Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανδημία: Πρώτη δέσμη περιοριστικών μέτρων, πριν την Πρωτοχρονιά 2ος γύρος

Σήμερα οι ανακοινώσεις, μετά τη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα δύο πακέτα που εισηγείται η Επιτροπή και η αναμενόμενη επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον εντός του Ιανουαρίου. «Όχι» στο lockdown, επιμένει το Μαξίμου.

Πανδημία: Πρώτη δέσμη περιοριστικών μέτρων, πριν την Πρωτοχρονιά 2ος γύρος

«Σε ένα φαινόμενο που είναι δυναμικό και εξελίσσεται καθημερινά, απαιτείται και καθημερινή παρακολούθηση και προσαρμογή των επιλογών».

Με αυτό το δεδομένο πορεύεται η κυβέρνηση, στην προσπάθεια ανάσχεσης του κορωνοϊού και των μεταλλάξεών του και υπό το συγκεκριμένο πρίσμα ετοιμάζεται να υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις των ειδικών.

Μία μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό των δύο self tests για όλους και τη σκληρή κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση για το «μπρος-πίσω» μετά την αρχική πρόθεση για τη διενέργεια rapid test από τους εμβολιασμένους, σήμερα αναμένονται τα νεότερα. Και αυτά αφορούν τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε χθες και οι οποίες θα συζητηθούν στην πρωινή σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους στενούς του συνεργάτες, προκειμένου οι αποφάσεις στη συνέχεια να ανακοινωθούν από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον τηρείται «σιγή ιχθύος» για τα υπό διαμόρφωση νέα δεδομένα, σχετικά με το ποιες από τις εισηγήσεις των επιστημόνων θα γίνουν αποδεκτές και ποιες όχι. Η Επιτροπή εισηγείται, μεταξύ άλλων: 
  • σύσταση για ακύρωση μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κ.λπ.),
  • υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,
  • αγώνες χωρίς φιλάθλους στα γήπεδα, 
  • για όσους ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας, τη 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους συστήνεται να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.  

Η κυβέρνηση παρατηρεί στενά την πορεία και την ταχύτατη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον και τις σχετικές εξελίξεις στις υπόλοιπες χώρες, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι στην Ελλάδα θα έχει κυριαρχήσει κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και μέχρι τότε θα επιδιωχθεί να κερδηθεί ο χρόνος με τη μέγιστη δυνατή αύξηση των εμβολιασμών.   

«Περιοριστικά μέτρα»

Προηγουμένως, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, από το βήμα της Βουλής, είχε προαναγγείλει την επιβολή νέων μέτρων: «Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία», ανέφερε, προσδιορίζοντάς τες πάντως για μετά τις γιορτές, ως «βούληση της κυβέρνησης», όπως άλλωστε και ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε πει πως, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, για τις πρώτες εβδομάδες του 2022 εξετάζονται η επέκταση της τηλεργασίας και οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και τη διασκέδαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή αναμένεται μετά τα Χριστούγεννα, πιθανότατα την προσεχή Τρίτη, να επανέλθει, προτείνοντας ένα δεύτερο πακέτο μέτρων για το νέο έτος.

Όσον αφορά τα σχολεία, μέλη της επιτροπής ζητούν αναστολή των σχολικών εκδρομών, ενώ άλλοι την αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου, σχετικά με τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα πρέπει να κλείνει ένα σχολείο λόγω κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει οπωσδήποτε την οικονομία και την κοινωνία ανοιχτές, ξορκίζοντας το ενδεχόμενο ενός νέου, καθολικού lockdown. «Ο κορωνοϊός σκοτώνει και νέους ανθρώπους. Αλλά δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός επικίνδυνος στη ζωή. Και η ανεργία είναι επικίνδυνη, και η χρεοκοπία, η πτώχευση είναι επικίνδυνη», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης (Mega), αποτυπώνοντας το τεντωμένο σχοινί στο οποίο καλείται να περπατήσει η κυβέρνηση, με φόντο τη νέα έξαρση της πανδημίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v