Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Δεν κυβερνάτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον κ. Μητσοτάκη

«Τελειώστε γρήγορα για να αναλάβουμε την ευθύνη και να μη μετατραπεί η κρίση σε κοινωνική τραγωδία». Το manual της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας.

Τσίπρας: Δεν κυβερνάτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον κ. Μητσοτάκη

«Σε μία στιγμή που τα σύννεφα πυκνώνουν, η χώρα έχει τη χειρότερη κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή. Κι άλλες κυβερνήσεις αντιμετώπισαν κρίσεις αλλά καμία όπως εσείς: απέναντι σε όλα τα προβλήματα, δεν αναζητείτε λύσεις αλλά δικαιολογίες, έφταιγε η πανδημία, η κλιματική κρίση, η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ναι, υπάρχουν, αλλά εσείς είστε επιταχυντής και πολλαπλασιαστής τους στη χώρα. Μετατρέπετε τα προβλήματα των μη προνομιούχων σε κέρδη για τους προνομιούχους».

Με αυτή την κεντρική, πολιτική, κριτική απευθύνθηκε από το βήμα της Βουλής στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, διατυπώνοντας τη βασική κατηγορία: «Δεν κυβερνάτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και υπέρ αυτών που πλήττονται αλλά υπέρ των κερδοσκόπων».

Αναφερόμενος στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και στα νοικοκυριά, επικαλέσθηκε τις επίμονες διαρροές περί νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου, μέσα στην ίδια κυβερνητική θητεία, για να αναρωτηθεί «πόσο απεγνωσμένος είναι ο κ. Μητσοτάκης», για να επεξεργάζεται τέτοιο σενάριο.

Σε κάθε περίπτωση, προκάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό: «Κάντε ό,τι θέλετε αλλά τελειώστε γρήγορα», τονίζοντας ότι το κόμμα του είναι έτοιμο «να αναλάβουμε την ευθύνη, για να αποτρέψουμε τη μετατροπή της κρίσης σε κοινωνική τραγωδία».

Επ' αυτού, ο κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του απάντησε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2019. Απάντηση που έκανε τον κ. Τσίπρα να παρατηρήσει ότι ο πρωθυπουργός «κάνει την ανάγκη φιλοτιμία», επικαλούμενος την πρόσφατη δήλωση του κ. Πέτσα ότι «αν κάναμε τώρα εκλογές, ο λαός θα μας τιμωρούσε για την ακρίβεια».

«Δεν είστε κυβερνήτης;»

Ξεκαθαρίζοντας ευθύς εξαρχής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα υπερψηφίσει τα αναιμικά μέτρα στήριξης, διότι «και το τελευταίο ευρώ είναι αναγκαίο στην κοινωνία», ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι τα λίγα ή τα πολλά ευρώ στους χειμαζόμενους πολίτες αλλά το λάθος δημοσιονομικό υπόδειγμα που επιλέγει σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας, λόγω ιδεοληψίας και manual νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, η κυβέρνηση. Όπως είπε:

  • Δεν θέλετε να αγγίξετε τα ουρανοκατέβατα (όπως είπε η Κομισιόν) κέρδη ενεργειακών παραγωγών, δεν θέλετε να διαταράξετε τα κέρδη των νέων μετόχων ΔEΗ. Θα ζήσουμε σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας κι εσείς θα σκέφτεστε την τιμή στο ταμπλό και να μη φορολογήσετε τα υπερκέρδη των ιδιωτών.
  • Είπατε κ. Μητσοτάκη ότι όσοι έχουν υπερκέρδη οφείλουν να καταθέσουν μερίδιο. Οικειοθελώς θα το κάνουν; Δεν νομοθετείτε εσείς; Δεν είστε κυβερνήτης;
  • Είπατε ότι κάνατε αίτημα στη ΡΑΕ να κάνει την άσκηση για το πλαφόν και να σας απαντήσει. Εμείς την κάναμε την άσκηση σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε: Στο διάστημα Ιούλιο ’21 - Φεβρουάριο ’22 το μέσο κόστος παραγωγής στις μονάδες φυσικού αερίου ήταν 153 η μεγαβατώρα, ενώ η μέση χονδρική τιμή ήταν 202 η μεγαβατώρα. Αρα, το υπερκέρδος είναι 49 ευρώ στη μεγαβατώρα, έναντι από 2-3 ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το συνολικό υπερκέρδος είναι 1,7 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο. Αν αφαιρέσουμε επιστροφές-εκπτώσεις, προκύπτει 1,4 δισ. ευρώ (με το ένα δισ. στη ΔEΗ) και εσείς δίνετε 600 εκατ. ως στήριξη, επιδοτώντας αυτήν ακριβώς την αισχροκέρδεια. Μας μιλάτε για λεφτόδεντρα που δεν υπάρχουν όταν φέρατε τόσα golden boys; Όταν ο επικεφαλής της ΔEΗ παίρνει 360.000 ευρώ τον χρόνο, μαζί με τα μπόνους; Λέτε ότι περιμένετε να συνεδριάσει το Συμβούλιο Κορυφής για το πλαφόν, όταν μια σειρά χωρών έχουν ήδη επιβάλει πλαφόν. Ποιον κοροϊδεύετε; Για ποιου τα συμφέροντα κυβερνάτε;
  • Μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη, για ακρίβεια της ιδεοληψίας σας, για ακρίβεια των δεσμεύσεών σας απέναντι σε συμφέροντα. Μας είπατε ότι οι προτάσεις μας κοστίζουν 15 δισ.: 1,5 δισ. ευρώ σημαίνει η ετήσια μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. 950 εκατ. ευρώ η μείωση ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα. Πού είναι τα 15 δισ.;
  • Μας παραδώσατε 9% πρωτογενές έλλειμμα το 2015 και παραλάβατε από εμάς 37 δισ. ευρώ και ρυθμισμένο χρέος. Πάρτε πίσω τα κλεμμένα και υιοθετήστε άλλο δημοσιονομικό υπόδειγμα.
  • Τα φορτώνετε όλα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Με το «καλημέρα», το 2019 πήρατε 1 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους και το δώσατε σε funds για ιδιωτική ασφάλιση. Μέσα σε τρία χρόνια δώσατε τρία δισ. ευρώ λιγότερα στους συνταξιούχους. Δεν ντρέπεστε;

Είστε κυβέρνηση με όλες τις λάθος απαντήσεις στις προκλήσεις, όχι αδύναμη να απαντήσετε στις προκλήσεις, κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v