Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προτάσεις Μητσοτάκη στη Διάσκεψη για τη Λιβύη

Τι θα πει ο πρωθυπουργός στη διεθνή συνάντηση στο Παρίσι, που συγκαλείται με πρωτοβουλία Μακρόν. Ο στόχος και τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς. Θα συμμετάσχει τελικά και η Τουρκία, αν και σε επίπεδο υφυπουργού Εξωτερικών.

Οι προτάσεις Μητσοτάκη στη Διάσκεψη για τη Λιβύη

Στο Παρίσι βρίσκεται από χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στη σημερινή Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη.

Είχε προηγηθεί πρόσκληση που είχε απευθύνει στον πρωθυπουργό ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι στο τέλος Σεπτεμβρίου για την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας. Πρόκειται για την πρώτη πρόσκληση στην Ελλάδα να μετάσχει σε τόσο υψηλό επίπεδο σε διεθνή συνάντηση για τη Λιβύη και, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, συνιστά αναγνώριση της χώρας μας ως δύναμης περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, καθώς και του ρόλου της στην πορεία προς τη σταθεροποίηση της Λιβύης, ως του κοντινότερου γείτονα της Λιβύης, μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει πράξει σε όλες τις διεθνείς επαφές του, θα υπογραμμίσει την ανάγκη να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου στη Λιβύη, να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία Εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη χώρα της Βορείου Αφρικής το συντομότερο δυνατόν.

Η θέση αυτή, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, περιγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η γειτονική χώρα θα πετύχει τη σταθεροποίηση και την πορεία προς την ομαλότητα, χωρίς παρεμβάσεις από τρίτους, με την αναφορά αυτή να παραπέμπει κυρίως στην Τουρκία.

Η τελευταία ανταποκρίθηκε την ύστατη ώρα στη σχετική πρόσκληση και θα συμμετάσχει τελικά στη Διάσκεψη, ενώ αρχικά δεν είχε συμφωνήσει, με πρόσχημα τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου. Όπως έγινε γνωστό χθες το μεσημέρι, θα εκπροσωπηθεί από τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.

Παράνομες συμφωνίες

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως αναμένεται και ενώπιον του Τούρκου υπουργού να επαναλάβει ότι η δημιουργία τετελεσμένων με παράνομες συμφωνίες, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα είχε συνέπειες στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση των θεσμών της Λιβύης, αρχής γενομένης από την εκπαίδευση της Λιβυκής Ακτοφυλακής, η οποία έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο ευρύτερης ευρωπαϊκής προσπάθειας ήδη από το 2015. Η χώρα μας έχει επίσης εκφράσει την ετοιμότητά της να συμμετάσχει στον μηχανισμό επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στην αποναρκοθέτηση με την προσφορά σχετικού εξοπλισμού, ενώ υπήρξε και ανθρωπιστική βοήθεια, κατ' αρχάς με τη δωρεά 200.00 εμβολίων. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που επαναλειτούργησαν πρεσβεία στην Τρίπολη και άνοιξαν γενικό προξενείο στη Βεγγάζη, την ίδια περίοδο που πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών στη χώρα.

Η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία η οποία συνδιοργανώνεται με τη Γενική Γραμματεία του Ο.Η.Ε., τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Λιβύη, εκ μέρους της οποίας έχουν προσκληθεί ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι και ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Στόχος των συμμετεχόντων είναι η επίτευξη συμφωνίας που αφορά το χρονοδιάγραμμα της διεξαγωγής εκλογών και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων. Το κείμενο της Διακήρυξης μάλιστα σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων έκλεισε χθες, Πέμπτη, το μεσημέρι και εάν κάποια χώρα έχει ένσταση, θα πρέπει να προβάλει επιφύλαξη κατά τη σημερινή μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v