Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Συναγερμός για νέο ράλι τιμών λόγω… Ουκρανίας

Αγωνία για ενδεχόμενο κλείσιμο της στρόφιγγας του αερίου από τους Ρώσους. Στόχος, οι λιγότερες δυνατές συνέπειες για την κοινωνία, το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου.  Τα σενάρια πάνω στο τραπέζι και ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κυβέρνηση: Συναγερμός για νέο ράλι τιμών λόγω… Ουκρανίας

Εντείνεται η ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις τυχόν πολεμικής σύρραξης στην οικονομία μας και στα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Εφόσον η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, η οικονομική ασφυξία στην Ευρώπη και φυσικά και στην Ελλάδα θα είναι μεγάλη, με την ακρίβεια να λαμβάνει υπέρογκες διαστάσεις, βάζοντας μία ακόμα εξαιρετικά δύσκολη παράμετρο στη δυσεπίλυτη εξίσωση.  

Το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται αναπόφευκτα και στην οικονομική και ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, με πηγές της κυβέρνησης να αναγνωρίζουν ότι πιθανή ανάφλεξη στα βόρεια των Βαλκανίων θα έχει σημαντικές συνέπειες για όλη την Ευρώπη και για τη χώρα μας.

Υπογραμμίζουν, ωστόσο, την πρόθεση του πρωθυπουργού να πράξει ό,τι είναι εφικτό, προκειμένου οι συνέπειες να είναι οι λιγότερες δυνατές για την κοινωνία. Διαβεβαιώνουν δε πως πέρα των 2 δισ. ευρώ τα οποία έχουν δοθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο για την αντιμετώπιση της κρίσης, η βοήθεια θα συνεχιστεί για όσο διάστημα ακόμα απαιτηθεί, με έναν σταθερό αστερίσκο: ότι δεν θα θελήσει να διακινδυνεύσει στο ελάχιστο τη δημοσιονομική σταθερότητα και τις θυσίες των πολιτών όλα τα προηγούμενα χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, όπως λένε, «αφενός στηρίζονται οι πολίτες προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κρίσης και αφετέρου διαφυλάσσεται η αξιοπιστία της χώρας, η σταθερή πορεία και η δυναμική της ανάπτυξης».

Κοινή γραμμή

Στην κυβερνώσα παράταξη θεωρούν επιτακτική την χάραξη μιας κοινής γραμμής και στο θέμα αυτό εκ μέρους της Ε.Ε., όπως συνέβη με αφορμή την πανδημία. Μια πρώτη συζήτηση έγινε χθες, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, μολονότι στο επίκεντρο, όπου τονίστηκε πως μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας θα επέφερε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος.

Προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι να στηριχτούν κατ’ αρχήν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα με στοχευμένες και μετρημένες με ακρίβεια παρεμβάσεις. Ανάμεσα στα άλλα, θα υπάρξει συνέχιση των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, ενώ φέρεται να εξετάζονται τα σενάρια χορήγησης έκτακτου επιδόματος με βάση τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία, ίσως και πριν από το Πάσχα, καθώς και διευκολύνσεων στην επιστρεπτέα προκαταβολή.

«Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής: οι επιδοτήσεις που δώσαμε δεν ακυρώνουν πλήρως τις αυξήσεις, αποτελούν όμως μία σημαντική ανακούφιση. Εάν δεν υπήρχαν αυτές οι επιδοτήσεις οι αυξήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο θα ήταν πολύ μεγαλύτερες. Και θα εξακολουθούμε να παρέχουμε αυτή τη στήριξη για όσο καιρό διαρκεί αυτή η αναταραχή στην αγορά ενέργειας, που ελπίζουμε ότι θα είναι προσωρινή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, παράλληλα με την ευθυγράμμιση με τους συμμάχους και τους εταίρους, η Ελλάδα επιδιώκει να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με όλες τις πλευρές. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα έχει, στη Μόσχα, συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ την προσεχή Παρασκευή. Στόχος, όπως διαμηνύει, η συνδρομή στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών που υπάρχουν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v