Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΙΝΑΛ: Απέκτησε πρόεδρο... και σύνθημα: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με τον Νίκο αρχηγό»

Νικητής ο Ν. Ανδρουλάκης με 68% έναντι 32% του Γ. Παπανδρέου. Πώς θα καλυφθεί το κενό του «πολιτικού αρχηγού στη Βουλή». Πρώτα συγχαρητήρια από τον Κ. Μητσοτάκη. Τι είπαν Τσίπρας-Ανδρουλάκης.

ΚΙΝΑΛ: Απέκτησε πρόεδρο... και σύνθημα: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με τον Νίκο αρχηγό»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι από χθες πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, με εντυπωσιακό ποσοστό που άγγιζε (μέχρι αργά τη νύχτα) το 68%.

Η νίκη είχε προεξοφληθεί καθώς η διαφορά με τον Γιώργο Παπανδρέου στον πρώτο γύρο ήταν πολύ μεγάλη, ενώ μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων που προτίμησαν τους υπόλοιπους υποψήφιους την προηγούμενη Κυριακή (κυρίως τον Ανδρέα Λοβέρδο) δεν συνέδραμαν τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό.

Το μεγάλο ερώτημα, πλέον, είναι… και τώρα, τι; Άπαντες οι συνδιεκδικητές της προεδρίας, πέραν του συγχαρητήριου τηλεφωνήματος στον νικητή, έκλιναν σε όλες τις πτώσεις τη λέξη «ενότητα», θέτοντας ως το μεγάλο στοίχημα την επιστροφή του κόμματος σε ρόλο πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων.

Την πιο… ειλικρινή δήλωση, που δείχνει πώς θα ξεκινήσει η «επόμενη ημέρα» σε ό,τι αφορά την κατανομή θώκων, την έκανε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης: «Ολα θα συζητηθούν συλλογικά, στο ΠΑΣΟΚ έχουμε αίσθηση αυτοσυντήρησης και οι λύσεις είναι ομόφωνες».

Σημειώνεται ότι ο όρος «ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ» δεν αποτελεί δημοσιογραφικό εφεύρημα: στο όνομα του ΠΑΣΟΚ έκαναν την προεκλογική τους εκστρατεία και οι έξι υποψήφιοι, ενώ χθες ο κ. Ανδρουλάκης προσήλθε στις κάμερες για τη νικητήρια δήλωσή του υπό το σύνθημα «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με τον Νίκο αρχηγό» και των ήχων του εμβληματικού άσματος «Θα τον μεθύσουμε τον ήλιο».

Τις επόμενες ώρες, ο κ. Ανδρουλάκης θα ζητήσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να οριστεί ο νέος πρόεδρός της, δεδομένου ότι ο ίδιος δεν είναι βουλευτής αλλά ευρωβουλευτής. Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς αύριο αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η πενθήμερη συζήτηση για τον νέο Προϋπολογισμό, όπου η βασική αναμέτρηση γίνεται ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς. Δηλαδή, ανάμεσα στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα.

Σημειώνεται ότι αν παραιτηθεί από ευρωβουλευτής, τη θέση του θα καταλάβει ο Νίκος Παπανδρέου, που είναι πρώτος επιλαχών.

Η ονοματολογία συνεχίστηκε αμείωτη μέχρι αργά το βράδυ, με τους περισσότερους να εκτιμούν ότι στη θέση του προέδρου της Κ.Ο. θα προταθεί ο κ. Κατρίνης (που ταιριάζει με την ηλικιακή ανανέωση), χωρίς να λείπουν και ευφάνταστα σενάρια για αξιοποίηση (και) συνδιεκδικητών της ηγεσίας (κυρίως του κ. Παπανδρέου και του κ. Λοβέρδου), σε ρόλους και εκπροσωπήσεις, ακριβώς για να σηματοδοτηθεί η ενότητα.

Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ προσέρχεται στη νέα εποχή του έτοιμο για μία ρητορική «αντιΝΔ και αντιΣΥΡΙΖΑ», όχι μόνο γιατί έτσι θα υπηρετηθεί το βασικό σύνθημα περί πολιτικής αυτονομίας, αλλά και διότι ο προφορικός «διμέτωπος» θεωρείται ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιστροφή των πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Κι επειδή αυτοί στην πλειοψηφία τους στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ από το 2010 και μετά, θεωρείται βέβαιο ότι η κριτική θα γέρνει περισσότερο προς το κόμμα της Αριστεράς και, κυρίως, προς τον Αλέξη Τσίπρα. Τον «μεγάλο αντίπαλο» δηλαδή του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ αλλά και του κυβερνώντος κόμματος.

