Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση στο διάγγελμα κ. Μητσοτάκη

«Θυμάται τη συνετή δημοσιονομική πολιτική μόνο όταν πρέπει να στηρίξει τη κοινωνία και την ξεχνά στις απευθείας αναθέσεις και στα καρτέλ», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν ταυτόσημες θέσεις όλων των κομμάτων για μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα, πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος/φυσικού αερίου, αύξηση κατώτατου μισθού.

«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση στο διάγγελμα κ. Μητσοτάκη

Για μέτρα-ψίχουλα, μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος, με κυβερνητική επιμονή στην επιδότηση της αισχροκέρδειας κάνει λόγο η αντιπολίτευση, κατηγορώντας επιπλέον τον πρωθυπουργό ότι ισχυρίσθηκε ψευδώς πως η ακρίβεια εμφανίστηκε τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όσο και το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 εμμένουν στις σχεδόν ταυτόσημες προτάσεις τους για τη στήριξη της κοινωνίας:

  • Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα
  • Πλαφόν στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου
  • Αύξηση του κατώτατου μισθού. (Εν προκειμένω, η Χ. Τρικούπη προτείνει και ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ το ΜέΡΑ25 μιλά για τιμαριθμική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού).

ΣΥΡΙΖΑ: Ψέμα ότι η ακρίβεια οφείλεται στον πόλεμο

Ολοκληρωμένη απάντηση θα δώσει το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την εξειδίκευση των μέτρων, ενώ την πολιτική επίθεση θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί στο πλαίσιο των περιοδειών του ανά τη χώρα.

Ιδιαίτερα αιχμηρό εμφανίστηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα ψέματα, όπως τόνισε, του κ. Μητσοτάκη σχετικά με το πότε εμφανίστηκε το πρόβλημα της ακρίβειας.

Κι αυτό διότι, όπως σημειώνουν στελέχη του, ο πρωθυπουργός απέδωσε την έκρηξη του προβλήματος στον πόλεμο στην Ουκρανία, αποσιωπώντας την άρνησή του να αντιμετωπίσει το ράλι στις τιμές των καυσίμων που άρχισε τον Σεπτέμβριο.

Επικαλούνται προς τούτο τις επίμονες αναφορές του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ και «τις διαβεβαιώσεις των Μητσοτάκη-Σκρέκα ότι οι καταναλωτές θα δουν ελάχιστα ευρώ παραπάνω στους λογαριασμούς τους».

Παραπέμπουν επίσης στις δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ότι το φαινόμενο της ακρίβειας θα «ήταν παροδικό» και ότι από το νέο έτος θα άρχιζε η αποκλιμάκωση.

«Αποδίδοντας το πρόβλημα της εκρηκτικής ακρίβειας αποκλειστικά σε εξωγενείς παράγοντες και στον πόλεμο στην Ουκρανία, επιχείρησε να πείσει τους πολίτες ότι το κύμα ακρίβειας που τους σαρώνει ήδη από το καλοκαίρι, εμφανίστηκε μόλις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Να τους πείσει δηλαδή ότι δεν περνάνε τον χειμώνα σε παγωμένα διαμερίσματα, ότι δεν αδυνατούν εδώ και μήνες να καλύψουν λογαριασμούς και στοιχειώδεις ανάγκες. Όλα αυτά για τον κ. Μητσοτάκη οι πολίτες δεν τα ζουν εδώ και καιρό, αλλά τα φαντάζονται», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ανακοίνωσή του.

Τονίζοντας με έμφαση ότι ο πρωθυπουργός στο χθεσινό του διάγγελμα «κάλυψε και πάλι απολύτως τα καρτέλ και τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγών ενέργειας, ενώ δεν είπε κουβέντα για επιβολή πλαφόν ούτε στα κέρδη τους ούτε στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου που πληρώνουν οι πολίτες».

Ειδικά για το πρωθυπουργικό επιχείρημα ότι δεν παίρνει πιο γενναία μέτρα λόγω της ανάγκης να τηρηθεί συνετή δημοσιονομική πολιτική, παραπέμπει στις περίφημες απευθείας αναθέσεις δισ. ευρώ, στους κλειστούς διαγωνισμούς και σε μειώσεις φόρων για λίγους και ισχυρούς, για να τονίσει, «τη συνετή πολιτική τη θυμάται μόνο όταν είναι να πάρει μέτρα για την κοινωνία».

ΚΙΝΑΛ: Καθυστερημένα και ανεπαρκή τα μέτρα

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ η πρώτη τοποθέτηση ήρθε από τον εκπρόσωπό του Δημήτρη Μάντζο.
«Τα μέτρα της κυβέρνησης έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση και πάντως δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Τελικά, αποδεικνύεται ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια υπήρχαν και υπάρχουν, όπως υποστηρίζουμε εδώ και πολλές εβδομάδες παρά τις ειρωνείες κυβερνητικών στελεχών. Η υπεραπόδοση από τον ΦΠΑ στα κρατικά ταμεία δημιούργησε χώρο για ενίσχυση των αδύναμων συμπολιτών μας».

Τα αναγκαία μέτρα, όπως τα κωδικοποίησε ο κ. Μάντζος, είναι: πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, αύξηση του κατώτατου μισθού και ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

ΚΚΕ: Τουλάχιστον κοροϊδία

«Αποτελεί τουλάχιστον κοροϊδία ο πρωθυπουργός να μιλάει για μέτρα ανακούφισης, την ώρα που οι παράγοντες και οι αιτίες που ευθύνονται για την ενεργειακή φτώχεια, τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια ζουν και βασιλεύουν», επισημαίνει το ΚΚΕ.

«Το ελάχιστο, αυτή τη στιγμή, για να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, είναι η κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων σε καύσιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, οι αυξήσεις στους μισθούς, ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και ανέργους», τονίζει.

Επισημαίνοντας, επιπλέον, ότι «η πραγματική λύση βρίσκεται στον αγώνα για να αξιοποιηθεί σχεδιασμένα το σύνολο των ενεργειακών πηγών της χώρας (λιγνίτης, υδρογονάνθρακες, γεωθερμία, ΑΠΕ κ.λπ.) προς όφελος των λαϊκών αναγκών, για να πάψει η ενέργεια να αποτελεί “εμπόρευμα”».

ΜέΡΑ25: Το ταλέντο του κ. Μητσοτάκη

«Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύει καθημερινά το ταλέντο του να κάνει ακριβώς το αντίθετο εκείνου που επιβάλλει το κοινωνικό συμφέρον», υπογραμμίζει το ΜέΡΑ25.

Και προσθέτει: «Όταν η ακρίβεια χτυπά τα βασικά αγαθά ένα χρόνο πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι μη προνομιούχοι έχουν ανάγκη για μόνιμες αυξήσεις των πενιχρών τους εισοδημάτων. Και τι κάνει ο κ. Μητσοτάκης; Ανακοινώνει έκτακτο επίδομα, δηλαδή φιλοδώρημα.

Όταν το πορτοφόλι όσων ζουν με τον κατώτατο μισθό ή από κοινωνικά επιδόματα ροκανίζεται καιρό τώρα από τον πληθωρισμό, οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων. Και τι κάνει ο κ. Μητσοτάκης; Ανακοινώνει ότι όταν αποφασίσει η πολυχρονεμένη αφεντιά του θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό όσο αυτός κρίνει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v