Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονόμου για Ουκρανία: Πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους εταίρους η Ελλάδα

Ορος ύπαρξης και επιβίωσης για Ελλάδα η αμυντική θωράκιση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πώς απάντησε στο ερώτημα για την αποστολή μαχητικών και πιλότων στην Ουκρανία.

Οικονόμου για Ουκρανία: Πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους εταίρους η Ελλάδα

Ανοιχτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών και πιλότων, ως βοήθεια προς την Ουκρανία, σε περίπτωση που αυτό αποφασιστεί από τους υπουργούς Άμυνας της Ε.Ε. «Η χώρα μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους εταίρους και τους συμμάχους της στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Θα περιμένουμε τη συνεδρίαση και αντίστοιχα θα τοποθετηθούμε», ανέφερε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να δικαιωθεί με κανέναν τρόπο. Αν η τάση αυτή δεν αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει της, θα θερίσουμε πολλές θύελλες. Η Ελλάδα δεν είναι ιστορικά και πολιτικά αφελής και δεν θα επιτρέψει σε κανένα να θίξει τα συμφέροντά της», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «τάσσεται απέναντι σε πράξεις που συνιστούν αναθεώρηση του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό σημαίνει όχι μόνο να καταδικάζουμε αλλά και να στηρίζουμε κυρώσεις, όπως κάνουν οι σύμμαχοί μας, να υποστηρίζουμε έμπρακτα τον λαό της Ουκρανίας. Δεν πρέπει να παίρνουμε αποστάσεις, να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Η στάση της χώρας μας όπως και των άλλων συμμάχων μας να αποστείλει αμυντικό υλικό και βοήθεια είναι συμβατή με τις αποφάσεις ολόκληρου του δυτικού κόσμου. Είναι αναγκαίες παρεμβάσεις υποστήριξης».

Η εισβολή της Ρωσίας, σημείωσε, «επανατοποθετεί την πραγματικότητα σε πολλαπλά επίπεδα. Ο κόσμος μας άλλαξε ραγδαία τα τελευταία δύο έτη και συνεχίζει να αλλάζει με ρυθμό καταιγιστικό. Είναι ανάγκη να προσαρμοστούμε γρήγορα στα νέα δεδομένα. Πάντοτε επιβιώνει ο προσαρμοστικότερος και ο πιο προνοητικός. Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις των εταίρων της», τόνισε, επισημαίνοντας πως «η αμυντική θωράκιση δεν είναι απλά αυτοσκοπός αλλά όρος ύπαρξης και επιβίωσης» και επανέλαβε ότι «η ασφάλεια σε κάθε επίπεδο είναι το μέγιστο ζητούμενο και εθνική προτεραιότητα».

Αναφορικά με τον πρέσβη μας στο Κίεβο, όπως εξήγησε, «επικοινωνώντας με το υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι δεν πληρούνται οι συνθήκες ασφάλειας για να παραμείνει στην πόλη και να κάνει τη δουλειά του, ζήτησε άδεια να φύγει και του δόθηκε από το ΥΠΕΞ. Συνεχίζουν να βρίσκονται στην Οδησσό και στη Μαριούπολη οι προξενικές μας Αρχές».

Ο κ. Οικονόμου αρνήθηκε ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του ΥΠΕΞ στη στρατηγική της κυβέρνησης: «Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να ασχολείται κανείς με παραμύθια και ίντριγκες. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, γιατί είδα να διακινούνται διάφορα σενάρια. Η κυβέρνηση είναι ενιαία συνολικά, έχει λάβει ανυποχώρητη στάση απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας όχι μόνο με λόγια αλλά με πράξεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v