Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Aνήθικο κυβερνητικό «πάρτι δισεκατομμυρίων» με αφορμή την πανδημία

Οι ημέρες της αφθονίας σας τελειώνουν, θα αναζητηθούν ευθύνες, διότι δεν υπάρχει πλέον παραγραφή, φροντίσαμε και αλλάξαμε το Σύνταγμα. Το ερώτημα: Με ποια κριτήρια δόθηκαν λεφτά από τις “λίστες Πέτσα” στα ΜΜΕ.

Τσίπρας: Aνήθικο κυβερνητικό «πάρτι δισεκατομμυρίων» με αφορμή την πανδημία

Βαρύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας για «το τσουνάμι», όπως είπε, απευθείας αναθέσεων 4,7 δισ. ευρώ, χρηματοδότησης φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης (με αποκλεισμό των αντιπολιτευόμενων), με πρόσχημα την καμπάνια για την πανδημία και τουλάχιστον μία εταιρεία δημοσκόπησης, με σκοπό τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Την αφορμή έδωσε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα παραπάνω. Πρόταση που, όπως έγινε σαφές από τους ομιλητές όλων των κομμάτων, θα υπερψηφιστεί, καθώς με το νέο Σύνταγμα απαιτούνται μόνο 120 θετικές ψήφοι.

Καταγγελτικές, άλλωστε, για τις κυβερνητικές πρακτικές ήταν οι τοποθετήσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα (ΚΚΕ), των Γιώργου Παπανδρέου και Βασίλη Κεγκέρογλου (από το ΚΙΝΑΛ), του Κυριάκου Βελόπουλου (Ελληνική Λύση) και της εισηγήτριας του ΜέΡΑ25.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «βαθύτατα και διπλά ανήθικη» την πρακτική της κυβέρνησης να αξιοποιεί την πανδημία για «να στήσει καθεστώς, την ώρα που οι πολίτες ήταν φοβισμένοι και κλεισμένοι στα σπίτια τους».

Επικαλέσθηκε μάλιστα την περίπτωση του πρώην Αυστριακού καγκελάριου κ. Κουρτς, ο οποίος αναγκάσθηκε σε παραίτηση, όταν ανακοινώθηκε εισαγγελική έρευνα για προώθηση ενός εκατ. ευρώ σε μέσα ενημέρωσης και δημοσκοπήσεις.

«Και εδώ έχουμε έντιμους δικαστές και θα μπορούσε να είχε προχωρήσει η ανάλογη έρευνα για τις ‘λίστες Πέτσα’. Όταν όμως ο εισαγγελέας ‘έπεσε΄ πάνω στα ονόματα των κυρίων Πέτσα και Σκυλακάκη, έστειλε τον περασμένο Μάιο, ως όφειλε λόγω Συντάγματος, τον φάκελο στη Βουλή. Ο φάκελος παραμένει σε ένα συρτάρι με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας», είπε.

«Στον κ. Φουρθιώτη γιατί δώσατε λεφτά;»

Το μείζον ερώτημα που έθεσε ο κ. Τσίπρας ήταν με ποια κριτήρια δόθηκαν 41 εκατ. ευρώ σε μέσα ενημέρωσης με το επιχείρημα της καμπάνια για την πανδημία, παραθέτοντας παραδείγματα:

«Δώσατε 180.000 ευρώ στα μέσα του κ. Μαυρίδη και στην εφημερίδα του ‘Φιλελεύθερος’, που εκείνη την εποχή (σ.σ. πέρυσι) πουλούσε 1.000 φύλλα. Πήρε περισσότερα από όσα η ‘Καθημερινή” και λίγο μετά έκλεισε τον ‘Φιλελεύθερο’.

Στον κ. Φουρθιώτη γιατί δώσατε λεφτά; Κάποιοι στην κυβέρνηση, λένε ότι ο κ. Γεραπετρίτης είχε σχέσεις μαζί του, απαντήστε.

