Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι θα ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο

Ο συνωστισμός στους ιερούς ναούς τα Χριστούγεννα και η τήρηση των μέτρων. Νέο μήνυμα υπέρ του μαζικού εμβολιασμού. Τα αιτήματα των ιεραρχών προς την κυβέρνηση.

Τι θα ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο

Με τον κωδικό «Χριστούγεννα με ασφάλεια» προσέρχεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Σε συνέχεια της συνάντησης που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο πρωθυπουργός -ο πρώτος που θα παρευρεθεί σε συνεδρίαση του κορυφαίου εκκλησιαστικού οργάνου- αναμένεται να εκφράσει τις ευχαριστίες του στην Εκκλησία για τη μέχρι τώρα στάση της -στην πλειοψηφία της- στο θέμα της πανδημίας και θα απευθύνει πρόσκληση στους ιεράρχες να συστρατευτούν στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης και του παρόντος κύματος της υγειονομικής κρίσης.

Ειδικά για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, όταν οι πιστοί θα γεμίσουν τους ιερούς ναούς, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει τη συνδρομή όλων για την πιστή τήρηση των μέτρων (μάσκες, αποστάσεις, τεστ κ.α.) στις Θείες Λειτουργίες, με την ενεργοποίηση από την Εκκλησία όλων των μηχανισμών που έχει στη διάθεσή της, αν και αυτή από την πλευρά της έχει εκφράσει την αδυναμία της για τον έλεγχο των εισερχομένων στους ναούς. Μόνο με μεγάλη προσοχή όλων, θα αποτραπεί μια νέα έξαρση της πανδημίας, θα πει ο πρωθυπουργός, σε μια στιγμή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να πιέζεται αφόρητα και ενώ ειδικά για τις Εκκλησίες έχει αποφασίσει να παραμείνουν ανοικτές, ακόμα και για τους ανεμβολίαστους.

Παράλληλα, θα θελήσει να εκπέμψει και πάλι ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού και του ρόλου των ιερέων σε αυτή την προσπάθεια, ενώ θα ζητήσει από τους μητροπολίτες να διατυπώσουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους, προκειμένου να βρεθεί λύση σε τυχόν άλλα προβλήματα και δυσκολίες που πιθανόν υπάρχουν.

Εργαστηριακό τεστ

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Νοεμβρίου εκδόθηκε εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, η οποία σύστηνε στους ανεμβολίαστους πιστούς να προσέρχονται στους ναούς αφού προηγουμένως υποβληθούν σε rapid test. Ακολούθως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απόφασή του οι ανεμβολίαστοι πιστοί να υποχρεούνται να προσκομίσουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ για να μπουν στους ναούς και προανήγγειλε και ελέγχους από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές.

«Η πανδημία επιμένει σε όλη την Ευρώπη και η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης προκαλεί αυξημένη ανησυχία και προσοχή, ειδικά ενόψει της πολυσήμαντης περιόδου των Χριστουγέννων», δήλωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Είναι μια περίοδος κρίσιμη θρησκευτικά, οικονομικά και κοινωνικά. Οι επαγγελματίες, σε όλους σχεδόν τους κλάδους, προσδοκούν εναγωνίως να εργαστούν και είναι χρέος όλων μας, με την αυστηρή τήρηση των μέτρων, αλλά και με τον εμβολιασμό να μην εμποδίσουμε τη λειτουργία της αγοράς και κυρίως να μη θέσουμε σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους, οι ιεράρχες, ίσως και με ένα υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό, εκτιμάται ότι θα θέσουν σε αυτόν δύο βασικά ζητήματα που τους απασχολούν. Το πρώτο αφορά τη θεσμοθέτηση οργανικών θέσεων για περίπου 4.000 εν ενεργεία κληρικούς, πέραν των 6.000 που έχουν ήδη αναγνωριστεί, αποκαθιστώντας μια διαδικαστική εκκρεμότητα. Πρόσφατα πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «το ετήσιο σχέδιο προσλήψεων του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ήδη ανακοινωθεί και προβλέπει σταθερά τα τελευταία χρόνια 200 θέσεις ιερέων» και «οτιδήποτε άλλο είναι εκτός της κυβερνητικής ατζέντας και εκτός πραγματικότητας».

Το δεύτερο ζήτημα που απασχολεί τους ιεράρχες είναι η έναρξη της συζήτησης-διαδικασίας για την αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v