Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς βλέπει η ΝΔ τα αποτελέσματα από τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Τι σηματοδοτεί για τη Νέα Δημοκρατία το χθεσινό αποτέλεσμα. Πώς «διαβάζουν» την ενδεχόμενη τελική επικράτηση Ανδρουλάκη ή Παπανδρέου. Η μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία και τα ερωτήματα που προκύπτουν.

Πώς βλέπει η ΝΔ τα αποτελέσματα από τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν στην κυβέρνηση τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, οι οποίες μετά τις χθεσινές εκλογές ανακατεύουν την τράπουλα στο πολιτικό σκηνικό.

Επισήμως από το Μέγαρο Μαξίμου δεν κάνουν κανένα σχόλιο, καθώς -όπως λένε- δεν παρεμβαίνουν στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων ούτε φυσικά εκφράζουν τις προσωπικές επιθυμίες τους. Άλλωστε, όπως σημείωνε συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, όλες οι εκδοχές όσον αφορά το νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ έχουν και θετική αλλά και αρνητική όψη, τις οποίες «οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας». Από μόνο του πάντως θετικό γεγονός, κατά τον ίδιο, ήταν η χθεσινή μαζική συμμετοχή των φίλων του ΚΙΝΑΛ στις εκλογές, κάτι που ερμηνεύεται ως νίκη της δημοκρατίας αλλά και ως εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Από εκεί και πέρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στη χθεσινή διαδικασία, αναμφίβολα εκπροσωπεί την ανανέωση, ως τέως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αναπόφευκτα έχει πίσω του έναν ισχυρό μηχανισμό και αποτελεί το μεγάλο ερώτημα για τη συνέχεια, κάτι που γνωρίζουν στην κυβέρνηση. Η εκτίμηση που υπάρχει στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι ο νυν ευρωβουλευτής μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή του δόρατος τους νέους ηλικιακά ψηφοφόρους. Αντίθετα, από την κυβερνώσα παράταξη δεν θεωρείται ότι θα υπάρξει διαρροή ψηφοφόρων για το ΚΙΝΑΛ.

Όσον αφορά τη στάση του σε κυβερνητικές συμμαχίες, προσώρας τουλάχιστον, ο κ. Ανδρουλάκης κρατά ίσες αποστάσεις από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς -υπενθυμίζουν στο γαλάζιο στρατόπεδο- έχει διαμηνύσει ότι δεν συζητάει την προοπτική κυβερνητικών συνεργασιών με κανένα από τα δύο κόμματα εξουσίας.

Πρώην ψηφοφόρους

Από την άλλη, ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως και ο Νίκος Ανδρουλάκης, σύμφωνα με την εκτίμηση υψηλόβαθμου στελέχους της Νέας Δημοκρατίας, έχει τη δυνατότητα να «επαναπατρίσει» πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι την τελευταία δεκαετία επέλεξαν να μετακομίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την ίδια πηγή, ο πρώην πρωθυπουργός συνεχίζει να ταυτίζεται με την είσοδο της χώρας στα μνημόνια και την περίφημη δήλωση στο Καστελόριζο, ενώ τοποθετείται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά μια ενδεχόμενη μετεκλογική, κυβερνητική συμμαχία, αν και ο ίδιος το αρνείται.

Ζητούμενα, εξάλλου, λένε στην Πειραιώς, είναι τρία πράγματα:

  1. Εάν το ΚΙΝΑΛ παραμείνει ενωμένο ή κάποιος (-οι) από τους υποψηφίους επιλέξει (-ουν) την αποστασιοποίηση.
  2. Ποιος θα εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή για ενάμιση χρόνο, εφόσον εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, από τη στιγμή που ο ίδιος δεν είναι μέλος του Εθνικού Κοινοβουλίου.
  3. Αν η δυναμική της μεγάλης συμμετοχής των πολιτών στις χθεσινές εκλογές θα έχει και συνέχεια ή θα «ξεφουσκώσει» με το πέρασμα του χρόνου.

Πάντως, ανεξάρτητα απ’ όλα αυτά, όπως λένε στο κυβερνών κόμμα, «εμείς, κάνοντας τη δουλειά μας όπως πρέπει και με γνώμονα το κοινό καλό, με βάση αυτά για τα οποία μας ψήφισε ο λαός, δεν έχουμε κανένα λόγο να ανησυχούμε. Προχωράμε μπροστά και είναι βέβαιο ότι το 2023 θα κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v