Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θ. Πλεύρης: Διαχειρίσιμη η πίεση λόγω Covid στα δημόσια νοσοκομεία

«Το κάθε νοσοκομείο θα κρίνει» είπε για την εγκύκλιο της κ. Γκάγκα περί αναστολής χειρουργείων. Ανήγγειλε κυρώσεις στις ομάδες με αφορμή την Τούμπα. Δ. Κουτσούμπας: «Είστε οι πρωταθλητές στη διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Θ. Πλεύρης: Διαχειρίσιμη η πίεση λόγω Covid στα δημόσια νοσοκομεία

Πίεση υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας αλλά είναι διαχειρίσιμη, αν και στη Θεσσαλονίκη το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με αφορμή επερώτηση του ΚΚΕ για τις “οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στη δημόσια υγεία”.

Δικαιολόγησε, μάλιστα, το έγγραφο που απέστειλε στις διοικήσεις των νοσοκομείων η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, για αναστολή χειρουργείων λόγω της πίεσης που ασκεί η πανδημία. “Το κάθε νοσοκομείο θα κρίνει αν υπάρχουν ανάγκες και πώς θα τις αντιμετωπίσει, βάσει του σχεδιασμού του”, τόνισε.

Κατά τα λοιπά, προανήγγειλε κυρώσεις στις ποδοσφαιρικές ομάδες που αγωνίστηκαν χθες στην Τούμπα καθώς, όπως είπε, από τις συλλήψεις που έγιναν μετά τα επεισόδια μεταξύ οπαδών προέκυψε αριθμός ανεμβολίαστων. “Άρα δεν τηρήθηκαν τα μέτρα. Θα υπάρξουν κυρώσεις, διότι είναι ευθύνη των ομάδων ποιοι μπαίνουν στο γήπεδο”, είπε.

Ο κ. Πλεύρης επικαλέσθηκε τα αυξημένα ραντεβού για εμβολιασμό με πρώτη δόση ή με την ενισχυτική, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολισμένων αποδίδει. Απαντώντας στα μειωμένα κονδύλια για τη δημόσια Υγεία που προβλέπει ο νέος κρατικός Προϋπολογισμός, είπε ότι διατίθενται 736 εκατ. ευρώ λόγω της προβλεπόμενης ύφεσης της πανδημίας, ωστόσο “αν χρειαστεί θα δοθούν κι άλλα”.

“Δεν υπάρχει δωρεάν δημόσια υγεία, την πληρώνει ο φορολογούμενος”, τόνισε, προβάλλοντας τη θέση της κυβέρνηση ότι “το ισχυρό ΕΣΥ μπορούμε να το παρέχουμε σε συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα ώστε ο πολίτης να έχει την καλύτερη δυνατή θεραπεία”.

Υποστήριξε δε, ότι το σύνολο των ΜΕΘ “λειτουργούν πλήρως και με όλο το προσωπικό”, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στις καταγγελίες περί του αντιθέτου που έχουν κάνει γιατροί από διάφορα νοσοκομεία.

Δ. Κουτσούμπας: Είστε πρωταθλητές στα fake news

“Κηρύξατε πόλεμο στα fake news που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, είστε όμως εσείς οι πρωταθλητές στη διασπορά ψευδών ειδήσεων”, τόνισε στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Και ανέφερε ως παράδειγμα: “Πριν λίγες μέρες, για τρίτη φορά, μειώσατε τα χειρουργεία κατά 80%, με ολέθριες συνέπειες για την υπόλοιπη νοσηρότητα και θνητότητα για να ‘αντέξει’ το σύστημα Υγείας την πίεση, για να εξοικονομήσετε κλίνες ΜΕΘ και προσωπικό για την αντιμετώπιση των ασθενών με κορωνοϊό.
Μετά τη γενική κατακραυγή, προσπαθήσατε να το μαζέψετε άρον - άρον, λέγοντας ότι ‘δεν σταματάει ένα ογκολογικό χειρουργείο’. Αυτά τα λέτε τώρα που είναι Νοέμβριος. Τον Οκτώβριο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, στις Επιτροπές των Ευρωπαϊκών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, άλλα έλεγε: ότι ότι ‘είναι γεγονός πως τα χειρουργεία σταμάτησαν και καρκινοπαθείς έχουν μείνει πίσω’. Και έχετε το θράσος να λέτε ότι είναι πολυτέλεια η χώρα μας να αναπτύξει τον αναγκαίο αριθμό κλινών ΜΕΘ γιατί μετά την πανδημία θα είναι περιττές”.

Ο κ. Κουτσούμπας καυτηρίασε την αρνητική θέση της ΝΔ (σ.σ. κατά την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο προ ημερών) στην απελευθέρωση των πατεντών για τα εμβόλια. “Βγαίνει ο υπουργός Ανάπτυξης και λέει ότι ‘αφού το 75% των εμβολιασμένων δεν κινδυνεύει να πεθάνει, δεν χρειάζονται μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας’. Ισχύει βέβαια εν μέρει ότι έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων, αφού είναι ανεμβολίαστο το 94% των λαών των πιο φτωχών χωρών που βιώνουν με εγκληματικό τρόπο τη μετατροπή του εμβολίου σε εμπόρευμα που αξιοποιείται για την προώθηση ανταγωνισμών καπιταλιστικών κρατών και εταιρειών. Γι' αυτό, μαζί με την ανάγκη λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας από την πανδημία, ιδιαίτερα της στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο το αίτημα κατάργησης κάθε "πατέντας" σε εμβόλια και φάρμακα, το οποίο δεν τολμάτε ούτε να ψελλίσετε”.

Αναφέρθηκε εκτενώς, μάλιστα, στα αποσπασματικά μέτρα προστασίας, αναδεικνύοντας την κατάσταση που βιώνουν οι επιβάτες στις δημόσιες συγκοινωνίες. “Στοιβάζονται στα λεωφορεία και το Μετρό, όπου όψιμα ανακαλύψατε ότι μεταδίδεται ο ιός, αλλά αντί να πυκνώσετε τα δρομολόγια, εφαρμόζετε κυκλικό ωράριο, γιατί δεν μπορούσατε να γεννήσετε λεωφορεία σε 9 μήνες”, είπε σε καυστικό τόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v