Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιπολίτευση: «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» από κυβέρνηση σε πανδημία-ακρίβεια

Για παλινωδίες, αλαλούμ και φόβο του πολιτικού κόστους μιλούν σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Κουμουνδούρου: Τα εννέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν «χθες». Χ. Τρικούπη: Στήριξη του ΕΣΥ και προσοχή στα σχολεία.

Αντιπολίτευση: «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» από κυβέρνηση σε πανδημία-ακρίβεια

Το θεατρικό έργο του Λουίτζι Πιραντέλο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» επικαλούνται στελέχη της αντιπολίτευσης, για να σχολιάσουν με σκωπτικό τρόπο τη στάση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της Όμικρον.

Ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ συνέπεσαν και στη λέξη «παλινωδίες», παραπέμποντας στα γεγονότα:

  • Τη Δευτέρα, οι κυβερνητικές διαρροές αφορούσαν στο υποχρεωτικό rapid test για τις ημέρες των γιορτών.
  • Την Τρίτη, ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε πρώτο ενικό πρόσωπο, ανακοίνωσε την απόφασή του μόνο για self test με σύσταση, επειδή, όπως είπε, προτίμησε να εμπιστευτεί τους πολίτες αντί να τους υποχρεώσει, ενώ δεν είπε τίποτα για νέα μέτρα.
  • Την Πέμπτη το πρωί, κι ενώ σε όλη την Ευρώπη επικρατεί αναβρασμός με μικρά ή μεγάλα lockdown και λόγω της τεράστιας διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα, αφήνοντας… τα κανονικά για τις 3 Ιανουαρίου. Μεταξύ άλλων, μίλησε για διπλή μάσκα ή μάσκα Ν95 στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ.
  • Την Πέμπτη το απόγευμα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα τάχθηκε… κατά της διπλής μάσκας («δεν κλείνει καλά γύρω γύρω από το πρόσωπο») και συνέστησε την ΚΝ95.

«Το απόλυτο αλαλούμ μέσα σε τρεις, μόλις, ημέρες», παρατηρούν στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης.

Εννέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν «χθες»

Πέραν της σφοδρής κριτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρότεινε εκ νέου ένα πακέτο μέτρων που πρέπει να ληφθούν «χθες», δεδομένης της εικόνας που παρουσιάζει η μεταδοτικότητα της Όμικρον αλλά και του burn out των υγειονομικών. Δηλαδή:

  1. Άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων για να μην έχουμε κάθε μέρα 150 ανθρώπους να περιμένουν μία ΜΕΘ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες απώλειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί, όπως επιβεβαίωσε και η μελέτη των Τσιόδρα-Λύτρα.
  2. Υποχρεωτικά δωρεάν rapid test για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
  3. Άμεση επαναφορά της τηλεργασίας στον μέγιστο βαθμό, όπου μπορεί να εφαρμοστεί.
  4. Άμεση πρόσληψη 800 και πλέον ιατρών που έχουν κάνει τα χαρτιά τους και περιμένουν στις λίστες αναμονής για να ενταχθούν στο ΕΣΥ.
  5. Άμεση ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για προνοσοκομειακή φροντίδα, με χρέωση κάθε κρούσματος σε αντίστοιχο υγειονομικό σημείο αναφοράς (ΤΟΜΥ, Κέντρο Υγείας ή επαγγελματία Υγείας).
  6. Μέτρα για αποφυγή συγχρωτισμού σε μαζικούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς.
  7. Προετοιμασία με προσλήψεις-εξπρές αναπληρωτών εκπαιδευτικών για άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές με σπάσιμο τμημάτων και άμεση αλλαγή του πρωτοκόλλου 50+1%, που έχει μετατρέψει τα σχολεία σε εκκολαπτήριο ακραίας διασποράς του ιού στην κοινότητα.
  8. Άμεση εκκίνηση πανελλαδικής εκστρατείας για πρώτη και τρίτη δόση εμβολίου, πόρτα πόρτα όπως στο μοντέλο της Πορτογαλίας, με τη συνδρομή Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων της εκάστοτε περιοχής.
  9. Άμεση επανεκκίνηση του εμβολιαστικού προγράμματος για τα παιδιά, το οποίο έχει «παγώσει», με την πλατφόρμα να παραμένει κλειστή.

