Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: Είστε η κυβέρνηση των deals σε βάρος της κοινωνίας

(upd) Γιατί η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη τιμή ανά μεγαβατώρα την Πέμπτη (276 ευρώ). «Το σύστημα Μαξίμου-υπουργείου Ανάπτυξης δεν αφήνει την Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει ελέγχους», υποστήριξε.

Α. Τσίπρας: Είστε η κυβέρνηση των deals σε βάρος της κοινωνίας

Με λογαριασμούς ρεύματος ανά χείρας, επίσημα στοιχεία και καταγγελίες, ο Αλέξης Τσίπρας «σφυροκόπησε» την πολιτική της κυβέρνησης στην (μη) αντιμετώπιση της ακρίβειας, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια που προκάλεσε ο ίδιος, με αίτημά του, στον πρόεδρο της Βουλής.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό (ο οποίος είχε μιλήσει νωρίτερα), ο κ. Τσίπρας τού καταλόγισε μεταξύ άλλων ότι ήρθε και σήμερα στην Ολομέλεια «με το τροπάριο της διεθνούς κρίσης», εμμένοντας στις συγκρίσεις των φετινών δεικτών της οικονομίας με τα περσινά τρίμηνα που η οικονομία υπολειτουργούσε λόγω lockdown.

«Για όλα τα προβλήματα λέτε ότι είναι διεθνή: παγκόσμια η πανδημία αλλά εμείς είμαστε πρωταθλητές σε θανάτους, παγκόσμια η κλιματική κρίση αλλά εδώ κάηκαν τα περισσότερα στρέμματα δάσους, διεθνής η ενεργειακή κρίση αλλά εμείς είμαστε πρώτοι στην αύξηση του ρεύματος. Κάτι συμβαίνει εδώ, κάτι δεν πάει καλά», είπε, αναφερόμενος στην υψηλότερη τιμή αγοράς της μεγαβατώρας (276 ευρώ) την προηγούμενη Πέμπτη.

«Σας καταλογίζω ιδεοληπτική εμμονή για αυθόρμητη ρύθμιση της αγοράς. Τι έχετε κάνει για να παρέμβετε; Τι κάνει η ΡΑΕ; Τι κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού;» πρόσθεσε, ρωτώντας τον κ. Μητσοτάκη εάν ο ίδιος και οι υπουργοί του κρύβονται πίσω από αυτή την αδράνεια.

«Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού που εσείς διορίσατε, σας έχει ζητήσει να αλλάξετε το ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί να κάνει ελέγχους στις τηλεπικοινωνίες, όπου πάλι η Ελλάδα έχει αρνητικό ρεκόρ. Σας έχει ζητήσει επίσης να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες της Επιτροπής, για να κάνει περισσότερους ελέγχους στην αγορά. Αρνείστε. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά τον άνθρωπο, εσείς τον διορίσατε, αλλά το ερώτημα που ανακύπτει είναι: είτε δεν θέλει ο ίδιος να κάνει ελέγχους είτε το σύστημα Μαξίμου και υπουργείου Ανάπτυξης δεν τον αφήνουν».

Ως «πιο ανήθικο στοιχείο» της κυβερνητικής πολιτικής, εν προκειμένω, ανέφερε την επιλογή της, «την ώρα της πιο σκληρής ενεργειακής κρίσης, να αφήσει τα ολιγοπώλια στην ενέργεια να αλωνίζουν, αλλά και να κάνει τη ΔEΗ κομπάρσο, παραδίδοντας σε ιδιώτες όλα τα εργαλεία ελέγχου αύξησης τιμών».

Όπως πρόσθεσε μάλιστα: «Αποφασίσατε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔEΗ με αυτοαποκλεισμό του Δημοσίου. Ναι, η ιδιωτικοποίησή της ήταν βασικό αίτημα των δανειστών. Αλλά οι κυβερνήσεις των σκληρών μνημονίων προέβλεπαν, τουλάχιστον, και κάποιο κέρδος, ο Σαμαράς ήθελε τη μικρή ΔΕH. Εσείς δεν πουλάτε καν, εκχωρείτε. Κάνετε μικρή τη ΔEΗ για να θησαυρίσουν κάποια funds, όχι απρόσωπα, γνωστών σας».

«Το κάνετε νύχτα»

Υψώνοντας ακόμα περισσότερο τους τόνους, ο κ. Τσίπρας είπε, κοιτώντας τον κ. Μητσοτάκη: «Ό,τι ήθελαν οι δανειστές δεν το κάνετε απλά σε μία νύχτα, το κάνετε νύχτα. Το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι deals για τους εξοπλισμούς και τις συντάξεις, deals με παίκτες στην ενέργεια, με σχολάρχες, με κλινικάρχες. Είστε η κυβέρνηση των deals».

