Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ενίσχυση των αγροτών για να παραμείνουν στα χωράφια

Πρότεινε επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο και άλλα μέτρα. Περιοδεία στη Θεσσαλία, σύσκεψη στον Δήμο Κιλελέρ. Χαρακτήρισε «πρωτοφανή» τον «αποκλεισμό της φωνής του αγροτικού κόσμου από τα ΜΜΕ».

Τσίπρας: Ενίσχυση των αγροτών για να παραμείνουν στα χωράφια

«Τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου είναι δίκαια. Αυτή τη φορά, δεν διακυβεύεται λιγότερο κέρδος αλλά η παραμονή στα χωράφια, στην ύπαιθρο, αν θα συνεχίσουν να παράγουν. Κι αυτό είναι κρίσιμο για τη χώρα, για την ελληνική οικονομία».

Αυτό δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στο δημαρχείο του Δήμου Κιλελέρ, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή.

«Η ακρίβεια έχει τσακίσει κάθε νοικοκυριό. Η ενεργειακή κρίση που με ευθύνες της κυβέρνησης έχει πολλαπλασιαστεί, με αποτέλεσμα να είμαστε η χώρα με την ακριβότερη χονδρική τιμή ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχει τσακίσει τους παραγωγούς», τόνισε.
Και πρόσθεσε:

- Το αίτημα να υπάρξει άμεσα -και για όσο διαρκεί αυτή η κρίση- η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, το αίτημα να υπάρξουν στοχευμένες επιδοτήσεις για να αντισταθμιστούν οι τρομακτικές αυξήσεις με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο αγροτικό τιμολόγιο, το αίτημα να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές και τα αγροτικά εφόδια προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι, είναι αιτήματα απολύτως δίκαια. Θα έλεγα, απολύτως λογικά, εάν θέλουμε να σταθεί η ύπαιθρος και η ελληνική οικονομία.

- Η δικαιολογία ότι θα προκαλέσουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό είναι μία δικαιολογία αστεία. Διότι αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης να μη στηρίξει την κοινωνία που χειμάζεται. Δεν μπορεί να κάνεις 5 δισ., ίσως και παραπάνω, απευθείας αναθέσεις, να κόβεις τη 13η σύνταξη και να δίνει 1,5 δισ. για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, 7 δισ. εξοπλισμούς και την ίδια στιγμή να λες ότι δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να στηρίξεις την κοινωνία που χειμάζεται.

- Καλώ τον Πρωθυπουργό να σταματήσει την καθεστωτική πολιτική, που προσπαθεί να κρύψει τη φωνή των ανθρώπων που αγωνίζονται και διεκδικούν. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν θα δει κανείς το τελευταίο διάστημα τις αγροτικές κινητοποιήσεις στους τηλεοπτικούς δέκτες. Και τον καλώ να συζητήσει μαζί τους, όπως έκανα εγώ το 2016 στο Μαξίμου, αντί να στέλνει τα ΜΑΤ και να δίνει εντολή να κόβονται από τον δημόσιο διάλογο οι φωνές διαμαρτυρίας και οι διεκδικήσεις τους.

«Πρωτοφανής» ο αποκλεισμός από τα ΜΜΕ

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πρωτοφανή» τον «αποκλεισμό της φωνής του αγροτικού κόσμου από τη σφαίρα των Μέσων ενημέρωσης.

«Η δική σας φωνή ταυτίζεται, ίσως για πρώτη φορά, με τη φωνή αγωνίας σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό και αυτό η κυβέρνηση θέλει να το αποφύγει», εξήγησε.

Σημειώνοντας πως «δεν είναι σχήμα λόγου ότι τα προβλήματά σας είναι πλέον υπαρξιακά, διότι ξέρω ότι οι λογαριασμοί του ρεύματος στο κόστος παραγωγής πραγματικά καθιστούν ζήτημα ύπαρξης το να υπάρξει μία διέξοδος».

Αλλιώς, όπως πρόσθεσε, «δεν θα υπάρχει κανένα όφελος να μένετε στην ύπαιθρο και να σπέρνετε τα χωράφια σας. Και αυτό δεν είναι υπερβολή αλλά διαπίστωση».

Μετά το Κιλελέρ ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στην Αγιά, όπου θα έχει συζήτηση με αγρότες, κτηνοτρόφους και επαγγελματίες της περιοχής.

Οικονόμου: Φίλος των αγροτών στα λόγια, όχι στην πράξη ο κ. Τσίπρας

«Ο κ. Τσίπρας επισκέφτηκε, θεωρητικά, τους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, αλλά η πολιτική του κριτική εστιάστηκε στα Μ.Μ.Ε.. Εργαλειοποίησε, δηλαδή, τα θέματα των αγροτών για να υπηρετήσει την προσωπική του πολιτική ατζέντα, δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι στην πράξη ούτε ενδιαφέρεται για αυτούς, ούτε έχει να προσφέρει κάτι», σχολιάζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Οπως αναφέρει, ο κ. Τσίπρας «εμφανίζεται ως φίλος των αγροτών στα λόγια, όχι στην πράξη. Οι ιδέες του έχουν σκουριάσει και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για αυτό καταφεύγει σε ψέματα και αοριστίες περί απευθείας αναθέσεων και δημοσιονομικής σπατάλης. Περιμένουμε να δημοσιοποιήσει τα περιβόητα 5 δισ. των απευθείας αναθέσεων για τα οποία μιλάει. Ο κ. Τσίπρας ανδρώθηκε πολιτικά μέσω της καταστροφής των μνημονίων και πασχίζει να επαναφέρει τον αγροτικό κόσμο σε εκείνη την εποχή. Τότε που ανέβαινε στα τρακτέρ και έδινε λύσεις σε όλα “με ένα νόμο κι ένα άρθρο”.

Η Κυβέρνηση έχει ενισχύσει, ενισχύει και θα ενισχύσει τον αγροτικό κόσμο, εξαντλώντας τα όρια των δυνατοτήτων. Με υπευθυνότητα, σεβασμό στην αλήθεια και συνέπεια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v