Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης πέταξε την «εθνική φανέλα» λόγω πανικού

Πήγε σε διεθνές φόρουμ και είπε ότι αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κινδυνεύσει η δημοκρατία. «Βομβαρδισμός» συγκρίσεων με άλλες χώρες που πήραν μέτρα για την ακρίβεια. Η… «αστική αυτοπεποίθηση» του Ευ. Τσακαλώτου και η κριτική στον Α. Τσίπρα περί «ανασφάλειας».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης πέταξε την «εθνική φανέλα» λόγω πανικού

«Πανικό» στο Μαξίμου διακρίνει η αξιωματική αντιπολίτευση πίσω από τη ρητορική που ακολουθεί τόσο ο πρωθυπουργός όσο και υπουργοί του, προβλέποντας κορύφωση της πόλωσης όσο η ακρίβεια ροκανίζει με γρήγορους ρυθμούς την κυβέρνηση.

«Μέχρι πριν από λίγο καιρό ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως όταν πηγαίνει στο εξωτερικό φοράει την ‘εθνική φανέλα’. Την Παρασκευή, μιλώντας σε διεθνές φόρουμ στο Μόναχο, επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως εάν κερδίσει στις εκλογές, θα κινδυνεύσει η δημοκρατία. Κι αυτή η στάση του τα λέει όλα», παρατηρούν αρμόδιες πηγές.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στα social media, τόνισε: «Διώξεις δικαστών - δημοσιογράφων, απευθείας αναθέσεις, έλεγχος ΜΜΕ. Στην ΕΕ τα βλέπουν όλα. Η αναφορά Μητσοτάκη σε Διεθνές Φόρουμ -τη μέρα που ο Κύρτσος τον συνέκρινε με Όρμπαν- ότι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία, δείχνει πανικό. Επιστροφή της δημοκρατίας θα είναι».

Στις δηλώσεις πανικού εντάσσουν και την τελευταία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη: «Εάν δεν υπήρχε καθόλου Αριστερά στην Ελλάδα, θα είχαμε φθηνό ρεύμα. Θα είχαμε κάνει όλα τα έργα. Εσείς δεν μας αφήνετε».

Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, οι παραπάνω επιθέσεις θα εντείνονται όσο η ακρίβεια θα συνεχίζει το ράλι της και η κυβέρνηση θα αντιλαμβάνεται ότι «οι επικοινωνιολόγοι δεν μπορούν πλέον να βρουν αναχώματα».

Πόσο μάλλον όταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποιούν καθημερινά στους πολίτες τα θετικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών/επιχειρήσεων που έχουν πάρει άλλες κυβερνήσεις, προκαλώντας τη σύγκριση με την απραξία της ελληνικής κυβέρνησης.

Συγκρίσεις και εξορμήσεις

«Σε χώρες όπως η Γαλλία μπήκε πλαφόν 4% στις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος, στην Ισπανία μειώθηκε ο ΦΠΑ, στην Τσεχία οι λογαριασμοί ρεύματος και αερίου εξαιρέθηκαν από το καθεστώς ΦΠΑ. Εδώ, η κυβέρνηση απέρριψε δύο τροπολογίες μας για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Ως αποτέλεσμα αυτών των επιλογών, η χώρα μας είναι 1η στην ΕΕ στη χονδρεμπορική τιμή της ενέργειας και 4η στην τιμή της βενζίνης, με το κατά  κεφαλή εισόδημά μας να είναι στο 62% του μέσου όρου της ΕΕ», είναι τα στοιχεία που μετέφεραν (και) χθες κορυφαία στελέχη όπως η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη σε συνεντεύξεις τους.

Άλλοι εμφανίζουν, στον αντίποδα, το «πάρτι με κολλητούς» που έχει στήσει το περίφημο επιτελικό κράτος, με την Έφη Αχτσιόγλου να απαριθμεί τις απευθείας αναθέσεις 5 δισ. ευρώ, τα επιπλέον 7 δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς, τις φοροαπαλλαγές στις ανώτατες περιουσίες ή τα δεκάδες εκατομμύρια στις λίστες Πέτσα.

