Τη σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας, με έμφαση στους εμβολιασμένους πολίτες, ετοιμάζεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση, με την υπόδειξη των επιστημόνων.
Κινούμενα με την ίδια φιλοσοφία βάσει της οποίας λειτουργούν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας εκτιμούν ότι η «θύελλα» με τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και ιδίως με τους σταθερά υψηλούς «σκληρούς» επιδημιολογικούς δείκτες αποτελεί πλέον παρελθόν και τα πρώτα -μετά από καιρό- συγκρατημένα χαμόγελα για την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον είναι εμφανή.
Αν και ακόμα κρατούν «μικρό καλάθι», δεδομένου ότι «δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την πανδημία», όπως τόνισε στην πρόσφατη συνέντευξή του (στον ΣΚΑΪ) ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξή της και τυχόν νέους απρόβλεπτους παράγοντες, όλοι συμφωνούν ότι οι παρούσες συνθήκες επιτρέπουν τη μερική επιστροφή στην κανονικότητα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης (ο οποίος βρέθηκε θετικός χθες στον κορωνοϊό) συμμετείχε σε συνεδρίαση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, οι οποίοι συμφώνησαν πως σταδιακά όλες οι χώρες θα πρέπει να επιστρέψουν στην κανονικότητα, καθόσον μάλιστα η μετάλλαξη Όμικρον δεν έχει τη νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα. «Σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας θα προχωρούμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων, με στόχο τη γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες», δήλωσε ο ίδιος (στον Ελεύθερο Τύπο), σε συνέχεια της σχετικής τοποθέτησης του πρωθυπουργού:
«Θα πηγαίνουμε, ως προς τα ανοίγματα, από το καλό στο καλύτερο, στην αρχή σταδιακά, με προσοχή. Ακούμε πάντα τις επιταγές των ειδικών», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Νέα δεδομένα
Αυτοί και συγκεκριμένα τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου αναμένεται να συνεδριάσουν την Τετάρτη, προκειμένου να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα και να προχωρήσουν στις εισηγήσεις τους προς την Κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο κατάργησης κάποιων περιορισμών σε εστίαση και διασκέδαση (ίσως επιτραπούν και πάλι οι όρθιοι), καθώς και του αριθμού των φιλάθλων στα γήπεδα.
Ειδικά σε αυτό, από την περασμένη εβδομάδα υπήρχε η σκέψη αύξησης του αριθμού των παρισταμένων στις κερκίδες, η Κυβέρνηση φέρεται να το ήθελε, αλλά τελικά οι επιστήμονες το «πάγωσαν». Για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, οι παρελάσεις, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να γίνουν, ωστόσο δεν αποκλείεται τελικά να πραγματοποιηθούν κάποιες εκδηλώσεις, με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας.
Απώτερος στόχος, να εορταστεί το Πάσχα, σχεδόν όπως παλαιά, με ελάχιστους περιορισμούς. «Το Πάσχα εκτιμώ ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος θεωρεί τη συγκεκριμένη περίοδο ως την απαρχή για το τέλος της πανδημίας.
Σε αυτό συγκλίνουν και οι απόψεις των ειδικών. «Το Πάσχα αναμένεται τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα, υπό την έννοια ότι οι σκληροί δείκτες θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία, αλλά η αποκλιμάκωση θα είναι σταδιακή και με αργούς ρυθμούς», εκτίμησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, ενώ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος σημείωσε: «Με δεδομένη την αλλαγή του καιρού, την έκθεση σχεδόν όλων στον ιό και τη μικρή επιφύλαξη ότι δεν θα προκύψει κάποιο νέο στέλεχος που δεν θα ανατρέψει τις προγνώσεις, πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα μπορούμε να είμαστε τελείως διαφορετικά».