Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση μετά το «άδειασμα» Λαγκάρντ

«Εκρηκτική ακρίβεια για την κοινωνία, απευθείας αναθέσεις και λίστες Πέτσα για τους φίλους», το μότο. Αγροτική εξόρμηση του Α. Τσίπρα. Αλλά και… παρ' ολίγον διαγραφή βουλευτή, που απετράπη μετά από «διευκρινίσεις».

ΣΥΡΙΖΑ: Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση μετά το «άδειασμα» Λαγκάρντ

Στο πρόβλημα της ακρίβειας θα παραμείνει στραμμένη η δράση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με σημαντικές πρωτοβουλίες εντός κι εκτός Βουλής. Η στάση αυτή θεωρείται μονόδρομος καθώς οι λογαριασμοί ρεύματος/θέρμανσης, οι τιμές των καυσίμων και οι συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα γονατίζουν όλο και περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο αναβρασμός στους αγρότες προοιωνίζεται εξελίξεις, με τους παραγωγούς να έχουν ενημερώσει (και) βουλευτές του κόμματος ότι σε σημαντικό τμήμα τους, σταματούν για φέτος την παραγωγή λόγω των απαγορευτικών τιμών στα καύσιμα, ενώ ό,τι παράγεται, θα φτάσει στα ράφια σε απλησίαστες τιμές.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες σε αγροτικές περιοχές για να μιλήσει με παραγωγούς και φορείς. Κατά τις πληροφορίες, πρώτος σταθμός θα είναι η Αργολίδα την Παρασκευή, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για την Ηλεία, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για «τις σακούλες με τα εκατομμύρια» που μοίρασε το 2007, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ για να κερδίσει τις εκλογές.

«Μπορεί να αποπέμφθηκε, ουσιαστικά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός και να διαγράφηκε από τη ΝΔ ο δήμαρχος Σπάρτης και τότε υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας, ωστόσο όσα βγήκαν στη φόρα άφησαν δυσοσμία χυδαιότητας και κυνισμού», τονίζουν στελέχη του κόμματος.

Και επισημαίνουν ότι η προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση της Βουλής για τη «λίστα Πέτσα» πάνω στο μονοκομματικό (ΝΔ) πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής θα πάρει άλλες διαστάσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δίνει το στίγμα: «σακούλες με λεφτά τότε, ‘λίστες Πέτσα’ τώρα, αλλά με τον ίδιο σκοπό, τη χειραγώγηση των ψηφοφόρων».

Στις εν λόγω «λίστες» όπως και στο «πάρτι των απευθείας αναθέσεων και των κλειστών διαγωνισμών ώστε να πάρουν δουλειές οι ‘φίλοι’» εν μέσω πανδημίας, η αξιωματική αντιπολίτευση θα αντιτάξει τα μέτρα που δεν ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

«Όταν η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ απαντά στον Δημήτρη Παπαδημούλη ότι η εργαλειοθήκη της Κομισιόν περιελάμβανε από τον Οκτώβριο (και) τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει γιατί αγνόησε αυτό το μέτρο», σημειώνουν.

Χθες άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε εκ νέου την τροπολογία που είχε φέρει προ μηνών στη Βουλή για μείωση του ΕΦΚ, παραθέτοντας παραδείγματα για το αποτέλεσμα που θα είχε στην «τσέπη» του καταναλωτή.
Με την κίνηση αυτή ασκεί περαιτέρω πίεση στην κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί αρνήθηκε αυτή τη μείωση, αν και ο κ. Τσίπρας έχει αποδώσει δημοσίως αυτή την άρνηση σε «ντιλ με τα καρτέλ στον χώρο των καυσίμων».

Παρ' ολίγον διαγραφή και διευκρίνιση

Η δυναμική που αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρ' ολίγον να ανακοπεί από διαγραφή βουλευτή του, η οποία απετράπη λόγω των «διευκρινίσεων» που ο ίδιος έδωσε.

Ο λόγος για τον βουλευτή Σάκη Παπαδόπουλο (σ.σ. ανήκει στην εσωκομματική «Ομπρέλα»), ο οποίος ζήτησε χθες να μιλήσει από το βήμα της Βουλής, παρότι δεν είχε γραφτεί στον κατάλογο των ομιλητών, για να αναφερθεί στις υποθέσεις που αφορούν τις κατηγορίες περί ποινικών ευθυνών υπουργών στην υπόθεση Novartis.

Όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να σεβαστεί την απόφαση της εισαγγελίας αναφορικά με την αρχειοθέτηση των υποθέσεων, τονίζοντας ότι η Εξεταστική Επιτροπή (στην οποία συμμετείχε κι ο ίδιος) είχε καταλήξει στο ότι από τις δέκα περιπτώσεις πολιτικών, οι τρεις έπρεπε να διερευνηθούν για το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών (Αβραμόπουλου, Γεωργιάδη και Λοβέρδου).

Ευχήθηκε μάλιστα στον Ανδρέα Λοβέρδο «να αθωωθεί στο δικαστήριο» για το ποινικό μέρος της υπερκοστολόγησης δαπανών φαρμάκων.

Κατά τις πληροφορίες, η παραπάνω φράση εξόργισε την Κουμουνδούρου, καθώς έχει εγείρει ερωτήματα για την Πράξη Αρχειοθέτησης των κατηγοριών εις βάρος του Αδωνι Γεωργιάδη, αναδεικνύοντας την κατάληξη του ιδίου του εισαγγελέα: ότι η υπόθεση μπορεί να ανασυρθεί (από το αρχείο), εάν προκύψουν νέα στοιχεία.

Κατά τις πληροφορίες, συζητήθηκε σοβαρά η διαγραφή του βουλευτή από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ωστόσο το θέμα θεωρήθηκε (προσωρινά…) λήξαν, μετά τη διευκρινιστική δήλωση που έκανε.

Μέσω αυτής, ο κ. Παπαδόπουλος εξηγεί:

  1. Δήλωσα πολύ καθαρά ότι σέβομαι την ετυμηγορία της δικαιοσύνης στο σύνολό της για το ποινικό μέρος της διερεύνησης ευθυνών πολιτικών προσώπων για τα σκάνδαλα στην υγεία και στο φάρμακο. Η εισαγγελία κατά της διαφθοράς εξέτασε ως όφειλε τους φακέλους που σωστά απέστειλε στη Δικαιοσύνη η προανακριτική επιτροπή, με βάση και τη νομοθεσία και τις καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, καταλήγοντας να αρχειοθετήσει τις 7 από τις 10 περιπτώσεις ελέγχου.
  2. Ζήτησα από την κυβέρνηση να απαντήσει αν σέβεται τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων.
  3. Για την αρχειοθέτηση των υποθέσεων Αβραμόπουλου - Γεωργιάδη, δήλωσα ότι σέβομαι την απόφαση της Δικαιοσύνης, παρά τα ερωτήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν. Ορθώς η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της Δικαιοσύνης.
  4. Ζήτησα από τον Αδωνι Γεωργιάδη να ζητήσει συγγνώμη από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για όσα απαράδεκτα είπε ότι θα την καθίσει στο σκαμνί.
  5. Για το πολιτικό μέρος των ευθυνών για διασπάθιση δημοσίου χρήματος στην Υγεία και στο Φάρμακο, η Ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαμε στην εξεταστική Επιτροπή καταλογίσαμε ευθύνη στις κυβερνήσεις Καραμανλή, Σαμαρά-Βενιζέλου και τονίσαμε ότι η υπόθεση Novartis είναι παγκόσμιο σκάνδαλο αθέμιτου ανταγωνισμού, διαφθοράς συνειδήσεων, υπερτιμολογήσεων και δωροδοκιών με σαφή στοιχεία και για την Ελλάδα.
  6. Η κυβέρνηση οφείλει να καταλογίσει την υπόθεση Νovartis στην Ελλάδα ως τεράστιο σκάνδαλο, για να μπορούμε: α) Να ζητήσουμε αποζημίωση του ελληνικού δημοσίου, όπως έκαναν οι ΗΠΑ. Β) Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι επενδυτές έρχονται σε μια χώρα που δεν επιτρέπει αθέμιτο ανταγωνισμό, μίζες, ρεμούλες, λαδώματα. Και γ) Να ξεκαθαρίσουμε ότι το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε, είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, με νέο παραγωγικό πρότυπο, σεβασμό στα δημόσια αγαθά, νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την αξιοπρεπή καλά αμειβόμενη εργασία.

Όπως είπε ο ίδιος πάντως δεν θα διεκδικήσει εκ νέου βουλευτική ιδιότητα στις επόμενες εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v