Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση έπρεπε να ενημερώσει για την αποστολή στρατιωτικού υλικού

Δεν εγείρει ενστάσεις για την αποστολή. «Να πρωταγωνιστήσουμε στην ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και σε ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων».

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση έπρεπε να ενημερώσει για την αποστολή στρατιωτικού υλικού

Υπέρ της αποστολής στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία τάχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, εγείροντας ταυτόχρονα ενστάσεις για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την απόφασή της.

«Όταν λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις, πρέπει να υπάρχει μία ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Τώρα αυτό δεν το κάνει μόνο η Ελλάδα, το κάνουν άλλα 14 κράτη», δήλωσε (στο ραδιόφωνο του Σκάι).

Όπως πρόσθεσε, «η Ευρώπη για πρώτη φορά δίνει από το διακρατικό ταμείο, τον νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ειρήνης, 450 εκατ. ευρώ για πολεμικό εξοπλισμό για να τον στείλει στην Ουκρανία».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισήμανε: «Εμείς αυτή τη στιγμή καταδικάζουμε μία παράνομη πρωτοβουλία του κ. Πούτιν να εισβάλει σε μία χώρα, να οδηγήσει την Ευρώπη, την ανθρωπότητα, την Ουκρανία και τον λαό της Ρωσίας σε μία τεράστια περιπέτεια. Μία περιπέτεια με την οποία θα θρηνήσουμε πολλούς θανάτους, στους οποίους ήδη περιλαμβάνονται δέκα ομογενείς μας που έχασαν τη ζωή τους και μέσω της εκπομπής σας θέλω να συλλυπηθώ τις οικογένειές τους. Πάντα ήμασταν στην πλευρά του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε στην ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και σε ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων».

Για το μείζον θέμα της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως όταν όλες οι χώρες μείωναν την εξάρτησή τους από το φυσικό αέριο, η Ελλάδα την αύξησε κατά 24%.

Εκφράζοντας την ανάγκη να αλλάξει ο σχεδιασμός της ελληνικής Κυβέρνησης, υποστήριξε πως «το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να γίνει ένα στρατηγικό εργαλείο που στόχο θα έχει την, σε μεγάλο βαθμό, ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας. Και αυτό πρέπει να γίνει με μεγάλη επένδυση στο δίκτυο, όπως έχω ξαναπεί στο παρελθόν, και με αύξηση της διασυνδεσιμότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη έστειλαν

Για το θέμα της αποστολής στρατιωτικού υλικού, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του κόμματος Παναγιώτης Βλάχος τόνισε:

«Μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις για την αποστολή όπλων από την Ελλάδα χωρίς την αναγκαία ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων από την κυβέρνηση. Από την άλλη, όμως, η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δεδομένη την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμμετέχει μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις στην κοινή προσπάθεια.

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, ανάμεσά τους η Ιταλία και η Πορτογαλία, έχουν ήδη αποστείλει οπλισμό στην Ουκρανία. Έχει ενεργοποιηθεί αυτή τη στιγμή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη με απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης. Αυτό είναι ένα μοντέλο, το οποίο πρέπει να ακολουθείται σε κάθε περίπτωση που κάποιο κράτος-μέλος χρειάζεται την ανάλογη βοήθεια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v