Ειδικά για το θέμα των σχολείων, στελέχη του κόμματος επικαλούνται τα πολλά κρούσματα σε παιδιά και την μετάδοση του ιού στις οικογένειές τους.
«Εάν η κυβέρνηση δεν αξιοποιήσει ούτε τώρα τη διακοπή των μαθημάτων λόγω εορτών, προκειμένου να βρει λύσεις για την αραίωση των σχολικών τάξεων, όπως ζητάμε από το καλοκαίρι του 2020, θα βρεθεί υπόλογη και όχι μόνο πολιτικά», προειδοποιούν.

ΚΙΝΑΛ: Ατολμία και πολιτικό κόστος

Η Χαριλάου Τρικούπη κινήθηκε καταγγελτικά μεν, αλλά περισσότερο περιγραφικά, υπενθυμίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχει παρουσιάσει τις προτάσεις της. Επικεντρώνει κυρίως στην ατολμία που δείχνει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα, την οποία αποδίδει στον φόβο του πολιτικού κόστους.

«Είναι ώρα η ατολμία, η καθυστέρηση και ο φόβος του πολιτικού κόστους να πάψουν να υπαγορεύουν αποφάσεις που κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές, στην υγεία και στο εισόδημα των πολιτών. Εμβολιασμοί, ενίσχυση του ΕΣΥ, αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, επιδημιολογική παρατήρηση με διενέργεια rapid και pcr test και αποτελεσματική ιχνηλάτηση, είναι αναγκαία για την αναχαίτιση του νέου κύματος πανδημίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

Σε δηλώσεις του, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του κόμματος Παναγιώτης Βλάχος μίλησε για «παλινωδίες» της κυβέρνησης, ενώ ζήτησε να ληφθούν «προληπτικά και όχι τιμωρητικά μέτρα», εστιάζοντας σ' αυτά που θα αντιμετωπίσουν τον συνωστισμό στα σχολεία.

Αναφερόμενος μάλιστα στα μεγάλα κενά του ΕΣΥ (σ.σ. παρότι κλείνουμε δύο χρόνια πανδημίας), υπενθύμισε ότι ο Μάριο Ντράγκι «χρησιμοποίησε ένα κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης για να ενισχύσει τη δημόσια Υγεία».

Κοινές δράσεις για την ακρίβεια;

Αν και αυτή τη στιγμή η προσοχή πέφτει, αντικειμενικά, στο μέτωπο της πανδημίας, θεωρείται βέβαιο ότι αμέσως μετά τις γιορτές θα αναδειχθεί και το έτερο μείζον πρόβλημα, αυτό της ακρίβειας. Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος/θέρμανσης και η εκτίναξη των τιμών στα ράφια, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς και την οικονομική εξάντληση της κοινωνίας μετά από τρία μνημόνια, κάθε άλλο παρά καλό «ποδαρικό» κάνουν στη νέα χρονιά.

Η αξιωματική αντιπολίτευση «σηκώνει» ήδη το θέμα, όπως έδειξε η χθεσινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην αγορά του Περιστερίου και οι σχετικές πολεμικές δηλώσεις που έκανε για την κυβερνητική απραξία. Όπου, μεταξύ άλλων, αποκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «τροχονόμο των καρτέλ» και τον Αδωνι Γεωργιάδη… «εξωγήινο που βγάζει σέλφι στα σούπερ μάρκετ».

Θεωρείται βέβαιο ότι αμέσως μετά την εορταστική παρένθεση, ο κ. Τσίπρας θα προτείνει εκ νέου στην «προοδευτική αντιπολίτευση» να δράσουν από κοινού:«Δεν αρκεί να διαπιστώνουμε όλοι μας πως η κατάσταση αυτή γονατίζει τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά, χρειάζονται δράσεις», λένε αρμόδιες πηγές του κόμματος.

Έστω κι αν το αίτημα για «εκλογές τώρα» δεν βρίσκει ευήκοα ώτα στην εν λόγω αντιπολίτευση, λόγω της πορείας της πανδημίας -άλλωστε και η Κουμουνδούρου διευκρινίζει πως «το αίτημα θα αναδιατυπωθεί, εάν μπούμε σε μικρό ή μεγάλο lockdown».

Σε κάθε περίπτωση, η κινητικότητα που αναπτύσσεται, προϊδεάζει για θερμά πρωτοχρονιάτικα «κάλαντα»…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v