Προκάλεσε αίσθηση άλλωστε το γεγονός ότι ο πρώτος αρχηγός, εκτός ΚΙΝΑΛ, που συνεχάρη τον κ. Ανδρουλάκη και του ζήτησε να συναντηθούν ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τηλεφώνημα και πρόσκληση από Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε σήμερα το πρωί τηλεφώνημα στον νικητή και τον συνεχάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συζήτηση που είχαν, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Ανδρουλάκη για την πρωτοβουλία του να συναντηθεί με κοινωνικούς φορείς και κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για τη δραματική κατάσταση με την πανδημία και την κατάρρευση του ΕΣΥ. Συμφώνησαν να τα πουν από κοντά το επόμενο διάστημα.

Αμέσως μετά θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό που αρχίζει αύριο.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να τα πουν σύντομα και από κοντά… επί βελγικού εδάφους, εάν οριστεί, τελικά, για την Τετάρτη ή την Πέμπτη η Προπαρασκευαστική Σύνοδος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στην οποία καλείται (από το 2016) ως παρατηρητής ο κ. Τσίπρας, παρότι το κόμμα του ανήκει σε άλλη ευρωομάδα, της Αριστεράς.

Τα προηγούμενα χρόνια, το ΚΙΝΑΛ δεν είχε κρύψει την ενόχλησή του για την κίνηση αυτή, ενώ οι διαμαρτυρίες της τότε ηγεσίας τους δεν είχαν εισακουσθεί από τους ευρωσοσιαλιστές. Μένει να φανεί εάν θα κινηθεί αναλόγως και ο κ. Ανδρουλάκης -και πότε.

Η Κουμουνδούρου απέφυγε το προηγούμενο διάστημα κάθε σχόλιο που θα μπορούσε να θεωρηθεί παρέμβαση στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, παρότι οι λέξεις «ΣΥΡΙΖΑ» και «Τσίπρας» ήταν… στα top των ομιλιών όλων των υποψηφίων. Ο κ. Λοβέρδος, μάλιστα, απέδωσε την ήττα του στη βεβαιότητά του ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε κόσμο» να καταψηφίσει τον ίδιο και να στηρίξει τον κ. Παπανδρέου (σ.σ. αυτό το τελευταίο το υπονόησε), αν και το τελικό αποτέλεσμα τον διέψευσε.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας προτίθεται να απευθύνει σε όλους τους αρχηγούς της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, άρα και στον κ. Ανδρουλάκη, πρόσκληση για κοινό βηματισμό στο θέμα της πανδημίας, λόγω των τραγικών επιπτώσεων και της ουσιαστικής κατάρρευσης του ΕΣΥ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε γνωστοποιήσει προ δύο εβδομάδων την εν λόγω πρωτοβουλία, ωστόσο τη μετέθεσε σιωπηρά για μετά τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, ώστε… να ξέρει σε ποιον θα στείλει την πρόσκληση.

Στο διάστημα αυτό αντήλλαξε απόψεις με τους εκπροσώπους των υγειονομικών ενώ αύριο θα κλείσει τον κύκλο των «κοινωνικών» επαφών, με τους επικεφαλής των περιφερειαρχών (Απόστολο Τζιτζικώστα) και των δημάρχων (Δημήτρη Παπαστεργίου).

Στην πράξη θα κριθεί ο κ. Ανδρουλάκης

Έτσι κι αλλιώς, αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκτιμούν ότι η νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από τη στάση της απέναντι στα εκρηκτικά προβλήματα της κοινωνίας που δοκιμάζεται από την πανδημία και την ακρίβεια. “Δεν αρκεί να αυτοπροσδιορίζεσαι προοδευτικός, πρέπει να το αποδεικνύεις και με τις πολιτικές θέσεις σου. Δημοκρατική παράταξη μπορεί να είσαι μόνο με μέτωπο στη Δεξιά, πόσο μάλλον στη νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη», έλεγαν αργά το βράδυ χθες.

Όσο για τις προσδοκίες «του συστήματος Μητσοτάκη» ότι το νέο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ θα ανακάμψει επαναπατρίζοντας ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημείωναν: «Αν κάποιος πρέπει να ανησυχεί είναι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του. Όσο η φθορά του γιγαντώνεται τόσο οι κεντρώοι ψηφοφόροι που τον πίστεψαν και εξαπατήθηκαν, θα του γυρνούν την πλάτη, πιθανόν και προς το ΚΙΝΑΛ. Και όσο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος θα ξαναπαίζουν το χιλιοπαιγμένο έργο, όπως και το 2017, της δήθεν δυναμικής του ΚΙΝΑΛ με την ελπίδα να ανακόψει τον ΣΥΡΙΖΑ (που πήρε εντέλει 32% αντί για 23-24 που έλεγαν) τόσο θα στέλνουν ψηφοφόρους της ΝΔ στο ΚΙΝΑΛ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v