Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Είναι στο DNA σας το κράτος-τσιφλίκι

Blue golden boys και κρατικοδίαιτες ελίτ παντού, αλλά δεν στηρίζετε την κοινωνία για να μην κινδυνεύσουν τα δημοσιονομικά, είπε. Το κάνατε στη ΔΕΗ, πάτε να το κάνετε και στον ΕΦΚΑ. Ανοίγετε κερκόπορτα για την επέλαση του κομματικού κράτους.

Τσίπρας: Είναι στο DNA σας το κράτος-τσιφλίκι

“Είναι στο DNA σας η λογική λιγότερο κράτος - περισσότερο κομματικό κράτος. Επί κυβέρνησης του πατρός Μητσοτάκη διορίστηκαν στη ΔΕΗ 11.000 υπάλληλοι, σήμερα εσείς πολλαπλασσιάσατε τους γαλάζιους μετακλητούς και τις αποδοχές τους διότι θεωρείτε το κράτος τσιφλίκι σας”.

Με αυτά τα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας περί του “νέου ΕΦΚΑ”, καθώς τα βασικά σημεία του είναι: πρώτον, η έλευση ιδιωτών στις θέσεις Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών με λιγότερα προσόντα από όσα απαιτεί το ΑΣΕΠ για τους δημόσιους υπαλλήλους και, δεύτερον, η δημουργία Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ (ύψους ενός δισ. ευρώ) χωρίς τη συμμετοχή του ιδίου του ΕΦΚΑ στη διοίκηση της.

Ο κ. Τσίπρας έκανε παραλληλισμό αυτών των αλλαγών στον ασφαλιστικό οργανισμό με τις πρώτες, μετεκλογικές, κινήσεις της κυβέρνησης και του κ. Χατζηδάκη στη ΔΕΗ.

“Το 2019 παραλάβατε επτά θέσεις Γενικών Διευθυντών και τις κάνατε 15. Παραλάβατε 60 βοηθούς Γενικών Διευθυντών και τους κάνατε 250. Οι αποδοχές του σημερινού διοικητή της ΔΕΗ, του κ. Στάση, είναι έξι φορές μεγαλύτερες από του προκατόχου του: τις ανεβάσατε στα 360.000 ευρώ ετησίως μετά μπόνους. Γιατί να ιδρώσει αυτός ο κύριος που ο κόσμος δεν μπορεί σήμερα να πληρώσει τα τιμολόγια ρεύματος; Κι όταν σας ζητάμε να πάρετε μέτρα ενίσχυσης για την κοινωνία μας λέτε ότι δεν μπορείτε διότι δεν το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά μας. Πλάκα μας κάνετε;”.

Αναφερόμενος στο “πάρτι” των απευθείας αναθέσεων κοίταξε με νόημα τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και τον ρώτησε: “αλήθεια, πόσο έχουν φτάσει οι απευθείας αναθέσεις; Έχουν μείνει 5 δις που ήταν στο 18μηνο η έχουν ανεβεί;”.

Τα βασικά σημεία της ιδιαίτερα σκληρής, για την κυβέρνηση, παρέμβασης που έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι:

- Ακολουθείτε μία νεοφιλελεύθερη πολιτική που έχει αποτύχει σε συνθήκες κανονικότητας, πόσο μάλλον σε συνθήκες κρίσης. Είναι μία πολιτική που θέλει το κράτος ανίσχυρο και τις αγορές ανεξέλεγκτες. Εσείς θέλετε το κράτος ανίσχυρο για τον πολίτη όταν έχει ανάγκη, αλλά να είναι παρών για να γίνεται πελάτης συμφερόντων. Να το αρμέγουν τα funds και τα γαλάζια golden boys, αλλά να μην είναι εκεί όταν το χρειάζεται η κοινωνία.

- Με όλη αυτή την συμφορά και το ολοκαύτωμα στην ενέργεια, αισθάνεστε ότι τα κάνατε όλα καλά κ. Χατζηδάκη στο Υπουργείο Ενέργειας; Όταν αναλάβατε σπεύσατε να ακυρώσετε τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια που κάναμε, την εξανεμίσατε αυξάνοντας τις τιμές. Λέγατε ότι οι καταναλωτές ό,τι πλήρωναν θα συνεχίσουν να πληρώνουν.

- Το Δεκέμβριο του 2020 δηλώνατε πως «δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια ρεύματος για τους καταναλωτές, δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στις τιμές της ΔΕΗ ούτε στους ιδιώτες». Δεν αισθάνεστε την ανάγκη να δώσετε εξηγήσεις για την καταστροφή που έχει έρθει;

- Την ώρα που τα νοικοκυριά δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα, την ώρα που οι αγρότες δεν μπορούν να μείνουν στα χωράφια τους, επειδή με τις επιλογές σας πολλαπλασιάσατε την κρίση, δεν αισθάνεστε άσχημα να φέρνετε νομοσχέδια που δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής δυσφορίας μέσα από τις συγκρίσεις στους μισθούς των golden boys που θα παίρνουν ως και 8.000 ευρώ, ενώ αρνείστε αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ;

- Δεν αισθάνεστε ντροπή που λέγατε για μικρότερο κράτος και γεμίζετε με γαλάζια χρυσά παιδιά; Εποποιία είναι αυτό που κάνετε εσείς, γαλάζια παιδιά παντού. Θέλετε το κράτος τσιφλίκι σας, Θέλετε λιγότερο κράτος για τον πολίτη αλλά περισσότερο για τα κομματικά στελέχη.

