Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΙΝΑΛ: Σήμερα ο νέος πρόεδρος, από αύριο τα δύσκολα

Εκλεισαν οι κάλπες, σε εξέλιξη η καταμέτρηση. Νίκη περιμένει ο Ν. Ανδρουλάκης, στην ανατροπή ποντάρει ο Γ. Παπανδρέου. Η μεγάλη διαφορά των 23.937 ψήφων, η συμπεριφορά των 24.668 που ψήφισαν τους «μικρούς» και η προσέλευση των οπαδών Λοβέρδου. Εχουν ψηφίσει σχεδόν 200.000 άτομα.

ΚΙΝΑΛ: Σήμερα ο νέος πρόεδρος, από αύριο τα δύσκολα

Οι κάλπες έκλεισαν μετά και τη παράταση μισής ώρας που έδωσε η ΕΔΕΚΑΠ λόγω μεγάλης συμμετοχής σε κάποια εκλογικά κέντρα για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Κατά συνέπεια οι κάλπες αντί για τις 19:00, έκλεισαν στις 19:30 σε όλα τα εκλογικά τμήματα. Σε εξέλιξη είναι η καταμέτρηση.

Η ροή ψηφοφόρων προσεγγίζει τις 205.000 πάνω από την αντίστοιχη των εσωκομματικών εκλογών του 2017, λένε πληροφορίες.

Νωρίς το πρωί αύριο ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα βρίσκεται στη Χαριλάου Τρικούπη για να παραλάβει τα «κλειδιά». Κατά κοινή ομολογία, τα δύσκολα μόλις θα αρχίζουν, καθώς τα δύο μεγάλα ερωτήματα-προκλήσεις θα αργήσουν να απαντηθούν. Θα υπάρχει ενότητα την “επόμενη ημέρα”; Αν ναι, θα αρκεί για να διπλασιάσει το κόμμα τα ποσοστά του στις εθνικές κάλπες, να αποκτήσει “πρωταγωνιστικό ρόλο” στην κεντροαριστερά παίρνοντας… εκδίκηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις;

Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου ομνύουν στην ενότητα, αν και, προς στιγμή, τα υπονοούμενα που άφησε ο δεύτερος για νοθεία στα αποτελέσματα της προηγούμενης Κυριακής ερμηνεύτηκαν ως ισχυρή ένδειξη “διάσπασης” του κόμματος. Οι διευκρινίσεις του γραφείου του κ. Παπανδρέου ότι δεν τίθεται θέμα ούτε νοθείας, ούτε αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου, σήμανε… λήξη συναγερμού, που, με τη σειρά του, οδήγησε στο κατέβασμα των τόνων ανάμεσα στους δύο μονομάχους.

Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο 72ωρο, πριν ανοίξουν οι σημερινές κάλπες, το προεκλογικό κλίμα ήταν κάτι περισσότερο από υποτονικό και οδήγησε σε αντιφατικές εκτιμήσεις:

  • Από τη μια, υποστηρικτές του κ. Παπανδρέου παρατηρούν ότι το εν λόγω “υπονοούμενο” έχει γίνει ήδη αντικείμενο συζητήσεων ανάμεσα στους οπαδούς του λεγόμενου “παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ”, με τον φανατισμό να δουλεύει υπογείως υπέρ του.
  • Από την άλλη, οι υποστηρικτές του κ. Ανδρουλάκη σημειώνουν ότι το εν λόγω υπονοούμενο “ήταν μια ύστατη απέλπιδα προσπάθεια του αντιπάλου να γυρίσει το παιχνίδι, αλλά δεν του βγήκε και το εγκατέλειψε”. Εκτιμούν μάλιστα ότι “θα του γυρίσει μπούμεραγκ διότι λειτούργησε ως ομολογία ήττας”.

Η μεγάλη διαφορά των 23.937 ψήφων

Σε κάθε περίπτωση, το επιτελείο του κ. Παπανδρέου πιστεύει στην “ανατροπή”, παραπέμποντας στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ το 2016, όπου στον πρώτο γύρο είχε βγει πρώτος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (39,8%) και δεύτερος ο Κυριάκος Μητσοτάκης (28,5%), αλλά στον δεύτερο γύρο κέρδισε ο σημερινός πρωθυπουργός με 52,4% (έναντι 47,5 του αντιπάλου του).

Το κρίσιμο στοιχείο, πάντως, που αναδεικνύει η πλευρά Ανδρουλάκη, ήταν ότι σ' αυτή την περίπτωση οι έτεροι διεκδικητές της προεδρίας στον πρώτο γύρο, ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Άδωνις Γεωργιάδης τάχθηκαν υπέρ του κ. Μητσοτάκη και του “πρόσφεραν” το μεγαλύτερο τμήμα των ποσοστών τους (20,3% και 11,4%, αντίστοιχα).

