Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο «πανικόβλητος» πρωθυπουργός ανοίγει εκλογικό διάδρομο

«Η ακρίβεια καλπάζει εδώ και μήνες αλλά η αύξηση θα δοθεί τον Μάιο;». Σε ετοιμότητα κάλπης με συνέδριο τον Μάρτιο. Πώς πήρε παράταση ζωής η ημερήσια «Αυγή».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο «πανικόβλητος» πρωθυπουργός ανοίγει εκλογικό διάδρομο

H ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι επισπεύδεται η δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό, Μάιο αντί για Ιούλιο, θέτει όλα τα κόμματα σε εκλογική ετοιμότητα.

Το Μαξίμου αποδίδει αυτή την επίσπευση στην ακρίβεια, ωστόσο η αντιπολίτευση συνολικά υποστηρίζει ότι αυτό δεν αντέχει στη λογική, αφού οι φουσκωμένοι λογαριασμοί και οι ανατιμήσεις σε όλα τα είδη «τρέχουν» εδώ και δύο μήνες, ενώ το φαινόμενο θα ενταθεί από τις επερχόμενες νέες αυξήσεις.

Η πρωθυπουργική ανακοίνωση για τον κατώτατο, συνδυαστικά με τη μετάθεση για το τέλος Ιουνίου των οφειλών από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, οδηγεί στη βεβαιότητα ότι το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη δημιουργεί «διάδρομο» για εκλογές την άνοιξη.

Επισήμως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδίδει την ανακοίνωση στον «πανικό» του πρωθυπουργού «εξαιτίας της οργής των εργαζόμενων, που βλέπουν καθημερινά την αγοραστική τους δύναμη να εξανεμίζεται λόγω της έκρηξης της ακρίβειας και τον εμπαιγμό της αύξησης κατά 2% του κατώτατου μισθού μόλις πριν από 13 ημέρες».

Κατά τον εκπρόσωπο του κόμματος Νάσο Ηλιόπουλο, «η άμεση αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ είναι αναγκαία», όπως και συνολικά η στήριξη των μισθών.

Συνέδριο τον Μάρτιο

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «κάθε άλλο παρά αιφνιδιασμένοι» δηλώνουν, καθώς η εκλογική προετοιμασία έχει ξεκινήσει ουσιαστικά από το φθινόπωρο. Είναι ενδεικτικό ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, αν και το θέμα ήταν η πορεία της «Αυγής», αποφασίστηκε η διεξαγωγή του συνεδρίου τον Μάρτιο.

Προς επιβεβαίωση, δηλαδή, των πληροφοριών που είχαμε μεταφέρει προ ημερών για «αναβολή ολίγων ημερών ή εβδομάδων» λόγω της έξαρσης Ομικρον, η ημερομηνία του συνεδρίου μετατέθηκε τελικά στις 31 Μαρτίου, από τις 24 Φεβρουαρίου που είχε οριστεί αρχικά.

Αυτό σημαίνει ότι από τα τέλη αυτού του μήνα (και εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις για ύφεση της πανδημίας) θα ανοίξει ο προσυνεδριακός «χορός», με εσωκομματικές αλλά και ανοικτές διαδικασίες. Εάν δε, η πολιτική ατμόσφαιρα θα μυρίζει έντονα… κάλπες, το συνέδριο θα μετατραπεί σε «εκλογικό», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συστράτευση και τη διάταξη των δυνάμεων.

Από την επόμενη εβδομάδα άλλωστε δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να πιάσει πάλι το νήμα των εξορμήσεών του στη χώρα, από εκεί που το άφησε λόγω των εορτών και της νόσησής του με Covid. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος άλλωστε, μέχρι χθες παρέμενε «θετικός», παρότι έχουν περάσει πέντε ημέρες από την εκδήλωση της νόσου.

«Αυγή»: Δεν κλείνει υπό προϋποθέσεις

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η αναζήτηση λύσης για την πορεία της «Αυγής», λόγω του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο βρέθηκε, οδήγησε στην απόφαση να παραμείνει το καθημερινό φύλλο, παρότι η αρχική σκέψη ήταν η αναστολή του με ενίσχυση της κυριακάτικης έκδοσης και της ιστοσελίδας avgi.gr.

Το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, μετά από επτάωρη συνεδρίαση, αποφάσισε τελικά να δοθεί περιθώριο εξυγίανσης με την εφημερίδα εν λειτουργία. Πρακτικά, αυτό σημαίνει εξόρμηση για εγγραφή 3.000-5.000 συνδρομητών (σ.σ. με ετήσιες συνδρομές) και νέο πρόγραμμα εθελούσιας, καθώς σε αυτό που έληξε στο τέλος του έτους εντάχθηκαν μόνο 14 εργαζόμενοι, ενώ έγινε δεκτή η αποχώρηση των έντεκα. Σημειώνεται ότι μέχρι χθες, λόγω και της συναισθηματικής φόρτισης που προκάλεσε η περιπέτεια της εφημερίδας, είχαν γραφτεί περίπου 1.000 νέοι συνδρομητές.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου αντιτάχθηκε έντονα στο αρχικό σχέδιο αναστολής της καθημερινής έκδοσης ο Νίκος Φίλης, με τους Νίκο Βούτση και Πάνο Σκουρλέτη να διαφωνούν επίσης αλλά ηπιότερα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Δημήτρης Βίτσας, πάντως, συμφώνησαν με την αρχική πρόταση για αναστολή της ημερήσιας έκδοσης επικαλούμενοι τα οικονομικά στοιχεία, ενώ στην ίδια γραμμή ήταν όλοι οι λεγόμενοι «προεδρικοί».

Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού μίλησαν όλοι, παρουσίασε την αλλαγή σχεδίου και τη διατήρηση του καθημερινού φύλλου, υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Η απόφαση εγκρίθηκε ομόφωνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v