Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κινήσεις της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της άμυνας

Δεν αλλάζει η συμφωνία με τη Γαλλία για τις φρεγάτες. Επί τάπητος η αγορά 8 αμερικανικών μαχητικών F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία. Ικανοποίηση για το νομοσχέδιο Μενέντεζ - Ρούμπιο για την ελληνοαμερικανική αμυντική και κοινοβουλευτική εταιρική σχέση.

Οι κινήσεις της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της άμυνας

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες μέρες όσον αφορά την ενίσχυση των αμυντικών συμφωνιών της χώρας μας με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λίγους μήνες μετά τις σχετικές υπογραφές και τις πανηγυρικές ανακοινώσεις απ’ όλες τις πλευρές, θόρυβο προκάλεσε η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με την οποία δινόταν το «πράσινο φως» για τη δυνητική πώληση προς τη χώρα μας τεσσάρων φρεγατών και του εξοπλισμού τους, αξίας 6,9 δισ. δολαρίων, σε συνέχεια παλαιότερων σχετικών συζητήσεων.  

Με χθεσινή του παρέμβαση, το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμύνης ξεκαθάρισε ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην προμήθεια τριών γαλλικών Φρεγατών τύπου «Belh@rra» είναι ειλημμένη.
Μάλιστα, όλες οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί και σύντομα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι συμβάσεις θα τεθούν ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Βουλής προς ψήφιση.

Στο θέμα παρενέβη και το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο χαρακτήρισε «παλιά και άκυρη» την «ανταγωνιστική προσφορά» που παρουσίασαν οι ΗΠΑ κι έκανε γνωστό πως η συμφωνία για την πώληση των τριών γαλλικών φρεγατών στην Ελλάδα «μόλις υπογράφτηκε. Η συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί εδώ και λίγες μέρες». Το Παρίσι, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, έκανε γνωστό ότι ενημερώθηκε από την Ουάσιγκτον για την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και διαμηνύει πως «δεν υπάρχει καμία διάθεση από την πλευρά των ΗΠΑ να προχωρήσουν περαιτέρω».

Η αμερικανική κίνηση τη συγκεκριμένη στιγμή, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, φέρεται να αφορά γραφειοκρατική διαδικασία στις ΗΠΑ που ήλθε με χρονική καθυστέρηση, με την ελληνική κυβέρνηση σε καμία περίπτωση να μην θέλει να θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις της με τη Γαλλία.

Καλές σχέσεις

Έτσι κι αλλιώς, εκτιμάται ότι ούτε με τις ΗΠΑ θα διαταραχθούν οι καλές σχέσεις της χώρας μας, με φόντο τα εξοπλιστικά. Μετά τη συμφωνία για αναβάθμιση των μαχητικών F-16 και την πρόσφατη πενταετή (με δυνατότητα ανανέωσης) αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, έχει ανοίξει ο δρόμος για την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία και δη των 8 αεροσκαφών που έχουν κατασκευαστεί, αλλά δεν θα παραδοθούν στην Τουρκία, λόγω της αποβολής από το πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2019, ως συνέπεια για την αγορά του συστήματος των ρωσικών S-400.

Εντός της εβδομάδας αναμένονται στην Ελλάδα αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου για τις πρώτες διερευνητικές επαφές και για να επιθεωρήσουν τις βάσεις στις οποίες θα μπορούσε να βρει στέγη το σύγχρονο μαχητικό. Η εν λόγω εξέλιξη σχετίζεται με το νομοσχέδιο για την ελληνοαμερικανική αμυντική και κοινοβουλευτική εταιρική σχέση που κατέθεσαν τον Ιούνιο από κοινού ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, δημοκρατικός Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο. Αναμένεται να γίνει νόμος του αμερικανικού κράτος μέχρι το τέλος του χρόνου, με την ελληνική πλευρά να επενδύει πολλά σε αυτό.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, με τα νέα δεδομένα, αναγνωρίζεται ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νότια Ευρώπη σχετικά με τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Είναι, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «προϊόν συστηματικής δουλειάς και προώθησης των ελληνικών θέσεων στο Κογκρέσο, τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από την ελληνοαμερικανική κοινότητα», ικανοποιώντας πολλά από τα αιτήματα της χώρας μας στην ασφάλεια και την άμυνα.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας και την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ αναγνωρίζει τη χρησιμότητα του σχήματος 3+1 (Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ και ΗΠΑ) για την περιφερειακή συνεργασία, τις εργασίες του οποίου θα παρακολουθεί εξαμελής κοινοβουλευτική ομάδα από τις τέσσερις χώρες.

Επίσης, υποστηρίζει έργα υποδομών στην Ελλάδα, όπως ναυπηγεία και λιμάνια, αναφέρεται στην σκοπιμότητα άμεσης δανειοδότησης από τις ΗΠΑ της προμήθειας νέων αμυντικών συστημάτων στην Ελλάδα, στηρίζει την παράδοση πλεονάζοντος αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα (πρόγραμμα EDA – Excess Defense Article) για τα έτη 2022-26, προβλέπει ανανέωση της συνεργασίας στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης με την Ελλάδα (ΙΜΕΤ) με παροχή 1,8 εκατ. δολαρίων κατ’ έτος για τα επόμενα τέσσερα έτη και υπογραμμίζει ότι η ελληνοαμερικανική συνεργασία στη Σούδα και στην Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελής για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας και των ΗΠΑ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v