Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Φουλ επίθεση στην κυβέρνηση από… «δεξιά κάστρα»

Γιατί ο Α. Τσίπρας προ(σ)κάλεσε σε debate τον πρωθυπουργό και σε αποκήρυξη των «ίσων αποστάσεων» το ΚΙΝΑΛ. Στη Βουλή μεταφέρεται η δημόσια αντιπαράθεση, με αφορμή τα Ραφάλ και τους ιδιώτες-golden boys στο «νέο ΕΦΚΑ».

ΣΥΡΙΖΑ: Φουλ επίθεση στην κυβέρνηση από… «δεξιά κάστρα»

Επιλέγει για τις περιοδείες περιοχές που θεωρούνται «κάστρα της Δεξιάς» (Αργολίδα), προκρίνει μέσα ενημέρωσης «εχθρικά» προς τον ίδιο και το κόμμα του (Σκάι), πραγματοποιεί «καταδρομικές» (εκτός προγραμματισμού) παρεμβάσεις στη Βουλή και, πλέον, σηκώνει τους τόνους στην τακτική των «ίσων αποστάσεων» που τηρεί το ΚΙΝΑΛ απέναντι στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεδιπλώνει με γρήγορους ρυθμούς την επιθετική πολιτική που θυμίζει το προ 2015 διάστημα, με τη διαφορά ότι «ντύνει» αυτή τη νέα εκδοχή με την εμπειρία από την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και αν στο μεγαλύτερο τμήμα της κινήθηκε εντός μνημονιακών περιορισμών και «ασφυκτικού πολέμου από το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», όπως παρατηρούν συνεργάτες του.

Σε αυτό το πλαίσιο, απηύθυνε χθες νέα πρό(σ)κληση στον πρωθυπουργό για τηλεοπτικό debate, η οποία, όπως αναμενόταν, απαντήθηκε αρνητικά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Το debate με τον Τσίπρα το απέφυγε ο κ. Μητσοτάκης και στην προεκλογική περίοδο, παρότι ‘κάλπαζε’ προς την κυβερνητική εξουσία, ήταν δυνατόν να το κάνει τώρα που εισπράττει το κόστος από τη διαχείριση της ακρίβειας;», σχολίαζαν αργά το βράδυ αρμόδιες πηγές.

Έστω κι έτσι, ο κ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να επιβάλει τη δημόσια αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία, κυρίως εντός Βουλής.

Κατά τις πληροφορίες, προτίθεται να αλλάξει το πρόγραμμα που είχε για σήμερα και να μπει στην Ολομέλεια, στη συζήτηση για την αγορά των αμυντικών συστημάτων, καθώς από νωρίς χθες διέρρευσε ότι θα υπάρξει πρωθυπουργική παρέμβαση.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν διανοείται να μετάσχει σε συνεδριάσεις της Βουλής που αφορούν ‘κοινωνικά’ νομοσχέδια, όπως αυτή για τον ‘νέο ΕΦΚΑ’ αύριο και μεθαύριο, αφού θα πρέπει να δικαιολογήσει, σε πανελλήνια μετάδοση, τον διορισμό ιδιωτών golden boys στον ΕΦΚΑ με μισθούς 4.500-8.000 ευρώ μηνιαίως, τη στιγμή που τα περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος/θέρμανσης. Αντιθέτως, σχεδιάζει διθυραμβική ομιλία για τα Ραφάλ, αξιοποιώντας τα τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία, αν και… ένας Θεός ξέρει πώς μπορεί να γίνει αυτή η σύνδεση», αναφέρουν συνεργάτες του.

Όπως σημειώνουν δε, η καταψήφιση από σύσσωμη την αντιπολίτευση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τον «νέο ΕΦΚΑ», ακόμα και από την Ελληνική Λύση που προ τριών ημερών είχε δηλώσει «επιφύλαξη», αφήνει την κυβέρνηση «εκτεθειμένη και υπόλογη στην κοινωνία, τόσο για τα golden boys όσο και για το ‘πάρτι’ που αναμένεται γύρω από την αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας (ενός δισ. ευρώ) του Οργανισμού».

Το πινγκ-πονγκ με τη Χ. Τρικούπη

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας χθες (μέσω της συνέντευξής του στον Σκάι) έστειλε μήνυμα στη Χ. Τρικούπη ότι «τελείωσε η περίοδος χάριτος» που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο ΚΙΝΑΛ, μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη τον Δεκέμβριο.

«Όταν με τόσο εκρηκτικά προβλήματα επιλέγεις τις ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, αντικειμενικά ωφελείς την πρώτη», είπε χαρακτηριστικά. Επισημαίνοντας ότι η πορεία προς τις εκλογές θα θέσει (και) το ΚΙΝΑΛ προ των ευθυνών του για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης, αφού «είναι καθήκον των προοδευτικών δυνάμεων να συμφωνήσουν σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα».

Η Χ. Τρικούπη, εν προκειμένω, δεν έκρυψε τη δική της ενόχληση: «Οταν ο κ. Τσίπρας είχε τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ της προόδου και της αντιδραστικής συντήρησης, επέλεξε το δεύτερο. Τον κ. Καμμένο και τον κ. Παπαγγελόπουλο. Εκ του πονηρού και ανειλικρινή όσα λέει τώρα περί προοδευτικής διακυβέρνησης, επειδή είναι σε αποδρομή», ήταν το επίσημο σχόλιο.

Ο αντίλογος από αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ; «Οι συζητήσεις για κυβερνητική συνεργασία γίνονται πριν από την κάλπη και οριστικοποιούνται μετά. Κανένα… ΠΑΣΟΚ δεν έδειξε τέτοιες προθέσεις πριν από τις εκλογές του 2015, ας μην το επαναλάβουν τώρα». Εν προκειμένω, θα έχει ενδιαφέρον η ανταπάντηση -τουλάχιστον για το διάστημα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.

Επίσης, το ΚΙΝΑΛ αντέδρασε και για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας εμφάνισε ως δείγματα αξιοκρατίας το ΑΣΕΠ και τη Διαύγεια, χωρίς να αναφέρει ότι και τα δύο αυτά συστήματα νομοθετήθηκαν από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

«Μα αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο ‘ίδρυτής’ της Διαύγειας, ο Γιάννης Ραγκούσης, ανήκει σήμερα στο στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», η (άτυπη) απάντηση από την Κουμουνδούρου.

Η συνέχεια, για τις επόμενες ημέρες και ώρες, αναμένεται επεισοδιακή «εντός κι εκτός Βουλής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v