Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με αυξημένους ελέγχους και test «ξορκίζει» την Ομικρον η κυβέρνηση

Στο τραπέζι rapid test και για εμβολιασμένους στο γιορτινό ρεβεγιόν. Τι συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Τι σηματοδοτεί η παρουσία Τσιόδρα στο Μαξίμου.

Με αυξημένους ελέγχους και test «ξορκίζει» την Ομικρον η κυβέρνηση

Την ώρα που η επέλαση της μετάλλαξης «όμικρον» συνεχίζεται και θεωρείται ζήτημα χρόνου το νέο στέλεχος του ιού να κυριαρχήσει σε όλον τον πλανήτη, η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν σκληρά μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Οι εξελίξεις έχουν θέσει σε επιφυλακή την επιστημονική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου κατέθεσε την πρόταση «βόμβα» για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλη την Ευρώπη, ενώ και στην Ελλάδα η Κυβέρνηση τελεί σε «κόκκινο συναγερμό».

Το θέμα συζητήθηκε σε χθεσινή (προγραμματισμένη και όχι έκτακτη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές) σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, όπου συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για την ανάσχεση διασποράς του ιού, με φόντο τις γιορτινές μέρες που ακολουθούν.

Νέα μέτρα για την ανάσχεση του μεταλλαγμένου ιού δεν ελήφθησαν, όπως διεμήνυσαν οι ίδιες πηγές, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, προσανατολίζονται να κινηθούν σε δυο άξονες: ο ένας αφορά εντατικότερους ελέγχους εφαρμογής των μέτρων που ισχύουν τώρα και ο άλλος την αύξηση των test στους πολίτες για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων με σκοπό την προστασία του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου η χώρα να κερδίσει χρόνο έναντι της «όμικρον», στο τραπέζι προς συζήτηση τέθηκε η πρόταση για την είσοδο και των εμβολιασμένων στην εστίαση και τη διασκέδαση μόνο με αρνητικό rapid test στα γιορτινά ρεβεγιόν (πιο πιθανό την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δεν αποκλείεται και την παραμονή των Χριστουγέννων).

Κάποιες άλλες προτάσεις από μέλη της Επιτροπής των ειδικών, όπως ο περιορισμός του ωραρίου στη λειτουργία των καταστημάτων, προς ώρας τουλάχιστον δεν δείχνουν να κερδίζουν έδαφος, ενώ πάντα στο τραπέζι βρίσκεται η σκέψη για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες ομάδες πληθυσμού.

«Να καθυστερήσει»

«Η Όμικρον μας προβληματίζει, γι’ αυτό υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα ως προς τους ταξιδιώτες (υποχρεωτικός έλεγχος για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα). Γιατί ο βασικός μας στόχος είναι η επικράτησή της – που θα γίνει και στη χώρα μας – να καθυστερήσει, ώστε να έχουμε κερδίσει τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, και να έχουμε και περισσότερα δεδομένα», τόνισε χθες (στο Mega) ο κ. Πλεύρης, ο οποίος εξήγησε ότι τότε «θα πάρουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται να πάρουμε», αποκλείοντας πάντως το γενικό lockdown.

Αλλά και ο Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, με δηλώσεις του (στον ΣΚΑΙ), τόνισε ότι «δεν αποκλείονται νέα μέτρα, απλά αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο». Επεσήμανε δε πως οι επιστήμονες αναμένουν δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Όμικρον έναντι της Δέλτα, εξέλιξη την οποία προσδιόρισε μετά τις γιορτές. «Δεν νομίζω ότι θα συμβεί μέσα στις γιορτές, αλλά είναι ένας ιός εξαιρετικά δύσκολος να τον προβλέψουμε», σημείωσε.

Σε πολιτικό επίπεδο, η χθεσινή παρουσία του κ. Τσιόδρα στο Μέγαρο Μαξίμου ερμηνεύεται και ως ψήφος εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του καθηγητή, ο οποίος τις τελευταίες μέρες βρέθηκε στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, εξαιτίας της μελέτης του (μαζί με τον κ. Λύτρα) για τις ΜΕΘ. Ταυτόχρονα, ήταν και μια απάντηση (προς το παρόν τουλάχιστον) στις φήμες των προηγούμενων 24ώρων σχετικά με δυσφορία και πιθανή παραίτηση του Σωτήρη Τσιόδρα, ύστερα από την πολιτική θύελλα που ξέσπασε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v