Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Το «επιτελικό κράτος» γύρισε μπούμερανγκ στον κ. Μητσοτάκη

«Αναζητείται "υπουργικός μουντζούρης" ενώ τον κεντρικό έλεγχο του κράτους τον έχει αναλάβει πανηγυρικά και θεσμοθετημένα ο ίδιος ο πρωθυπουργός». Για «επιτελικό χάος» κάνει λόγο και το ΚΙΝΑΛ.

ΣΥΡΙΖΑ: Το «επιτελικό κράτος» γύρισε μπούμερανγκ στον κ. Μητσοτάκη

«Όταν τον Ιούλιο του 2019 ο νεοεκλεγείς, τότε, πρωθυπουργός ανήγγειλε εν χορδαίς και οργάνοις τη δημιουργία του επιτελικού κράτους, δεν είχε καταλάβει ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα του γύριζε μπούμερανγκ, αφού δεν θα μπορούσε να χρεώσει αποτυχίες σε άλλους».

Αυτή την κεντρική κατηγορία απευθύνει η αξιωματική αντιπολίτευση στον κ. Μητσοτάκη, παρακολουθώντας την αδυναμία του να διαχειριστεί τη νέα παταγώδη αποτυχία του περίφημου επιτελικού κράτους στην αντιμετώπιση του χιονιά που έπληξε την Αττική.

Η επισήμανση γίνεται εν αναμονή του σημερινού, έκτακτου, υπουργικού συμβουλίου και των πιέσεων που ασκούνται (επιθετικά ή φιλικά) στον πρωθυπουργό «να πάρει υπουργικά κεφάλια» για το φιάσκο των χιλιάδων εγκλωβισμών στην Αττική Οδό, σε άλλες κεντρικές αρτηρίες και στον σιδηροδρομικό σταθμό στην Οινόη, την τραγική κατάσταση στο νοσοκομείο Σωτηρία, με τους ασθενείς να μένουν… νηστικοί επειδή δεν κατάφερε να φτάσει η τροφοδοσία λόγω χιονιού και το πολύωρο blackout σε πολλές περιοχές του νομού.

Κι όλα αυτά, όπως σημειώνουν, παρότι οι μετεωρολόγοι είχαν ενημερώσει εδώ και μία εβδομάδα για την κακοκαιρία που θα ερχόταν τη Δευτέρα και την είχαν περιγράψει τόσο ανησυχητικά, που δεν άφηναν περιθώρια επανάπαυσης του κρατικού μηχανισμού.

Αυτό που παρατηρούν… με έκπληξη συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα είναι η «εξαφάνιση» της κυβέρνησης, δηλαδή του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών, την Δευτέρα, ενώ όταν ελάχιστοι εξ αυτών εμφανίσθηκαν την Τρίτη, είτε επέμειναν ότι ο τομέας ευθύνης τους ανταποκρίθηκε (υπουργός Προστασίας του Πολίτη) είτε ότι έφταιγαν άλλοι (υπουργός Μεταφορών).

Όπως λένε, την τακτική «πετάω την ευθύνη όπου βρω» την εγκαινίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος μέσα από τηλεοπτικές συνεντεύξεις χθες έδειξε ως υπεύθυνους, πέραν της εταιρείας Αττική Οδός, τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και… τους μετεωρολόγους, επειδή ο χιονιάς ήρθε νωρίτερα (νωρίς μεσημέρι) από την πρόβλεψή τους (αργά το μεσημέρι).

Γεγονός που ανάγκασε όχι μόνο τον διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά να αποδείξει, σε εκτενή ανάρτησή του, την ακρίβεια της πρόβλεψης, αλλά και τον έτερο μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο που τυγχάνει…βουλευτής της ΝΔ, να δηλώσει ότι «οι προγνώσεις έπεσαν μέσα».

Το ενδιαφέρον (και) της αξιωματικής αντιπολίτευσης στρέφεται στην αντίδραση τόσο του κ. Πατούλη, όσον αφορά τουλάχιστον τα «ενδοοικογενειακά μαχαιρώματα», όσο (και κυρίως) του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη. Ο οποίος, όπως υπενθυμίζουν, ανέλαβε τον εν λόγω υπουργικό ρόλο μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου, ως «μεταγραφή» από την Κύπρο, αντικαθιστώντας, ουσιαστικά, τον Νίκο Χαρδαλιά.

Ο κ. Στυλιανίδης προέβη σε δηλώσεις χθες, επιρρίπτοντας ευθύνες στην εταιρεία Αττική Οδό και στην αυτοδιοίκηση (περιφέρεια-δήμοι), χωρίς να αναφερθεί στις τυχόν αδυναμίες του δικού του υπουργείου, τέσσερις μήνες μετά τη σύστασή του.

Όπως υπογραμμίζουν ωστόσο οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το θέμα δεν είναι ποιος υπουργός/υφυπουργός/αυτοδιοικητικός «θα πάρει τον μουντζούρη», αλλά αν υφίσταται επισήμως το περίφημο επιτελικό κράτος. Αν ναι, τότε την ευθύνη την έχει το Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός. Αν όχι, ας ανακοινώσουν την κατάργησή του», λένε. Και τελούν εν αναμονή του υπουργικού συμβουλίου για τα περαιτέρω.

ΚΙΝΑΛ: Επιτελικό χάος

Στο επιτελικό κράτος εστίασε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας ότι πρόκειται για «επιτελικό χάος». Παρότι η αρχική γραμμή του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα ήταν «χαμηλοί τόνοι»” στην απόδοση ευθυνών διότι «αυτό θα γίνει όταν έλθει η ώρα», η ένταση και η έκταση του διαχειριστικού φιάσκου ήταν τέτοια που η αλλαγή ρότας έγινε… την ίδια ημέρα.

Ο υπεύθυνος Επικοινωνίας Παναγιώτης Βλάχος, μάλιστα, μίλησε δημοσίως για «επικίνδυνη κυβέρνηση», ενώ η Χ. Τρικούπη στις ανακοινώσεις της καυτηρίασε τους εγκλωβισμούς και τις διακοπές ρεύματος.

Την κριτική στον κυβερνητικό πυρήνα την έκανε χθες ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης: «Μέρες τώρα ήταν γνωστό ότι θα έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα υψηλής έντασης και μικρής διάρκειας, παρόλα αυτά δεν υπήρξε σχέδιο και συντονισμός. Αυτό δεν είναι επιτελικό κράτος, όπως επαγγέλλεται ο κ. Μητσοτάκης, αλλά επιτελικό χάος που ταλαιπωρεί διαρκώς τον ελληνικό λαό», δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v