Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας παρουσιάζει η κυβέρνηση

Σήμερα στην περιοχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το μισό υπουργικό συμβούλιο. Οι βασικοί άξονες και το χρονοδιάγραμμα για τα μέτρα στήριξης της περιοχής. Οι 14 μελέτες που απαιτούνται και ο τρόπος που θα χρηματοδοτηθούν.

Το σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας παρουσιάζει η κυβέρνηση

Τέσσερις μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που μετέτρεψαν σε παρανάλωμα του πυρός σχεδόν τη μισή Εύβοια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται τις πολύπαθες περιοχές για την παρουσίαση και συζήτηση του σχεδίου για την ανασυγκρότηση του βόρειου τμήματος του νησιού.

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι «έχει γυρίσει την πλάτη» στους κατοίκους και τους έχει ξεχάσει, ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από ευρύ υπουργικό κλιμάκιο, θα επισκεφθεί τα σημεία που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα και θα συμμετάσχει σε διαδοχικές συναντήσεις με φορείς και κατοίκους, στο  πλαίσιο του σχεδίου ολικής ανασυγκρότησης της περιοχής, την ευθύνη του οποίου έχει ο Σταύρος Μπένος.

Πρόκειται, όπως έχει διαμηνύσει ο κ. Μητσοτάκης, για ένα σχέδιο που «θα αποτελέσει το μοντέλο για ένα νέο τρόπο να αντιλαμβανόμαστε την ολιστική ανάπτυξη», με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής. «Μόνο κακόπιστοι επικριτές μας δεν θα αναγνώριζαν ότι το ελληνικό κράτος κινήθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα ως προς τις αποζημιώσεις μέσα από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής», είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη για την παρουσίαση της 3ης φάσης ανασυγκρότησης και αναγέννησης της Βόρειας Εύβοιας.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, στις αρχές Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τον σχεδιασμό για την εκπόνηση 14 μελετών, με τη χρήση του θεσμού των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων, χωρίς κόστος για το ελληνικό δημόσιο, αλλά με χρηματοδότηση από χορηγούς.

Στόχος είναι η εκπόνηση του Masterplan για τον στρατηγικό σχεδιασμό της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) της περιοχής, η οποία αναμένεται να λάβει έγκριση στα τέλη του 2022. Μάλιστα, ο κ. Μπένος έχει χαρακτηρίσει το εξάμηνο Μάρτιος - Σεπτέμβριος 2022 ως ένα κρίσιμο διάστημα για την τροφοδότηση του σχετικού υλικού, που είναι αναγκαίο στην οικοδόμηση της ΟΧΕ. Έχει επισημάνει δε τη σημασία των συνεργασιών με τους φορείς της επιχειρηματικότητας για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του κύματος των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το σχέδιο ανασυγκρότησης.

Μελέτες και διαβούλευση

Η πρώτη φάση των μελετών θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο και θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται 6-9 μήνες αργότερα, αφού τα χρήματα από τους θεσμικούς φορείς υπολογίζεται να εκταμιευθούν το 2023. Τον Μάρτιο, οι μελέτες θα παρουσιαστούν και θα δοθούν σε διαβούλευση μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και θα μπουν οι τελευταίες λεπτομέρειες, ώστε να παραδοθούν στις τοπικές κοινωνίες την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2022. Εκεί η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ως σύνολο οργανικά συνδεδεμένων δράσεων.

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να γίνει αντιληπτό στην τοπική κοινωνία ότι υπάρχει και σχέδιο και βούληση για την αναγέννηση της περιοχής και αυτό το μήνυμα θα επιχειρήσει να εκπέμψει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης από εκεί.

Η εκδήλωση όπου θα αναλυθεί στους ντόπιους ο συνολικός σχεδιασμός θα είναι διήμερη και αναμένεται να γίνουν αναλυτικά από υπουργούς και γενικούς γραμματείς υπουργείων οι παρουσιάσεις των παραδειγματικών έργων του Προγράμματος Ανασυγκρότησης. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, η Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας, η Ασημίνα Γκάγκα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ο Γιάννης Καραγιάννης, υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο Γιώργος Αμυράς, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού, ο Γιώργος Γεωργαντάς, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και οι γενικοί γραμματείς Δ. Σκάλκος, Β. Λοΐζου, Κ. Μπαγινέτα, Α. Στρατινάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v