Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανελλαδική εξόρμηση ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια, προτάσεις και «ισοδύναμα»

Δεν επιλέγει να καταψηφίσει τα «ψίχουλα» αλλά τελεί εν αναμονή του «πακέτου». Ανάλογη στάση και από το ΚΙΝΑΛ. Σοβαρές καταγγελίες πρατηριούχων στον Α. Τσίπρα για λαθρεμπόριο.

Πανελλαδική εξόρμηση ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια, προτάσεις και «ισοδύναμα»

Με μεγάλη εξόρμηση για την ακρίβεια σχεδιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση να αντιμετωπίσει αφενός τις δικαιολογίες της κυβέρνησης για τα πενιχρά μέτρα στήριξης («φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία» ή «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα») και, αφετέρου, να παρουσιάσει εκτενώς τις εναλλακτικές προτάσεις που θα την εκθέσουν στην κοινωνία.

Για τη στάση που θα τηρήσει στην ψηφοφορία στη Βουλή, ο προσανατολισμός είναι να μην τα καταψηφίσει, με το σκεπτικό ότι «ακόμα και τα ψίχουλα δεν τα στερείς από τον πεινασμένο».

Κατά τις πληροφορίες, πάντως, η θετική ψήφος θα εξαρτηθεί από το εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στο γνωστό «τρικ» να εντάξει στο νομοσχέδιο με τα μέτρα και άλλες ρυθμίσεις, άσχετες με το περιεχόμενο, με σκοπό να «παγιδέψει» την αντιπολίτευση και να εκβιάσει ένα συνολικό «ναι».

Δεδομένου ότι η εξειδίκευση των μέτρων έγινε από τους αρμόδιους υπουργούς χθες το πρωί, με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται καθ' οδόν προς τη Θεσσαλονίκη για την περιοδεία του, οι συσκέψεις θα γίνουν σήμερα και τις επόμενες ημέρες για την τακτική και τη στάση του κόμματος.

Από τις πρώτες συζητήσεις προκύπτει ότι η καμπάνια θα είναι μεγάλης έκτασης και θα περιλαμβάνει κινητοποιήσεις στις μεγάλες πόλεις.

Κοστολογημένες προτάσεις

Αναφορικά με την κατηγορία του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Οικονόμου ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι κοστολογημένες, αρμόδια στελέχη μιλούν για «άλλο ένα ψέμα του εθνικού ψεύτη» (σ.σ. όπως τον αποκαλούν), καθώς η κοστολόγηση έχει παρουσιαστεί επανειλημμένα από το οικονομικό επιτελείο και την αρμόδια τομεάρχη Έφη Αχτσιόγλου.

«Κάνει ότι δεν καταλαβαίνει πως για τη διάθεση των κονδυλίων υπάρχουν προτεραιότητες τις οποίες η κάθε κυβέρνηση σταθμίζει ανάλογα με τις πολιτικές επιλογές της», παρατηρούν.

Και εξηγούν:

  • Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα για ένα έτος έχει κόστος 1,5 δισ. ευρώ, «όσα δηλαδή είναι τα κέρδη των παραγωγών ενέργειας ή το ποσό που έχει διαθέσει η κυβέρνηση για την ιδιωτική επικουρική ασφάλιση».
  • Η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα, ακόμα κι όλα να πέσουν στον χαμηλότερο συντελεστή, μεταφράζεται σε 900 εκατ. ευρώ για ένα χρόνο ή 750 εκατ. μέχρι το τέλος του έτους. Ισοδύναμα μπορούν να βρεθούν από ουκ ολίγες ρυθμίσεις της κυβέρνησης, όπως η διατήρηση ως είχε του συμπληρωματικού φόρου για τους πολυϊδιοκτήτες, ο οποίος άλλαξε υπέρ τους.
  • Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν έχει δημοσιονομικό κόστος.

Καταγγελίες για λαθρεμπόριο

Όσο για τους ελέγχους στην αγορά καυσίμων, η αξιωματική αντιπολίτευση παραπέμπει στις σοβαρές καταγγελίες που έκαναν χθες στον Αλέξη Τσίπρα οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Μεταξύ άλλων, για διακίνηση ετησίως 70.000 τόνων παράνομου φυσικού αερίου: «70 χιλιάδες τόνοι είναι 125 εκατομμύρια λίτρα, έχουν μπει σε 4,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Τι σημαίνει αυτό; Το λαθραίο δεν πωλείται με απόδειξη. Σημαίνει ότι 4,5 εκατομμύρια αποδείξεις δεν εκδόθηκαν ή ήταν πλαστές. Αυτό το αέριο διακινήθηκε με 8-10.000 βυτιοφόρα. Τι ζητήσαμε; Νομιμότητα. Όλοι οι εκπρόσωποι του κλάδου που ζητήσαμε τη νομιμότητα δεχθήκαμε επιθέσεις και ο πρόεδρος της Αθήνας και εμείς. Η αγορά έχει φύγει από τα χέρια των ελέγχων», είπαν χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση επιδοτεί την αισχροκέρδεια αντί να κάνει ελέγχους για να την αντιμετωπίσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος. Χαρακτηρίζοντας «χυδαίο ψέμα» τη δικαιολογία ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, «όταν μία σειρά από χώρες της ΕΕ με τελευταίες την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία την εφαρμόζουν για όσο διαρκεί η κρίση, μειώνοντας σημαντικά τις τιμές βενζίνης και πετρελαίου».

ΚΙΝΑΛ: Πολύ λίγα - πολύ αργά

Στάση αναμονής για το πώς θα φέρει η κυβέρνηση τα μέτρα στη Βουλή τηρεί και το ΚΙΝΑΛ, καθώς δεν αποκλείει το κυβερνητικό “τρικ” να επιλέξει ενσωμάτωσή τους σε πολυνομοσχέδιο με άλλες ρυθμίσεις.
Ο προσανατολισμός και της Χ. Τρικούπη είναι να δώσει θετική ψήφο στα μέτρα, παρότι η θέση είναι «πολύ λίγα - πολύ αργά», όπως είπε χθες στη Βουλή ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Μιχάλης Κατρίνης.

Επικριτικός εμφανίσθηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης: «Συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα μέτρα είναι τα λιγότερα. Το 1,1 δισ. ευρώ δεν είναι δημοσιονομικό περιθώριο. Είναι η κερδοσκοπία του κράτους εις βάρος του ελληνικού λαού», δήλωσε (στον Σκάι).

Ειδικά για το επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι η ενεργειακή κρίση οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε: «Ξέρετε πόσο έχει αυξηθεί το τιμολόγιο στον μέσο Ευρωπαίο; 3,4 φορές. Στην Ελλάδα; 5,4. Διότι επί κυβερνήσεως του κ. Μητσοτάκη η χώρα μας είπε για απολιγνιτοποίηση. Συμφωνώ κι εγώ, έπρεπε όμως να πάμε στην απολιγνιτοποίηση κάνοντας μόνιμο ένα μεταβατικό καύσιμο όπως είναι το φυσικό αέριο; Και να είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που την ώρα της ενεργειακής κρίσης αύξησε την εξάρτησή της στην παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος 25% από το φυσικό αέριο;».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v