Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξεταστική: Πρώτος μάρτυρας αλλά χωρίς απαντήσεις λόγω «αναρμοδιότητας»

«Δεν ήμουν πρόεδρος πέρυσι, δεν γνωρίζω τα κριτήρια της διαφημιστικής καμπάνιας για την πανδημία», η απάντηση του Αλ. Σκαναβή. Αναγκαία μία νέα καμπάνια για τον εμβολιασμό. Γιατί απείλησε με αποχώρηση.

Εξεταστική: Πρώτος μάρτυρας αλλά χωρίς απαντήσεις λόγω «αναρμοδιότητας»

Με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα, του προέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιου Τύπου Αλέξη Σκαναβή, άνοιξε η αυλαία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα κριτήρια με τα οποία δόθηκε σε μέσα ενημέρωσης δημόσια διαφήμιση στην πρώτη φάση της πανδημίας («Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς»).

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο μάρτυρας (τον οποίο κάλεσε η κυβερνητική πλειοψηφία) έδωσε πολιτικό όρκο ότι θα απαντήσει με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις των βουλευτών-μελών της Επιτροπής.

Η προϋπόθεση αυτή, σύμφωνα με βουλευτές της αντιπολίτευσης, ακυρώνει την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να κληθούν τα πολιτικά πρόσωπα που διαχειρίστηκαν την καμπάνια, δηλαδή οι υπουργοί κύριοι Πέτσας, Σκυλακάκης και Κικίλιας, με το επιχείρημα ότι έχουν δώσει απαντήσεις σε ερωτήσεις στη Βουλή και σε συνεντεύξεις τους.

«Στην Εξεταστική Επιτροπή ο μάρτυρας δίνει όρκο, όπως στα δικαστήρια, δεν δίνει συνέντευξη», είναι, πλέον, το αντεπιχείρημα της αντιπολίτευσης. Με την προσθήκη ότι η Επιτροπή καταλήγει σε πόρισμα και δεν καταγράφει απλώς τις απαντήσεις.

Το δεύτερο συμπέρασμα που βγήκε από τη σημερινή κατάθεση είναι ότι η παρουσία των πολιτικών προσώπων είναι αναγκαία, δεδομένου ότι:

Ο κ. Σκαναβής επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν γνωρίζει τι συνυπέγραψαν οι αρμόδιοι (υπουργοί και διαφημιστικές εταιρείες στις οποίες ανέθεσε η κυβέρνηση να κάνουν την κατανομή των ποσών).

Επέμεινε μέχρι τέλους ότι δεν γνωρίζει, επίσης, τα κριτήρια βάσει των οποίων οι διαφημιστικές εταιρείες έκαναν την κατανομή των κονδυλίων σε μέσα ενημέρωσης, διότι ο ίδιος ανέλαβε πρόεδρος της Ένωσης τον Ιανουάριο του 2021, ενώ η εν λόγω καμπάνια «έτρεξε» το 2020.

Οι εν λόγω απαντήσεις οδήγησαν τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου στην ερώτηση: «Πρέπει να ρωτήσουμε όποιους υπέγραψαν τη σύμβαση;», για να εισπράξει την απάντηση: «Βεβαίως, αυτονόητο δεν είναι;».

Εξ αυτού του λόγου ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας άρχισε τις δικές του ερωτήσεις, με τη διαπίστωση, «όπως προκύπτει, δημιουργείται η ανάγκη να κληθούν και νέα πρόσωπα».

Ο κ. Σκαναβής, δεχόμενος επί τέσσερις ώρες ερωτήσεις από τους βουλευτές για το περιεχόμενο της σύμβασης Δημοσίου-διαφημιστικών εταιρειών, απαντούσε (σε κάθε ερώτηση) ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει επειδή δεν ήταν πρόεδρος το 2020. Εκνευρίστηκε μάλιστα όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεοδώρα Τζάκρη είπε ότι «κάνει τον Κινέζο».