Δώσατε λεφτά σε ανύπαρκτα sites που δεν είναι καν εγγεγραμμένα στο οn line Μητρώο. Δώσατε 30.000 στο site του κ. Μουρούτη, όσα δηλαδή και στην Εφημερίδα των Συντακτών. Αποκλείσατε το Documento επειδή ‘ενοχλεί τον Καίσαρα’, διότι αυτή είναι η αντίληψή σας για τη δημοκρατία.

Από τις λίστες Πέτσα προκύπτει χρηματοδότηση ιστοσελίδων που ανήκουν σε φιλικά-συγγενικά σας πρόσωπα με χαμηλή ή μηδαμινή επισκεψιμότητα, όπως του κουμπάρου του κ. Πέτσα, στα Γρεβενά, που δώσατε 15.000 ευρώ».

Το βασικό «όπλο» που έβγαλε ο κ. Τσίπρας ήταν η ετήσια Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία των ΜΜΕ: «Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση αποκλείστηκαν από προγράμματα στήριξης 20 εκατ. ευρώ (σ.σ. η πρώτη ‘λίστα Πέτσα’), ενώ τα αντιπολιτευόμενα έλαβαν δυσανάλογα μικρότερα ποσά, παρότι είχαν μεγαλύτερη κυκλοφορία ή αναγνωσιμότητα».

Τι κρύβεται πίσω από την εταιρεία δημοσκόπησης;

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε εκτενώς και στην εταιρεία δημοσκοπήσεων (που περιλαμβάνεται στο αίτημα για έρευνα από την Εξεταστική Επιτροπή).

Όπως είπε, στα τέλη Μαΐου παρουσίασε «παράξενα ευρήματα» και λίγο αργότερα υπήρξαν καταγγελίες για εξίσου «παράξενη» μέτρηση για τα εσωτερικά του ΚΙΝΑΛ (σ.σ. εις βάρος της Φώφης Γεννηματά).

«Αξιοποιήσαμε τον νόμο Ρουσόπουλου και ζητήσαμε να ελέγξει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τα πρωτογενή στοιχεία της έρευνας. Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα. Μετά καταλάβαμε τον λόγο: ο ιδιοκτήτης της εν λόγω εταιρείας έλαβε, για λογαριασμό άλλης εταιρείας που επίσης είναι ιδιοκτήτης, το ποσό των 270.000 ευρώ με τρεις απευθείας αναθέσεις».

Πρόσθεσε μάλιστα ειρωνικά ότι αυτή η εταιρεία δημοσκοπήσεων (σ.σ. η Opinion Poll, όπως κατονομάζεται στο αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή) αμέσως μετά τις πυρκαγιές και τη ΔΕΘ «έδωσε στη ΝΔ ποσοστά Τσαουσέσκου, πάλι καλά που δεν έβγαλε τον κ. Μητσοτάκη καταλληλότερο πλανητάρχη».

Οι μέρες σας τελειώνουν

Αναφερόμενος συνολικά στα 4,9 δισ. ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση με απευθείας αναθέσεις ή κλειστούς διαγωνισμούς το τελευταίο 18μηνο, εξ αφορμής της πανδημίας, ο κ. Τσίπρας ανέβασε τους τόνους.

«Ο κόσμος δεν έχει να βγάλει τον μήνα κι εσείς κάνετε πάρτι με τα λεφτά του κράτους για τα δικά σας παιδιά, που στήνουν εταιρείες την παραμονή της ανάθεσης.

Πάσχετε από αλαζονεία, πιστεύετε ότι θα κυβερνάτε αιώνια. Αλλά οι ημέρες της αφθονίας σας τελειώνουν, έρχεται η ώρα που όλα θα ελεγχθούν, θα αναζητηθούν ευθύνες, διότι δεν υπάρχει πλέον παραγραφή, φροντίσαμε και αλλάξαμε το Σύνταγμα. Τίποτα δεν θα μείνει κρυφό».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v