Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις Βρυξέλλες η πρώτη συνάντηση Τσίπρα-Ανδρουλάκη

Θα μετάσχουν στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο πρώτος ως μόνιμος προσκεκλημένος (παρότι ανήκει στην ευρωομάδα της Αριστεράς) και ο δεύτερος ως μέλος. Ομιλία Τσίπρα στο πάνελ «Δίκαιες ευκαιρίες».

Στις Βρυξέλλες η πρώτη συνάντηση Τσίπρα-Ανδρουλάκη

Συνάντηση επί βελγικού εδάφους θα έχουν αύριο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Την αφορμή θα δώσει το Συμβούλιο του Κόμματος των Ευρωσοσιαλιστών (PES), που συνέρχεται με κεντρικό αντικείμενο την προσπάθεια ευρωανάκαμψης μετά (και) την πανδημία.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι σε αυτό το Συμβούλιο ο Όλαφ Σολτς θα προσέλθει για πρώτη φορά ως καγκελάριος της Γερμανίας, αφού διαδέχθηκε την Άγκελα Μέρκελ πριν από μία εβδομάδα.

Την επομένη της εκλογής του κ. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, συνεργάτες του είχαν διαρρεύσει ότι δεν θα πήγαινε στην εν λόγω διαδικασία, επειδή -όπως έλεγαν- δεν ήταν τόσο σημαντική. Αντιθέτως, οι επιτελείς του κ. Τσίπρα διαβεβαίωναν ότι θα μετείχε, ακριβώς επειδή το αντικείμενο του Συμβουλίου είναι μείζονος σημασίας για την «επόμενη ημέρα» της πανδημίας και των κοινωνιών.

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, μάλιστα, από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία χθες, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στο πάνελ «Δίκαιες Ευκαιρίες» για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης. Επίσης, στο περιθώριο του Συμβουλίου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Antonio Costa, τον Επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ Paolo Gentiloni, τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας Enrico Letta, την επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Ιratxe Garcia Perez και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Παρελθόν» η δυσφορία της Χ. Τρικούπη;

Σημειώνεται ότι το Κόμμα των Ευρωσοσιαλιστών προσκαλεί ανελλιπώς τον κ. Τσίπρα από το 2016 στις εργασίες του, ως παρατηρητή, παρότι το κόμμα του ανήκει σε άλλη ευρωομάδα, της Αριστεράς. Η κίνηση αυτή είχε εκτιμηθεί ως «άνοιγμα» του PES στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, προκειμένου να πετυχαίνουν κοινές δράσεις σε όποια πεδία προσφέρονται. Η πρόσκληση εξακολουθεί να φτάνει στο γραφείο του κ. Τσίπρα και μετά τις εκλογές του 2019, παρότι έχασε τον τίτλο του πρωθυπουργού.

Οι πληροφορίες μάλιστα έφεραν τη Χαριλάου Τρικούπη να έχει εκφράσει δυσαρέσκεια στην ηγεσία των Ευρωσοσιαλιστών γι' αυτή τη «μόνιμη πρόσκληση», αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μένει να φανεί εάν ο κ. Ανδρουλάκης θα κινηθεί (και πότε…) στο ίδιο μονοπάτι ή εάν θα προτιμήσει να μην ανοίξει το θέμα, εν αναμονή των εγχώριων πολιτικών εξελίξεων.

Περσινά ρεπορτάζ, πάντως, τον ήθελαν να έχει εισηγηθεί την έγγραφη «διαμαρτυρία» στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για την επιμονή τους, επικαλούμενος περιπτώσεις άλλων ηγετών που συμμετείχαν ως παρατηρητές στις διαδικασίες της ευρωομάδας μόνο όσο ήταν αρχηγοί κρατών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v