Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «περίμετρος» των δικαιούχων στήριξης σε καύσιμα και το «δώρο Πάσχα»

Ποιες κατηγορίες πολιτών θα αφορούν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις. Το «αγκάθι» των δημοσιονομικών περιθωρίων και οι προειδοποιήσεις Βρυξελλών και Γραφείου Προϋπολογισμού.

Η «περίμετρος» των δικαιούχων στήριξης σε καύσιμα και το «δώρο Πάσχα»

Τις τελευταίες πινελιές βάζει το οικονομικό επιτελείο, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου, στο νέο πλέγμα μέτρων που θα ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο (το πιθανότερο) για τη στήριξη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των αγροτών, με φόντο τις ιλιγγιώδεις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, των υπηρεσιών και των προϊόντων στην αγορά.

Οι συσκέψεις μεταξύ των αρμοδίων υπουργών είναι συνεχείς, τα κομπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά και μέχρι και την τελευταία στιγμή, ως φαίνεται, θα γράφονται και θα σβήνονται παράμετροι από το συνολικό πακέτο.

Τα δημοσιονομικά περιθώρια εκ των πραγμάτων είναι στενά, με το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, να προειδοποιεί για πληθωρισμό – μαμούθ στο 11% και να ζητά περιορισμένα μέτρα στήριξης, με το βλέμμα στα ελληνικά ομόλογα και στο χρέος.

Η πρόθεση της Κυβέρνησης να ανοίξει τα δημόσια ταμεία ειδικά για τους πιο ευάλωτους οικονομικά είναι δεδηλωμένη, την ώρα όμως που εντείνεται και η πίεση των δανειστών προκειμένου οι παροχές που θα ανακοινωθούν να είναι «σφιχτές», χωρίς μεγάλα ανοίγματα και αποκλίσεις από τον αρχικό σχεδιασμό.

Και αυτό, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει με ποιο τρόπο τελικά οι Βρυξέλλες θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε κεντρικό επίπεδο, με τους ηγέτες των χωρών του νότου να μην βρίσκουν ευήκοα ώτα στους ομολόγους τους της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης σχετικά με το γενναίο πακέτο στήριξης που ζητούν.

Ο γρίφος που θα περιλαμβάνει από τη μία το μεγαλύτερο δυνατό μέγεθος στήριξης και από την άλλη αυτό να αφορά όσο περισσότερους πολίτες είναι δυσεπίλυτος.

Βασικές παροχές

Σε αυτό που καταλήγει τελικά η Κυβέρνηση είναι, με τις δύο βασικές παροχές, να καλυφθούν οι ανάγκες αφενός των πιο αδύναμων οικονομικά (με την «επιταγή ακρίβειας» που θα είναι αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με καμία οφειλή) και αφετέρου των μικρομεσαίων στρωμάτων (με την παρέμβαση στα καύσιμα). Έτσι, στην δεύτερη κατηγορία η περίμετρος του κύκλου των ανθρώπων που θα βοηθηθούν θα είναι ευρύτερη, ενώ στην πρώτη περίπτωση, που αφορά το επίδομα - ενίσχυση το οποίο θα δοθεί λίγο πριν από το Πάσχα, οι δικαιούχοι θα είναι λιγότεροι. Και οι δύο παροχές θα δοθούν με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα συμπληρώνονται και από την οριζόντια ενίσχυση όλων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για Μάρτιο και Απρίλιο (μάλλον υψηλότερη σε σχέση με πριν).

Όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα ανακούφισης διευκολύνονται από την πορεία των φορολογικών εσόδων το πρώτο δίμηνο του έτους, που ήταν πολύ καλύτερη του αναμενόμενου. Η νέα δέσμη μέτρων στήριξης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «εντάσσεται σε μία ευρύτερη, κεντρική πολιτική της κυβέρνησης η οποία αποβλέπει στην προστασία και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος». Παραπέμπουν δε στη δρομολόγηση της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού, στη μείωση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας και στην προστασία των πιο ευάλωτων δανειοληπτών από τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους.

Από εκεί και πέρα, όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, περιμένουμε την πανευρωπαϊκή απάντηση στις στρεβλώσεις που έχει η αγορά ενέργειας, γεγονός που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στο ράλι των τιμών της ενέργειας που μετακυλίεται στις ζωές και τις τσέπες όλων μας.

Η Κυβέρνηση προσδοκά στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής, στις 24-25 Μαρτίου, η Ευρώπη «να ανταποκριθεί σε αυτά που περιμένουμε στο σύνολό μας οι Ευρωπαίοι πολίτες και σε αυτά που οι ηγέτες στη Γαλλία ζήτησαν από την Επιτροπή». Οι σχετικές παρεμβάσεις αφορούν την εξεύρεση πόρων και την εξάντληση κάθε δυνατότητας για στήριξη της κοινωνίας στο σύνολό της. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v