Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Νέα ένταση αλλά χωρίς «μομφή» στον Π. Πολάκη

Ο Κ. Τασούλας δεν ανακοίνωσε ποινή «μομφής» στον Π. Πολάκη αλλά τον κατηγόρησε για «κατάληψη του βήματος». Απάντηση από Γ. Ραγκούση: «Ο κ. Αθανασίου κινήθηκε αντισυνταγματικά και ο Αδ. Γεωργιάδης τραβούσε βίντεο ως άλλη trash tv».

Βουλή: Νέα ένταση αλλά χωρίς «μομφή» στον Π. Πολάκη

Με στήριξη στον αντιπρόεδρο της Βουλής Χαράλαμπο Αθανασίου αλλά χωρίς να ανακοινώσει την ποινή «μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά» στον Παύλο Πολάκη, τοποθετήθηκε για το χθεσινό περιστατικό στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Ανοίγοντας ο ίδιος τις εργασίες του Σώματος, κατηγόρησε τον κ. Πολάκη ότι επέμεινε να μιλά (χθες) εκτός θέματος, δηλαδή για την υπόθεση Novartis και όχι για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις πρώτες ποινές που του επέβαλε ο κ. Αθανασίου χθες (ανάκληση στην τάξη και στέρηση του λόγου) και έκανε κατάληψη του βήματος, αρνούμενος να σταματήσει την ομιλία του.

«Υπάρχουν κοινοβουλευτικά μέσα αιτίασης ότι ένας βουλευτής νομίζει ότι αδικείται, το τελικό καταφύγιο της Βουλής είναι η πλειοψηφία και τον τελικό λόγο τον έχει το προεδρείο», είπε.

Η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος:

- Κατηγόρησε τον κ. Τασούλα ότι παραποίησε τα χθεσινά γεγονότα, διότι ο κ. Αθανασίου, ως προεδρεύων εκείνη των ώρα, προειδοποίησε τον κ. Πολάκη για «μομφή αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς», χωρίς να έχει υποπέσει στα αδικήματα που προϋποθέτει το σχετικό άρθρο του Κανονισμού της Βουλής.

«Ο κ. Αθανασίου το έκανε επειδή διαφώνησε με την επιλογή του κ. Πολάκη να αναφερθεί στη Novartis και αυτό συνιστά αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική συμπεριφορά», είπε.

- Υπενθύμισε ότι πριν από τον κ. Πολάκη ήταν στο βήμα ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης, ο οποίος επίσης μίλησε για τη Novartis χωρίς να δεχτεί επίπληξη από τον κ. Αθανασίου.

- Ο κ. Πολάκης δεν έκανε κατάληψη στο βήμα, διότι ο κ. Αθανασίου ανακοίνωσε διακοπή της συνεδρίασης μέχρι να ενημερωθεί ο (εκτός Αθηνών) κ. Τασούλας και να ανακοινώσει «μομφή» στον βουλευτή.

Κατόπιν τούτων, ο κ. Ραγκούσης κάλεσε τον κ. Τασούλα να αποδοκιμάσει τόσο τον κ. Αθανασίου όσο και τον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος κατέγραφε με το κινητό του όσα γίνονταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα «σαν άλλη trash tv της κυβέρνησης Φουρθιώτη».

Το θερμόμετρο «κοκκίνισε» όταν ο κ. Ραγκούσης, καταγγέλλοντας τις αυξανόμενες προσπάθειες τρομοκράτησης όσων «τολμούν να πουν ή να γράψουν κάτι που δεν θέλει η κυβέρνηση», επικαλέσθηκε μία φράση του Γεωργίου Παπανδρέου «τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες».

Καταλήγοντας: «Οσο η Δεξιά θα αναβιώνει τις χειρότερες στιγμές στη χώρα τόσο ο λαός δεν θα ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά και θα βλέπει την προσπάθεια κουκουλώματος που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη Novartis».

Με το ζόρι κόλαση δεν προκαλείτε

«Με το ζόρι κόλαση δεν προκαλείτε» ανταπάντησε αιχμηρά ο κ. Τασούλας, που ξαναπήρε τον λόγο μετά την τοποθέτηση του κ. Ραγκούση.

«Η κόλαση δεν θα έρθει με αναφορές σε σκληρές φράσεις του παρελθόντος, διότι σήμερα η χώρα και η Βουλή διοικούνται δημοκρατικά και ελεύθερα», είπε.

Επέμεινε, δε, στην κατηγορία προς τον κ. Πολάκη ότι «έκανε κατάληψη του βήματος» και τόνισε ότι το μικρόφωνο έκλεισε με απόφαση του προεδρείου -και όχι μόνο του προεδρεύοντος κ. Αθανασίου. 

Ο κος Τασούλας ανακοίνωσε ότι το θέμα που δημιουργήθηκε με τον κ. Πολάκη θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

«Προγραμματισμένο σώου» αλλά με αιχμές στον κ. Αθανασίου

Επικριτική απέναντι και στις δύο πλευρές εμφανίσθηκε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη. Μίλησε για επιτηδευμένη πόλωση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ χαρακτήρισε ατυχή την εικόνα της Βουλής η οποία έπρεπε να είχε αποφευχθεί.

Επικρίνοντας σαφώς, ωστόσο, την αξιωματική αντιπολίτευση, είπε: “εδώ ο κόσμος καίγεται και εσείς προτάσσετε το αφήγημα Φουρθιώτη”.

Από πλευράς ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος μίλησε για “προγραμματισμένο σόου και κοκκορομαχία” ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό “δεν αποτελεί δικαιολογία για τη στάση του προεδρεύοντος κ.Αθανασίου”.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Νίκος Χήτας, ενώ από την πλευρά του ΜεΡΑ25 ο Κλέων Γρηγοριάδης πρόσθεσε: “αν κλείνατε τα μικρόφωνα όποτε κάποιος μιλούσε εκτός θέματος τότε η Βουλή θα ήταν συνεχώς σιωπηρή”.

Τη συζήτηση έκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (ο οποίος μίλησε ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αφού δεν είναι βουλευτής).

Αφού κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι “προσπαθεί να μας γυρίσει σε ένα παρελθόν έντασης”, κατέληξε: “η Ελλάδα του 2022 δεν θα ξαναγυρίσει στις πλατείες. Προσελκύει επενδύσεις, δίνει δουλειές, αυξάνει τα εισοδήματα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v