Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: «Συγγνώμη ή παραίτηση» το απευθείας αίτημα στον πρωθυπουργό

«Τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα την παρέλαβε ο κλητήρας... Κανείς δεν ήξερε. Θα ήταν φαρσοκωμωδία, αν δεν ήταν τραγωδία» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς ο Α. Σκέρτσος άφησε υπόνοιες… και για άλλες ανάλογες μελέτες.

Τσίπρας: «Συγγνώμη ή παραίτηση» το απευθείας αίτημα στον πρωθυπουργό

Tην πρόκληση «να ζητήσεις συγγνώμη ή να παραιτηθείς» για την απόκρυψη της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα θα απευθύνει στον πρωθυπουργό και επισήμως αύριο από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, στη «μάχη» των πολιτικών αρχηγών κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης επί του νέου Προϋπολογισμού.

Η στάση αυτή συζητήθηκε στην πρωινή σύσκεψη του «Πολιτικού Κέντρου» (πρώην «πρωινού καφέ») του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, την οποία συγκάλεσε ο κ. Τσίπρας μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, στη σκιά της διαγραφής του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Κατά τις πληροφορίες, μάλιστα, εκφράστηκε η απορία εάν υπάρχει κι άλλη σχετική μελέτη, η οποία θα δει το φως της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι μεσούσης της σύσκεψης, ο υπουργός Επικρατείας (και εκ των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη) Άκης Σκέρτσος παρενέβη στο θέμα από τα κυβερνητικά έδρανα, λέγοντας: «Το αν γνωρίζαμε τη μελέτη είναι αδιάφορο. Δεν τη γνωρίζαμε. Καθημερινά η κυβέρνηση δέχεται δεκάδες τέτοιες εισηγήσεις και στατιστικά στοιχεία. Πρόκειται για ήσσονος σημασίας ζήτημα».

Η εν λόγω φράση ερμηνεύθηκε:

  • Πρώτον, ως εξόφθαλμη προσπάθεια απαξίωσης της μελέτης, παρότι ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ο αποκλειστικός σύμβουλος του πρωθυπουργού από την αρχή της πανδημίας.
  • Δεύτερον, ως… προκαταβολική απαξίωση κι άλλων ανάλογων εκθέσεων/μελετών που έχουν εκπονηθεί και έφτασαν στο Μαξίμου, χωρίς όμως να ληφθούν υπόψη από τους ενοίκους του.

Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, το θέμα της υγειονομικής κρίσης σε συνδυασμό, πλέον, με τις άκρως κατατοπιστικές και ανησυχητικές διαπιστώσεις της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα δεν λείπει από καμία ομιλία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον νέο Προϋπολογισμό.

Σε αυτό το μείζον ζήτημα, φυσικά, θα επικεντρώσει ο κ. Τσίπρας την αυριανή παρέμβασή του, απευθύνοντας την παραπάνω πρόκληση στον κ. Μητσοτάκη.

Τσίπρας: Το βίντεο που εκθέτει Μητσοτάκη για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα

Mε μια ανάρτηση στο Twitter τοποθετήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα και στο κατά πόσον αυτή είχε περιέλθει στη γνώση του πρωθυπουργού.

«Κατά τ’ άλλα, τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα την παρέλαβε ο κλητήρας του υπουργείου. Κανείς δεν ήξερε. Θα ήταν φαρσοκωμωδία, αν δεν ήταν τραγωδία…» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε μήνυμα του στο Twitter, στο οποίο αναρτά βίντεο 6 δευτερολέπτων από συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha, όπου ο πρωθυπουργός έλεγε «ο κ. Τσιόδρας τρεις φορές την εβδομάδα μου παρουσιάζει όλα τα δεδομένα».

Καμία «απορία» για τη διαγραφή Κουρουμπλή

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κανένα στέλεχος του «Κέντρου» δεν ήγειρε ενστάσεις ή έστω ερωτήματα για τη αποπομπή του κ. Κουρουμπλή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Αντιθέτως, έγινε σαφές ότι το μήνυμα που πέρασε ο κ. Τσίπρας μέσα από αυτή την κίνηση έφτασε… σε όλα τα στελέχη και στους βουλευτές: ότι οι μεγάλες μάχες «δεν δίνονται με βάση το θυμικό του καθένα αλλά συντεταγμένα» και ότι ουδείς δικαιούται «να κλωτσάει την καρδάρα» κάθε φορά που μία σημαντική αποκάλυψη ή κίνηση στέλνει την κυβέρνηση στο καναβάτσο.

Αργά ή γρήγορα θα απαντήσουν λόγω εισαγγελέα

Για τον ισχυρισμό Σκέρτσου ότι η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα είναι "ήσσονος σημασίας” και δεν την γνώριζαν στο Μαξίμου, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Από το 'δεν γνωρίζαμε τίποτα για τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα', ο κ. Σκέρτσος διαπίστωσε πριν λίγο ότι είναι απλά αδιάφορο εάν γνώριζε το Μέγαρο Μαξίμου.

Δηλαδή είναι αδιάφορο ότι ο στενότερος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη για την πανδημία έχει προειδοποιήσει ήδη από το Μάιο του 2021 πως η θνητότητα εκτός ΜΕΘ είναι 87,5% υψηλότερη αλλά ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως είναι το ίδιο με το να είσαι εντός ΜΕΘ. Αδιάφορο ότι το 38,5% των θανάτων ως το Μάιο, δηλαδή 1.535 άνθρωποι θα μπορούσαν ακόμα να ζουν σύμφωνα με τη μελέτη, εάν υπήρχε ενίσχυση του ΕΣΥ και νοσηλεία των ασθενών σε κανονικές ΜΕΘ. Αδιάφορο ότι ως το Μάιο ακόμα 6.588 ασθενείς πέθαναν είτε σπίτι τους είτε σε απλά κρεβάτια.

Επειδή εν τέλει δεν είναι καθόλου αδιάφορο, και ο κ. Λύτρας είναι ξεκάθαρος πως 'ενημερώσαμε επανειλημμένα και δη στο ανώτατο επίπεδο λήψης αποφάσεων', κάτι το οποίο δεν διέψευσε ούτε ο κ. Τσιόδρας που τώρα στοχοποιεί ο κ. Μητσοτάκης, περιμένουμε μία και μόνο απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη: Ποιοι πήραν τη μελέτη στα χέρια τους και την αγνόησαν; Ο κ. Κικίλιας και ο κ. Κοντοζαμάνης; Ο κ. Σκέρτσος; Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης; Όλοι μαζί; Αργά ή γρήγορα θα απαντήσουν, μετά και την εισαγγελική παρέμβαση".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v