Η ΔΕH επί 4,5 χρόνια δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τα τιμολόγια ρεύματος, δήλωσε για την κυβέρνησή του. 

Απαντώντας στην ειρωνεία του πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει το θέμα της ακρίβειας επειδή «πουλάει», ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Η ακρίβεια δεν ‘πουλάει’, κύριε Μητσοτάκη, πονάει, είναι η απόγνωση του κάθε μεσαίου νοικοκυριού». Στη συνέχεια, διάβασε λογαριασμούς ρεύματος πολιτών, από τους οποίους προκύπτει ότι η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής ξεπερνάει κι αυτό ακόμα το κόστος ρεύματος.

«Σε φούρνο στην Καλλιθέα, η επιβάρυνση είναι 600 ευρώ, σε αγρότη στη Λάρισα είναι 1.556 ευρώ, σε νοικοκυριό στην Εύβοια, το ρεύμα είναι 222 ευρώ συν 241 ευρώ οι προσαυξήσεις, σε νοικοκυριό στην Κρήτη, η επιβάρυνση είναι 941 ευρώ. Και έρχονται υψηλότεροι λογαριασμοί!».

Όσο για τα περί «διεθνούς προβλήματος» που είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλέσθηκε την Ισπανία, όπου η κυβέρνηση αποφάσισε 30% αύξηση του κατώτατου μισθού («και όχι 2% όπως εσείς»), αλλά και τη γαλλική επιχείρηση ηλεκτρισμού που ανακοίνωσε απαγόρευση διακοπών ρεύματος λόγω απλήρωτων λογαριασμών.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα υπερψηφίσει όποιο μέτρο ενίσχυσης των πολιτών φέρει η κυβέρνηση, παρότι τα θεωρεί “ψίχουλα” σε σχέση με τις ανάγκες τους λόγω (και) της ακρίβειας.

Απορρίπτετε ακόμα και τις προτάσεις της Κομισιόν

“Αρνητή της πραγματικότητας” χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας στη δευτερολογία του, αναφερόμενος στην επιμονή του ότι η κρίση της ακρίβειας είναι προσωρινή, “όπως μας έχει πει τρεις φορές μέχρι τώρα για την πανδημία”. Επικαλέσθηκε μάλιστα δήλωση της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία προεξοφλεί ότι η κρίση αυτή ήρθε για να μείνει και ότι “η άνοδος των τιμών ενέργειας θα διαρκέσουν ενδεχομένως περισσότερο από την πανδημία”.

Ο κ. Τσίπρας προσέτρεξε στα στοιχεία του νέου Προϋπολογισμού που αποδεικνύουν ότι οι προβλεπόμενες δαπάνες για στήριξη των νοικοκυριών το 2022 “είναι μηδέν”.

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ρώτησε: “αφού λέτε ότι η οικονομία καλπάζει τότε γιατί δεν στηρίζετε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις; Γιατί ο Σκυλακάκης αφήνει απλήρωτους λογαριασμούς ΕΣΠΑ; Γιατί πέρυσι υποσχεθήκατε απορροφητικότητα των κονδυλίων 2,1 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο το αλλάξατε σε 1,6 δισ. ευρώ και τελικά τώρα φτάνει μόλις 150 εκατ. ευρώ;”.

Επικαλέσθηκε επίσης την “εργαλειοθήκη” που προτείνει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ρεύμα: αναστολή πληρωμών για τους ευάλωτους, όχι ρευματοκοπές, μείωση φορολογικών συντελεστών, ελέγχους στα καρτέλ. “Απορρίπτετε ακόμα και αυτό”, είπε.

Απαντώντας στο θέμα της ΔΕΗ, τόνισε ότι η δική του κυβέρνηση επί 4,5 χρόνια δεν επιβάρυνε ούτε ένα ευρώ τους καταναλωτές και πρόσθεσε: “Εμείς δεν πουλήσαμε μετοχές της ΔΕΗ όταν οι δανειστές πίεζαν να το κάνουμε κι εσείς λέγατε ‘βάστα Σόιμπλε’”.

Αναφερόμενος, τέλος, στην πρωθυπουργική οργή επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε με αναζήτησή ποινικών ευθυνών στην πορεία που πήρε η αμυντική σύμβαση με ισραηλινή εταιρεία, σημείωσε: “ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα και αυριανός πρωθυπουργός, έχω ευθύνη, όταν κατασπαταλιέται δημόσιο χρήμα, να είμαι εδώ και να σας καταγγέλλω στον ελληνικό λαό που είναι ο τελικός μας κριτής. Και κοντοζυγώνει η ώρα”…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v