Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί «αγρίεψε» η ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ και πώς «σφυροκοπά» ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων και η εμμονή στις «ίσες αποστάσεις». Η νέα «γαλάζια» τακτική με τον Άδ. Γεωργιάδη να μιλά στη Βουλή για «κατάντια του ΚΙΝΑΛ». «Στο πεδίο θα κριθούμε όλοι» διαμηνύει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Γιατί «αγρίεψε» η ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ και πώς «σφυροκοπά» ο ΣΥΡΙΖΑ

Το Μαξίμου σαφώς επιθυμεί την εκλογική ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ… αρκεί να αποσπάσει ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι από τη ΝΔ. Συνεπώς, όταν εκτιμούσε ότι θα συμβεί το πρώτο, αντιμετώπιζε φιλικά τη νέα ηγεσία της Χ. Τρικούπη. Τώρα που τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι οι μετακινήσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προς ΚΙΝΑΛ είναι ισομερείς, άλλαξε όχι μόνο η «γαλάζια» ρητορική αλλά και η πρακτική. 
Με στόχο προφανή: να κλείσει τις πόρτες εξόδου των κεντρωο-εκσυγχρονιστών που ακολούθησαν τη ΝΔ του Μητσοτάκη και να συμβάλει ώστε να επιστρέψουν στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ όσοι αναζήτησαν στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν… αβίαστα, στελέχη τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και του ΚΙΝΑΛ (σ.σ. επισήμως αυτός είναι ακόμα ο τίτλος), μετά την εμπειρία των προηγούμενων ημερών, μόνο που διαβάζουν διαφορετικά τα διλήμματα και τους στόχους του αμέσως επόμενου διαστήματος.

Προσώρας, όλα τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη γραμμή των ίσων αποστάσεων απέναντι στους δύο πόλους, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, φιλοδοξώντας να επιστρέψει ο 40ετής δικομματισμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Σ' αυτή τη γραμμή κινήθηκαν κατά την τριήμερη «μάχη» στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, προβάλλοντας σθεναρά τη θέση «όχι ψήφο εμπιστοσύνης ή έστω ανοχής στην κυβέρνηση - όχι και στη διεξαγωγή εκλογών». (σ.σ. λύση «ανοχής» θα ήταν αποχή από την ψηφοφορία όπως ήθελαν κάποια στελέχη του κυβερνώντος κόμματος). 

Το αποτέλεσμα για το πρώτο «όχι» ήταν να μην τους δοθεί αίθουσα «εντός ωραρίου Ολομέλειας» για να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα τους: αναγκάστηκαν έτσι να ορίσουν τη συνεδρίαση… στις 8 π.μ. της Κυριακής, μόνο και μόνο για να μιλήσει on camera ο Νίκος Ανδρουλάκης και να καλυφθεί στα μέσα ενημέρωσης το κενό της απουσίας του στην Ολομέλεια, αφού δεν είναι βουλευτής.

Το αμέσως επόμενο «χτύπημα» ήρθε από τον κ. Μητσοτάκη στο κλείσιμο της τριήμερης συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας, όταν κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη… μόνο από «γαλάζια» πολιτικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν για την υπόθεση Novartis.

Από το ίδιο βράδυ (της Κυριακής) μέχρι και χθες, η δικαιολογία των κυβερνητικών στελεχών στις διαμαρτυρίες του ΚΙΝΑΛ (και του Ευάγγελου Βενιζέλου προσωπικά) ήταν ότι «ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ως πρόεδρος της ΝΔ και όχι ως πρωθυπουργός». Και τα παιδιά ξέρουν ωστόσο ότι όταν ο πρωθυπουργός ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής, δεν μιλάει ως κομματάρχης.

Πέραν της προσβολής, όμως, έχει ενδιαφέρον η εξήγηση που έδωσε χθες (στη Βουλή) ο Άδωνις Γεωργιάδης: ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα πρόσωπα από τη ΝΔ ώστε να δώσει ευκαιρία στον κ. Ανδρουλάκη να μιλήσει για τα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή για τους κυρίους Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης χτύπησε μάλλον… κέντρο, καθώς μέχρι χθες η Χ. Τρικούπη δεν είχε προβεί σε καμία ανακοίνωση για τη δικαστική εξέλιξη με την αρχειοθέτηση των κατηγοριών που αφορούν τον κ. Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Αλλά ούτε και για την εκκρεμότητα περί την εμπλοκή του κ. Λοβέρδου, για τον οποίο μάλιστα υπάρχει από το φθινόπωρο του 2019 άρση της βουλευτικής ασυλίας.

Στις «ίσες αποστάσεις» κινήθηκε το ΚΙΝΑΛ και στο πρωτοφανές περιστατικό Αθανασίου - Πολάκη στη Βουλή προχθές, μιλώντας με σκληρές εκφράσεις για «δικομματικό σόου» και «σκηνικό πόλωσης».

Και επέμεινε, πάλι, σ' αυτές παρά τη χθεσινή κίνηση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα όχι μόνο να μην επιβάλει «μομφή» στον Παύλο Πολάκη, αλλά και… να του επιτρέψει να ανέβει στο βήμα και να κάνει την ομιλία (για τη Novartis) που του απαγόρευσε ο αντιπρόεδρος, επίσης «γαλάζιος», Χαράλαμπος Αθανασίου, το προηγούμενο βράδυ.

Το χτύπημα για την εν λόγω τακτική ήρθε πάλι από τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε «κατάντια του ΚΙΝΑΛ» τη γραμμή των ίσων αποστάσεων.

Τεστ αντοχής των «ίσων αποστάσεων» 

Θα αλλάξει γραμμή πλεύσης η νέα ηγεσία της Χ. Τρικούπη; Σύμφωνα με στελέχη της, την απάντηση θα δώσουν οι επόμενες δημοσκοπήσεις: όχι αυτές που δημοσιοποιούνται αλλά εκείνες που διενεργούνται για λογαριασμό των κομματικών επιτελείων. 

Εάν η αναζήτηση «ενδιάμεσης άποψης» μεταξύ της κυβερνητικής πολιτικής και των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδίδει, θα παραμείνουν σ' αυτή. Αν η ίδια η καθημερινότητα (όπως έχει προειδοποιήσει ο κ. Τσίπρας ότι θα συμβεί) απαιτήσει ξεκάθαρες τοποθετήσεις και επιλογή συμμάχων, τότε θα το ξανασκεφτούν.

«Είναι καλό να λέμε ότι χρειάζονται κίνητρα στους πολίτες να βάλουν φωτοβολταϊκά στις ταράτσες τους για να έχουν φτηνό ρεύμα, αλλά όταν η βενζίνη φτάνει στα δύο ευρώ το λίτρο και οι λογαριασμοί έρχονται στα νοικοκυριά κάθε μήνα πιο φουσκωμένοι, απαιτείται διαφορετική παρέμβαση», σημειώνει έμπειρο στέλεχος του «παλιού» ΠΑΣΟΚ, που τελεί εν αναμονή ξεκάθαρου στίγματος από τον κ. Ανδρουλάκη.

Η πίεση αυξάνεται αντικειμενικά, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δυναμώνει συνεχώς το σφυροκόπημά του στην κυβέρνηση, επιχειρώντας να επιβάλει στην πράξη το περίφημο «προοδευτικό μέτωπο». 

Κι όπως διαμηνύει στη Χ. Τρικούπη, «στο πεδίο θα κριθούμε όλοι»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v