Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στόχευση Μητσοτάκη με τη νέα μείωση ΕΝΦΙΑ

Η προεκλογική δέσμευση και οι… ευλογίες των θεσμών. Τι απαντά το Μαξίμου στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί ευνοϊκής μεταχείρισης των λίγων. Οι κοινωνικά αδύναμοι, η μεσαία τάξη και το… ΚΙΝΑΛ.

Η στόχευση Μητσοτάκη με τη νέα μείωση ΕΝΦΙΑ

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση».

Έτσι σχολίαζε συνεργάτης του πρωθυπουργού τη χθεσινή ανακοίνωση αυτού για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία έρχεται μετά από μια δύσκολη χρονική συγκυρία για την κυβέρνηση (πανδημία, ενεργειακή κρίση, κακοκαιρία). Έχοντας και τις… ευλογίες των θεσμών που συμφώνησαν στη μείωση των δημόσιων εσόδων κατά 350 εκατομμύρια για το τρέχον έτος, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να περάσει στην αντεπίθεση και να επιβάλει τη δική του ατζέντα, στο όνομα της «συνέπειες λόγων και έργων» και της εφαρμογής του προγράμματος με το οποίο κέρδισε τις εκλογές του 2019.

Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπερκαλύπτεται η δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και ταυτόχρονα, ενισχύεται το εισόδημα των πολιτών, την ώρα που η παγκόσμια ενεργειακή κρίση προκαλεί έντονες πληθωριστικές πιέσεις. Πλέον, κατά τις ίδιες πηγές, «η οικονομία αναπτύσσεται, τα φορολογικά βάρη μειώνονται και οι πολίτες έχουν μέρισμα από την ανοδική πορεία της χώρας».

Έμφαση ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δώσει στους κοινωνικά αδύναμους και στη μεσαία τάξη (ισχυρή εκλογική μάζα, άλλωστε), στην οποία έχει υποσχεθεί να επιστρέψει ό,τι της είχε στερήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με την υπερφορολόγηση.

Στο πλαίσιο αυτό και απαντώντας στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί ευνοϊκής μεταχείρισης των λίγων, από την κυβέρνηση παραπέμπουν «στα απλά μαθηματικά: 8 στους 10 πολίτες -και προφανώς δεν είναι οι προνομιούχοι- θα πληρώσουν ακόμη μικρότερο ΕΝΦΙΑ και η μείωση του φόρου σε σύγκριση με την περίοδο διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα είναι τεράστια».

Τονίζουν δε με έμφαση πως οι φοροελαφρύνσεις μπορούν και εφαρμόζονται αφού προηγουμένως επιτεύχθηκαν μια έντονα αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των ξένων συνομιλητών. Και αυτό, όπως σημειώνουν, παρά τις πολλές αντιξοότητες, τη μεγάλη περιπέτεια της πανδημίας και την τοξικότητα του πολιτικού κλίματος, την οποία αποδίδουν κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Μέτρα ενίσχυσης

Στο κυβερνητικό στόχαστρο πάντως συνεχίζει να βρίσκεται και το ΚΙΝΑΛ για την αρνητική αντίδραση στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού. Μάλιστα, όπως λένε, η τοποθέτηση της Χαριλάου Τρικούπη μοιάζει στην ουσία της με αυτήν της Κουμουνδούρου. «Στο ΚΙΝΑΛ προφανώς δεν έχουν ακούσει τίποτα για τα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και επαναλαμβάνουν τους γενικόλογους αφορισμούς», παρατηρούν στο Μέγαρο Μαξίμου, δίνοντας συνέχεια στους υψηλούς τόνους απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη και στο κόμμα του.  

Η πρωτοβουλία μείωσης του ΕΝΦΙΑ, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «εδράζεται στη συνεπή οικονομική πολιτική που ακολουθούμε και επιτρέπει ανάλογα πρόσθετα μέτρα ανακούφισης. Επιδρά συνδυαστικά με άλλες μόνιμες ρυθμίσεις, όπως οι μικρότεροι φορολογικοί συντελεστές, η αναστολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και ο μηδενισμός του φόρου στις γονικές παροχές. Αλλά και αθροιστικά, με έκτακτες παρεμβάσεις όπως το διπλό Εγγυημένο Εισόδημα του Δεκεμβρίου και τα αυξημένα επιδόματα στους χαμηλοσυνταξιούχους».

Με αυτό το αφήγημα, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη αναφέρει, αναμένεται να κινηθεί στο εξής ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας το όραμά του για τη χώρα και θέτοντας τις βάσεις για τα επιχειρήματα που θα κληθούν να αξιολογήσουν οι πολίτες ενόψει των επόμενων εκλογών. Τα αγκάθια βέβαια για την κυβέρνηση σε αυτή την πορεία είναι πολλά και η διαχείρισή τους καθοριστική για τις εξελίξεις. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v