Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Αισιοδοξία για τα αποθέματα αερίου, αγωνία για την τιμή της ενέργειας

Οι εκτιμήσεις και οι εναλλακτικές του Μεγάρου Μαξίμου μετά την ουκρανική κρίση. Σκέψεις για μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στήριξης της κοινωνίας. Ο στόχος της σημερινής επίσκεψης Μητσοτάκη στο Βουκουρέστι.

Κυβέρνηση: Αισιοδοξία για τα αποθέματα αερίου, αγωνία για την τιμή της ενέργειας

Τη διαβεβαίωση ότι, τουλάχιστον προς ώρας, δεν υπάρχει κίνδυνος στην τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο δίνουν από την Κυβέρνηση. Αυτό επισημάνθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (σε διευρυμένη μορφή) στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου πάντως εξετάστηκαν και όλα τα πιθανά σενάρια για τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Όπως σημειώνει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένα σχέδια για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ως παραδείγματα, αναφέρει την εξασφάλιση υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Βόρεια Αφρική, το οποίο θα φτάνει αδιάκοπα στη χώρα μας το επόμενο διάστημα, ενώ σε έκτακτη ανάγκη, σημειώνει πως υπάρχουν μονάδες στη ΔΕΗ που μπορούν να λειτουργήσουν με ντίζελ.

Και αν η εικόνα των αποθεμάτων σε αέριο δεν τρομάζει αυτή τη στιγμή το κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν συμβαίνει το ίδιο με την εκτόξευση των τιμών αυτού, του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει η βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης να στηριχθεί ακόμα περισσότερο η κοινωνία από τα δημόσια ταμεία.

«Βλέπουμε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση, αν ανέβουν πολύ οι τιμές του φυσικού αερίου, το επόμενο διάστημα, και αν αυτό επηρεάσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου (alpha), χωρίς ωστόσο να υπάρχει η παραμικρή διάθεση να τεθεί σε ρίσκο η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Απερίφραστη καταδίκη

Όσον αφορά την πρωτοβουλία Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, ο πρωθυπουργός έδωσε χθες το στίγμα των ελληνικών θέσεων, καταδικάζοντας απερίφραστα ενέργειες που αντιβαίνουν στις αξίες της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών. «Είναι αδύνατον να αποδεχθούμε τον ακρωτηριασμό κανενός κράτους», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, επαναλαμβάνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Στο μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα -για πρώτη φορά μετά την εκλογή του- την Ρουμανία, συνεχίζοντας την περιοδεία του στα Βαλκάνια. Βασικός στόχος του συγκεκριμένου ταξιδιού είναι η ενίσχυση της ελληνικής οικονομικής και επιχειρηματικής παρουσίας στην περιοχή και της οικονομικής εξωστρέφειας, αλλά και η διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, όπως αυτός της Πολιτικής Προστασίας, για τον οποίο θα υπογραφεί χωριστή συμφωνία στο Βουκουρέστι. 

Όπως αναφέρουν στο Μέγαρο Μαξίμου, η επίσκεψη σε μια από τις πιο σημαντικές περιοχές για την ελληνική οικονομική και επιχειρηματική δραστηριοποίηση, σηματοδοτεί την επιθυμία ενίσχυσης των ελληνο-ρουμανικών σχέσεων, βούληση που θα σηματοδοτηθεί και από την υπογραφή Κοινής Διακήρυξης ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρουμάνο ομόλογό του Nicolae Ciuca για την προώθηση της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας. 

Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από πέντε υπουργούς (Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη), οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με τους Ρουμάνους ομολόγους τους και να διερευνήσουν πεδία συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Klaus Iohannis και τον νέο πρωθυπουργό της χώρας Nikolae Ciuca, ενώ το απόγευμα θα συμμετάσχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ σε επίπεδο Κορυφής που συγκάλεσε ο Donald Tusk.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v