Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλη μείωση πόρων για την Υγεία στον νέο προϋπολογισμό

Στην “γλώσσα των αριθμών” προσφεύγει η Έφη Αχτσιόγλου για να τονίσει ότι εν μέσω πανδημίας μειώνονται τόσο οι τακτικές δαπάνες τόσο συνολικά για την Υγεία όσο και οι έκτακτες για την πανδημία.

ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλη μείωση πόρων για την Υγεία στον νέο προϋπολογισμό

Η κατάθεση του τελικού σχεδίου για τον Προϋπολογισμό του 2022 επιβεβαίωσε αυτό που ήταν ήδη γνωστό από το προσχέδιο, δηλαδή την μείωση των κονδυλίων για την δημόσια Υγεία εν μέσω πανδημίας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση παραπέμπει στην "ειλικρίνεια των αριθμών" για να αντικρούσει “αλχημείες” του υπουργείου Οικονομικών, που προσπαθούν, όπως σημειώνει, να εξαφανίσουν αυτή τη μείωση.

Η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, απαντά με πίνακες στον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη, σχολιάζοντας δηκτικά και την ουσιαστική άρνηση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις ανατιμήσεις που αδειάζουν τις τσέπες των πολιτών, μετά την απάντηση του τελευταίου στην κριτική της τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις δαπάνες του προϋπολογισμού.

Ειδικότερα, η κ. Αχτσιόγλου τονίζει:

“Εν μέσω θανατηφόρου επιδημικού κύματος, η κυβέρνηση προϋπολογίζει σαφώς μειωμένους πόρους για τη δημόσια υγεία και ο κ. Σκυλακάκης κάνει αλχημείες με τις έκτακτες δαπάνες Covid, προσθέτοντας και αφαιρώντας τες κατά το δοκούν από χρονιά σε χρονιά, για να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Αντί άλλης απάντησης παραθέτουμε τα κρίσιμα σημεία του Προϋπολογισμού που συντάχθηκε υπό την ευθύνη του κ. Σκυλακάκη:

  1. Υπουργείο Υγείας: μείωση 820 εκατ. από τον Προϋπολογισμό.
  2. Νοσοκομεία/πρωτοβάθμια υγεία: μείωση 280 εκατ. από τον Προϋπολογισμό.
  3. Υγειονομικές και έκτακτες δαπάνες για την πανδημία: μείωση 600 εκατ.
  4. Πρόνοια, στήριξη ανέργων, παροχές υγείας, ΟΤΑ: μείωση 1,7 δισ. από τον Προϋπολογισμό.

Σε ό,τι αφορά τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό, ο κ. Σκυλακάκης κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση του κράτους και εδώ είναι σαφώς μειωμένη.

Αναφορικά με τα αυξημένα έσοδα από φόρους τα «στοιχειώδη οικονομικά» δεν επιτρέπουν στον κ. Σκυλακάκη να δει τις ανατιμήσεις ως αιτία τους.

Τέλος, ως προς τον ισχυρισμό του κ. Σκυλακάκη ότι η κυβέρνηση έχει πάρει ήδη επαρκή μέτρα για την προστασία της κοινωνίας από την ακρίβεια τον παραδίδουμε στην κρίση των πολιτών”.

Ποια… ακρίβεια;

Αμέσως μετά την κατάθεση του σχεδίου Προϋπολογισμού χθες, η κ. Αχτσιόγλου ανέδειξε κι άλλα σημεία του, που πιστοποιούν ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάρει ενισχυτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Επικαλούμενη, πάλι, τους σχετικούς πίνακες, τόνισε ότι ο νέος Προϋπολογισμός:

  • Μειώνει κατά 1,7 δισ. τις κοινωνικές δαπάνες για πρόνοια, στήριξη των ανέργων και παροχές υγείας, ενώ κρατά καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό, και επιβάλλει απλήρωτη εργασία.
  • Δεν προβλέπει ούτε ένα νέο μέτρο προστασίας νοικοκυριών κι επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις.
  • Μετατρέπει την ακρίβεια σε ευκαιρία για αύξηση των φορολογικών εσόδων: προβλέπει 3,5 δισ. αύξηση φόρων, εκ των οποίον τα 2,3 δισ. από έμμεσους.
  • Αφαιρεί από την πραγματική οικονομία 12,3 δισ. κόβοντας όλα τα μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

*Δείτε τους σχετικούς τέσσερις πίνακες στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v