Στην παρατήρηση άλλων βουλευτών, ότι η Ένωση «έχει θεσμική συνέχεια» και, επομένως, πρέπει να γνωρίζει εάν το τότε Δ.Σ. είχε συνομιλήσει με τους αρμόδιους της διαφημιστικής καμπάνιας και, κυρίως, εάν υπήρξαν κριτήρια για την κατανομή των ποσών, απάντησε ότι, ως εκδότης, γνωρίζει τα κριτήρια που υπάρχουν γενικώς αλλά όχι για τη συγκεκριμένη καμπάνια.

Επέμεινε άλλωστε ότι την κατανομή των ποσών την έκαναν οι δύο διαφημιστικές εταιρείες και όχι απευθείας το Δημόσιο. «Ο κ. Πέτσας ίσως και να μην ξέρει», είπε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε, δε, εάν πρέπει να υπάρξει νέα διαφημιστική καμπάνια για τον εμβολιασμό, απάντησε, «ναι, πρέπει να υπάρξει».

«Αυτό δεν είναι κομψό»

Επικαλούμενος την ιδιότητά του ως εκδότη της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», αντέδρασε (επίσης πολλές φορές) στη χρήση του όρου «οικονομική ενίσχυση στα μέσα ενημέρωσης», λέγοντας ότι επρόκειτο για παροχή υπηρεσιών (σ.σ. στην καμπάνια ενημέρωσης) που πληρώθηκε.

Στην ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) «τι γράψατε στην εφημερίδα σας που δεν θα το γράφατε εάν δεν είχατε πάρει αυτή τη διαφήμιση», απάντησε:«Η εφημερίδα θα έγραφε τα ίδια είτε με χρήματα είτε χωρίς».

Για το ίδιο θέμα, ερωτηθείς σχετικά από τη βουλευτή του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, είπε ότι «αν θα έμπαινε μία δωρεάν διαφήμιση, θα έπρεπε να βγει μία πληρωμένη κι αυτό δεν είναι κομψό».

Για να παρατηρήσει η βουλευτής: «Δεν είναι θέμα κομψότητας αλλά σπουδαιότητας».

«Με προσβάλατε, αποχωρώ»

Η στιγμή που απείλησε με αποχώρηση ήταν όταν ο Μάριος Κάτσης (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), επικαλούμενος τις απαντήσεις του περί άγνοιας διότι δεν ήταν πρόεδρος της Ένωσης το 2020, τον ρώτησε εάν θεωρεί τον εαυτό του κατάλληλο μάρτυρα για την εξεταζόμενη υπόθεση, διευκρινίζοντας ότι τον κάλεσε η κυβερνητική πλειοψηφία και όχι η αντιπολίτευση.

«Είπα ότι δεν τυχαίνει να γνωρίζω τα συγκεκριμένα κριτήρια. Έχω κλητευθεί ως Πρόεδρος Ενωσης, όχι ως εκδότης. Βεβαίως είμαι κατάλληλος μάρτυρας. Τα εν λόγω κριτήρια δεν τα γνωρίζω διότι δεν έχω δει τη σύμβαση. Επί θητείας μου δεν έχουν γίνει διαβουλεύσεις, οπότε πιστεύω ότι δεν είχαν γίνει και τότε. Με προσβάλατε. Αποχωρώ τώρα», είπε αν και, εντέλει, παρέμεινε.

Ο κ. Σκαναβής απέδωσε το γεγονός ότι η εφημερίδα Docoumento εξαιρέθηκε από τη διαφημιστική καμπάνια στο ότι δεν πληρούσε κάποια από τα «γενικά κριτήρια», επειδή έχει επιλέξει να μη δίνει στοιχεία όπως η κυκλοφορία που έχει.

Όταν ρωτήθηκε από τον βουλευτή Διονύση Καλαματιανό (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) εάν πήραν την εν λόγω διαφήμιση άλλα μέλη της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιου Τύπου, που δεν δίνουν στοιχεία κυκλοφορίας, απάντησε «βεβαίως». Με τη διευκρίνιση ότι «άλλο δίνω στοιχεία και άλλο τα ανακοινώνω».

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί αύριο με μάρτυρα την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v