοχών της οικονομίας- θα τα επεξεργαζόμαστε έγκαιρα, σωστά,  μετρημένα και συγκεκριμένα και θα τα ανακοινώνουμε», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τη βούληση της Κυβέρνησης για βραχυπρόθεσμη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων «ώστε να απορροφήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε,  τις αυξήσεις στις τιμές», επανέλαβε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συζήτηση, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την αναπτυξιακή πρωτοβουλία «Growing Together». Και αυτό, όπως διαμηνύουν στην Κυβέρνηση, χωρίς να γίνονται «εκπτώσεις» στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, όπως είχε παρουσιαστεί πριν από τις εκλογές του 2019.

Στο τέλος, άλλωστε, της κυβερνητικής θητείας, επισημαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, δύο θα είναι τα πράγματα τα οποία θα κληθούν να κρίνουν οι ψηφοφόροι: Αφενός τον απολογισμό της συνεχούς διαχείρισης κρίσεων από την Κυβέρνηση και αφετέρου τον βαθμό υλοποίησης του προ τριετίας προεκλογικού προγράμματός της.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v