- Γεμίσατε το δημόσιο με μετακλητούς και γαλάζια ρουσφέτια. Τα ίδια και στη ΔΕΗ, καταργήσατε την αξιοκρατία και την διαφάνεια, ανοίγοντας την πόρτα στα ρουσφέτια, καταργώντας τον ΑΣΕΠ.

- Μετατρέψατε τη ΔΕΗ από εταιρεία κοινής ωφέλειας σε εταιρεία ωφέλειας των γαλάζιων golden boys και των ιδιωτών επενδυτών, που θα κερδίζουν σε βάρος των νοικοκυριών, των αγροτών, των καταστημάτων, που βλέπουν τους λογαριασμούς και παθαίνουν εγκεφαλικό.

- Δημιουργείτε ειδικές θέσεις ειδικά για τα κομματικά σας στελέχη. Στο ΔΕΔΔΗΕ εντεκα (11) νέες θέσεις διευθυντών για πολιτικούς σας φίλους με εντολές το Μαξίμου.

Αύξηση των αμοιβών για τους Διευθυντές και Γενικούς Διευθυντές που υπερβαίνουν πλέον το πλαφόν των 4.650 ευρώ το μήνα. Και πάρτι αυθαιρεσίας με τα μπόνους, λίγες μέρες πριν λήξει το έτος, ώστε να πάρουν τα γαλάζια παιδιά του ΔΣ το 100% των χρυσών bonus, έως και 50% επί των μικτών αποδοχών, δηλαδή έως 60.000 ευρώ!

Την ώρα που ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο επαγγελματίας στενάζει, εσείς δίνετε μπόνους στους εαυτούς σας και τα παιδιά σας.

- Η Ελλάδα είναι για μήνες πρωταθλήτρια στην χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη.

Πόσο ευτυχής είστε με την επιλογή σας να επισπεύσετε την απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο; Τόσο άριστοι είσαστε.

- Αλήθεια, πόσο έχουν φτάσει οι απευθείας αναθέσεις; Έχουν μείνει 5 δις που ήταν στο 18μηνο η έχουν ανεβεί;

Επέλαση του κομματικού κράτους σε όλο το Δημόσιο

Ειδικά για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο που αφορά τον ΕΦΚΑ, τόνισε:

- Λέγατε προεκλογικά ότι θα βγαίνει η σύνταξη σε μία μέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλάβε 367.000 εκκρεμείς κύριες και επικουρικές συντάξεις και άφησε 107.000, τις μείωσε κατά 70%. Εσείς πήρατε τις 107.000 και τις φτάσατε στις 350.000 που είναι σήμερα.

- Θυμάστε που λέγατε τη 13η σύνταξη ψίχουλα; Ένα δισ. ευρώ κάθε άνοιξη να δίνεται στους συνταξιούχους. Τι κάνατε εσείς που μας καταγγέλατε; Την καταργήσατε. Και όχι μόνο δεν δίνετε τα χρήματα αυτά σε άλλες κοινωνικές ανάγκες και τα βάζετε στον κουβά της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.

- Ο ΕΦΚΑ γίνεται λάφυρο στα χέρια μίας κομματικής κάστας. Οι Γενικοί Διευθυντές θα επιλέγονται από την αγορά (με σύμπραξη του ΑΣΕΠ, όχι από τον ΑΣΕΠ) με τριετή θητεία, ενώ παραμερίζονται τα στελέχη με χρόνια προϋπηρεσίας.

- Με αυτή τη διάταξη δεν πλήττεται μόνο ο ΕΦΚΑ, αλλά ανοίγει μια κερκόπορτα για την επέλαση του κομματικού κράτους σε όλο το Δημόσιο. Οι γνωστοί κομματικά εκλεκτοί «άριστοι» με πτυχία ή χωρίς, θα κατακλείσουν τις επιτελικές θέσεις με πολυετείς συμβάσεις, που θα δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση.

Αυτό το νομοσχέδιο είναι το διαβατήριο για το μεγάλο φαγοπότι του γαλάζιου κομματικού στρατού και των κρατικοδίαιτων ελίτ.

- Δεσμευόμαστε ότι δεν θα παίξουμε σε αυτό το γήπεδο, αλλά στο γήπεδο της αξιοκρατίας, όχι σε αυτό του κομματικού κράτους. Δεσμευόμαστε για διαφάνεια, λογοδοσία, αξιοκρατία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v