Για τη σημερινή αναμέτρηση, όπως προσθέτουν, οι ψηφοφόροι του Ανδρέα Λοβέρδου είναι “αντιπαπανδρεϊκοί” και, επομένως, δεν θα προτιμήσουν τον κ. Παπανδρέου, ενώ τα μικρά μονοψήφια ποσοστά των Παύλου Χρηστίδη, Χάρη Καστανίδη και Παύλου Γερουλάνου, δεν αρκούν για να… γυρίσουν το ματς.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της προηγούμενης Κυριακής ήταν:

  • Νίκος Ανδρουλάκης: 36,88% (99.120 ψήφους)
  • Γιώργος Παπανδρέου: 27,97% (75.183 ψήφους)
  • Ανδρέας Λοβέρδος: 25,98% (69.827 ψήφους).
  • Παύλος Χρηστίδης: 3,25% (8.733 ψήφους)
  • Παύλος Γερουλάνος: 2,99% (8.027 ψήφους)
  • Χάρης Καστανίδης: 2,94% (7.908 ψήφους)

Όπως προκύπτει, η διαφορά των δύο πρώτων είναι 23.937 ψήφοι, ενώ το άθροισμα των τριών μικρών είναι 24.668. Η “συμπεριφορά” των ψηφοφόρων τους και, κυρίως, των 60.827 που προτίμησαν τον κ. Λοβέρδο την προηγούμενη Κυριακή, θα κρίνει την αναμέτρηση.

Ουδείς πιστεύει, πάντως, ότι θα προσέλθει σήμερα το σύνολο των 270.000 ψηφοφόρων που έσπευσαν στην κάλπη την προηγούμενη Κυριακή, ενώ αρνητικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι ιδιαίτερα άσχημες καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με πηγές, μέχρι τις 2 το μεσημέρι είχαν ψηφίσει 120.000 ψηφοφόροι.

Άλλος στο κόμμα - άλλος στη Βουλή

Εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις για επικράτηση του κ. Ανδρουλάκη, το πρώτο ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει είναι ποιος θα εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή, καθώς ο ίδιος δεν είναι βουλευτής, αλλά ευρωβουλευτής. Παρότι η ονοματολογία βρίσκεται στο ζενίθ, θεωρείται βέβαιο ότι τα ποσοστά που θα λάβουν σήμερα οι δύο μονομάχοι θα παίξουν ρόλο. “Αλλιώς θα κινηθεί, για παράδειγμα, ο κ. Ανδρουλάκης εάν σαρώσει και αλλιώς εάν νικήσει ‘στον πόντο’”, σημειώνουν στελέχη του κόμματος. Θεωρητικά ισχύει και το αντίστροφο, ωστόσο η μεγάλη διαφορά που πρέπει να καλύψει ο κ. Παπανδρέου για να κόψει το νήμα δεν επιτρέπει …τέτοιες εκτιμήσεις.

Ένα σενάριο που θέλει πρόεδρο του κόμματος τον κ. Ανδρουλάκη (εάν επικρατήσει σήμερα) και πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Γιώργο Παπανδρέου(!) μοιάζει εξαιρετικά αδύναμο, αν και μπροστά στο μεγάλο πείσμα για εκλογική άνοδο που θα καταφέρει πλήγμα… στον μεγάλο αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ψηφοφορία που θα ‘τρέχει’

Ως προς τα διαδικαστικά, η διαδικασία σήμερα θα είναι σαφώς πιο γρήγορη και πιο απλή από της προηγούμενης Κυριακής, οπότε τα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 9.30-10 το βράδυ.
Στις κάλπες θα προσέλθουν μόνο όσοι (“μέλη και φίλοι”) ψήφισαν στον πρώτο γύρο, οπότε δεν θα υπάρχει ξανά εγγραφή και καταβολή των τριών ευρώ.

Επίσης, για να αποφευχθούν καταστάσεις όπως αυτές που υπονόησε ο κ. Παπανδρέου για τον πρώτο γύρο (περισσότερα ψηφοδέλτια από… τους ψηφίσαντες), η αρμόδια εκλογική επιτροπή αποφάσισε να διακόπτεται η ψηφοφορία όπου υπάρχουν τεχνικά προβλήματα ή αναβαθμίσεις της ηλεκτρονικής (με tablets) καταγραφής των εκλογέων. Να μην επαναληφθεί, δηλαδή, η χειρόγραφη καταγραφή, όπως έγινε στον πρώτο γύρο και οδήγησε στην αναντιστοιχία ψηφισάντων/ψηφοδελτίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v