Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Oσο ζορίζεται ο K. Μητσοτάκης τόσο θα χάνει την ψυχραιμία του

Οργισμένη αντίδραση για την κατηγορία του πρωθυπουργού προς τον Α. Τσίπρα «εσείς μας βάλατε στα μνημόνια». Γιατί «δεν ήταν... σαρδάμ». Οι λογαριασμοί ρεύματος από το βήμα της Βουλής «που έτσουξαν».

ΣΥΡΙΖΑ: Oσο ζορίζεται ο K. Μητσοτάκης τόσο θα χάνει την ψυχραιμία του

Απώλεια ψυχραιμίας καταλογίζει η αξιωματική αντιπολίτευση στον πρωθυπουργό, μετά τη χθεσινή στάση του στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια, που προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επικαλούνται προς τούτο την κατηγορία που εκτόξευσε ο κ. Μητσοτάκης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στην αρχή της τριτολογίας του: «Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια».

Ακριβώς επειδή μετά από αυτή την τριτολογία ο κ. Τσίπρας δεν είχε το δικαίωμα απάντησης, αποφάσισε να παρέμβει μέσω των social media: «Ο κ. Μητσοτάκης τόλμησε να πει στην τριτολογία του "εσείς μας βάλατε στα μνημόνια"! Αντίστοιχα, πιστεύει ότι η ακρίβεια δεν πλήττει τους πολίτες και ότι η πανδημία δεν του ξέφυγε. Μας κυβερνά ένας αρνητής της πραγματικότητας, της αλήθειας, της Ιστορίας».

Το ενδεχόμενο να έκανε ο πρωθυπουργός… σαρδάμ δεν μοιάζει πιθανό στην Κουμουνδούρου, καθώς την επίμαχη φράση την είπε αμέσως μόλις άρχισε την τριτολογία του και γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να του απαντήσει ο αντίπαλος.

Με βάση αυτή την ερμηνεία, του αποδίδουν σκόπιμη διαστρέβλωση χάριν εντυπώσεων -έστω κι αν αναλυτές σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης σχολίαζαν αργότερα ότι «λάθος φράση ήταν, δεν μας έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στα μνημόνια».

«Όσο ζορίζεται ο κ. Μητσοτάκης τόσο θα τα χάνει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος. Τονίζοντας ότι «έχασε τη ψυχραιμία του και έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τη χώρα στα μνημόνια. Αμέσως μετά ο ίδιος άνθρωπος είχε και το θράσος να αποκαλέσει ψεύτη τον κ. Τσίπρα».

«Έτσουξαν» οι λογαριασμοί ρεύματος

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απέδωσαν τον «εμφανή εκνευρισμό» του κ. Μητσοτάκη στα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας τόσο για τους λόγους που οδηγούν στην εκτίναξη της τιμής του ρεύματος στην Ελλάδα (σ.σ. πρωταθλήτρια στην ΕΕ) όσο και για το πώς αυτή αποτυπώνεται στους λογαριασμούς νοικοκυριών/επιχειρήσεων.

  • Ως προς το πρώτο, μίλησε για άρνηση της κυβέρνησης (μέσω της ΡΑΕ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού) να ελέγξει τις τιμές στη χονδρική της μεγαβατώρας, διότι «κάνει deals με τα ολιγοπώλια στον χώρο της ενέργειας». Και κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι επιμένει στο αφήγημα «η ενεργειακή κρίση είναι πρόσκαιρη», παρότι η ίδια η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε προσφάτως ότι αυτή η κρίση «θα διαρκέσει περισσότερο και από την πανδημία».
  • Ως προς το δεύτερο, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε, από το βήμα της Βουλής, λογαριασμούς ρεύματος που έχουν φτάσει σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με υπέρογκες αυξήσεις -και την προειδοποίηση ότι «τον Δεκέμβριο έρχονται ακόμα μεγαλύτεροι λογαριασμοί».

Ενδεικτικά:

  • Φούρνος στην Καλλιθέα, τελική επιβάρυνση στον λογαριασμό του Οκτωβρίου σε σχέση με τον προηγούμενο 600 ευρώ.
  • Αρτοποιός από το Αίγιο, τον ένα μήνα πλήρωσε ρεύμα 1.400 ευρώ, τον επόμενο, με ίδια σχεδόν κατανάλωση, πλήρωσε 3.270 ευρώ, δηλαδή 1.870 ευρώ παραπάνω.
  • Αγρότης από τη Λάρισα στον τελευταίο λογαριασμό -μετά τις εκπτώσεις- είδε επιβάρυνση 1.556 ευρώ.
  • Αγρότης από την Κρήτη, 1.762 ευρώ. Και αυτά τα ποσά δεν έχουν καν την επιβάρυνση του ΦΠΑ μέσα.
  • Για νοικοκυριό στην Εύβοια, ρεύμα 222 ευρώ και προσαυξήσεις 241 ευρώ.
  • Για εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη, για ένα μήνα ρεύμα 697 ευρώ τον Σεπτέμβριο και τελική επιβάρυνση 376 ευρώ, μετά τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

«Σε αυτούς λέτε ότι έχουμε ανάπτυξη και καλπάζει το εισόδημα; Στην Ισπανία, οι σοσιαλιστές έχουν δώσει αύξηση 30% στον κατώτατο μισθό και εσείς δίνετε 50 λεπτά τη μέρα. Αυτό που πληρώνει η μέση οικογένεια είναι το πρόσθετο κόστος Μητσοτάκη. Έχετε καταλάβει πόσο επιζήμιος είναι ο συνδυασμός προχειρότητας και εξυπηρέτησης συμφερόντων; Οι πολίτες το καταλαβαίνουν στην τσέπη τους, είναι σε απόγνωση και εσάς δεν σας καίγεται καρφί. Ευημερεί η προπαγάνδα σας και δυστυχούν οι άνθρωποι», τόνισε.

«Ως αυριανός πρωθυπουργός…»

Από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν πέρασε απαρατήρητος ο εκνευρισμός του πρωθυπουργού επειδή ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε (την Παρασκευή) ότι μία προοδευτική κυβέρνηση θα αναζητήσει «σύντομα» ποινικές ευθύνες για την αμυντική σύμβαση με ισραηλινή εταιρεία που εκτίναξε το κόστος στα 2 δισ. ευρώ, από τα 700 εκατ. ευρώ που την είχε αφήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα και αυριανός πρωθυπουργός, έχω ευθύνη, όταν κατασπαταλιέται δημόσιο χρήμα, να είμαι εδώ και να σας καταγγέλλω στον ελληνικό λαό, που είναι ο τελικός μας κριτής. Και κοντοζυγώνει η ώρα», είπε.

Το «αυριανός πρωθυπουργός» συνιστά έμμεση πλην σαφή αντίθεση στις δημοσκοπήσεις «που επιμένουν να δίνουν στον κ. Μητσοτάκη ποσοστά Μωυσή», όπως λένε στελέχη του κόμματος, αλλά και σαφές μήνυμα προς την προοδευτική αντιπολίτευση για μετεκλογική σύμπραξη. Κυρίως προς το ΚΙΝΑΛ, εάν το επιτρέψει η εσωκομματική κάλπη της 5ης Δεκεμβρίου για την εκλογή νέου προέδρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v