Σ' αυτό τον καμβά άλλωστε… ζωγραφίζει ο κ. Τσίπρας στις «καταδρομικές» επισκέψεις που πραγματοποιεί σε περιοχές της χώρας, οι οποίες δεν ανακοινώνονται από πριν (σ.σ. προς αποφυγή «προβοκατόρικων κινήσεων») αλλά είναι στοχευμένες: μέσα σε επτά ημέρες πήγε στον «δεξιό» νομό της Αργολίδας, στην αγορά της Νέας Ιωνίας και στη Θεσσαλία, όπου μίλησε με παραγωγούς εσπεριδοειδών, καταστηματάρχες και αγρότες, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, το πρόγραμμα περιοδειών του κ. Τσίπρα (και των ανά περιοχή βουλευτών) θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς το επόμενο διάστημα, με «διάλειμμα» τον Απρίλιο, λόγω του συνεδρίου του κόμματος (14-17 του μήνα) και του Πάσχα.

Η εκτίμηση δε ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν θα αντέξει» και θα στήσει κάλπες την άνοιξη, έχει σημάνει συναγερμό εκλογικής ετοιμότητας στην Κουμουνδούρου -και όχι μόνο: μόλις την Παρασκευή το ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε πρόγραμμα περιοδειών των στελεχών του και του Νίκου Ανδρουλάκη σε 20 περιοχές της χώρας, με την αρχή να γίνεται το Σάββατο από τον Πειραιά και τη Βοιωτία να παίρνει σειρά σήμερα.

Ευ. Τσακαλώτος: Ανασφαλής ο Τσίπρας

Παρά την «πυρετώδη εξωστρέφεια», πάντως, η προετοιμασία για το συνέδριο του Απριλίου προκαλεί και… σταθμούς εσωστρέφειας. Την αφορμή δίνουν οι διαφωνίες για τις δύο βασικές καταστατικές αλλαγές που έχει προτείνει ο κ. Τσίπρας: ο πρόεδρος αλλά και η Κεντρική Επιτροπή να εκλέγονται απευθείας από τα μέλη με εσωκομματικές κάλπες και όχι από το συνέδριο.

Η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, δηλαδή η ομάδα «Ομπρέλα» με κορμό τους «53», διαφωνεί και με τις δύο αλλά, κυρίως, με τη δεύτερη, επιμένοντας στην εκλογή του ηγετικού οργάνου από τους συνέδρους.

Έτσι διαβάζεται από τους προεδρικούς η κριτική που απηύθυνε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μέσω της «Καθημερινής», στον κ. Τσίπρα: «Εχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται. Και σε ένα πράγμα που είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι στην επιλογή συμβούλων. Για να είμαι δίκαιος όμως, αυτό το λέει και ο ίδιος», τόνισε, έχοντας ήδη αποδώσει στον κ. Μητσοτάκη το πλεονέκτημα ότι «ξέρει να διαλέγει συμβούλους. Δεν είναι λίγο».

Η έτερη φράση περί «αστικής αυτοπεποίθησης» (εκτιμάται ότι) απευθυνόταν στα περί αριστείας που θεωρεί δικό της προνόμιο η σημερινή ΝΔ και όχι στον κ. Τσίπρα -αν και επισήμανση περί «ανασφάλειας» δείχνει… πάλι τον πρόεδρο του κόμματος.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν τον επηρέασε η αίγλη της εξουσίας όσο ήταν υπουργός, απάντησε: «Λιγότερο από άλλους. Δεν σημαίνει ότι είμαι καλύτερος άνθρωπος, αλλά αν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1500, σε ένα κολέγιο, στην Οξφόρδη (Queen’s College) που ιδρύθηκε το 1341, δεν έχεις ανασφάλεια. Έχεις μια ‘αστική αυτοπεποίθηση’. Δεν το λέω με υπεροψία. Το αντίθετο. Η Αριστερά θα ήθελε όλοι οι άνθρωποι να έχουν αυτοπεποίθηση και τα εφόδια για να την αποκτήσουν».

Οι… άσπονδοι σύντροφοι του κ. Τσακαλώτου θεώρησαν (σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ή σε σχόλια στα social media) τη φράση ως «άλλη μία αιχμή για τον κ. Τσίπρα», επειδή πήγε σε δημόσιο «λαϊκό» σχολείο και φοίτησε στο ΕΜΠ.

Από την Κουμουνδούρου πάντως δεν υπήρξε κανένα σχόλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v