Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρξει ξανά lockdown στην Ελλάδα

Οι εμβολιασμένοι δεν θα επιβαρυνθούν με νέους περιορισμούς, έλεγχοι και περισσότερα τεστ στους ανεμβολίαστους, τόνισε ο πρωθυπουργός. «Έχουμε μπροστά μας δύσκολες εβδομάδες», υπογράμμισε. Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ.

Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρξει ξανά lockdown στην Ελλάδα

 Τις τέσσερις βασικές θέσεις στις οποίες -όπως είπε- επιμένει η κυβέρνηση για την πανδημία περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας:

1. Δεν θα ξαναϋπάρξει άλλο lockdown στη χώρα.

2. Όσοι έχουν ήδη θωρακιστεί κάνοντας εμβόλιο, δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να ελέγχονται κυρίως με πολλά τεστ.

3. Διαρκής ενίσχυση του ΕΣΥ, ειδικά στις περιφέρειες που πιέζονται. Ένα πλαίσιο συνεργασίας έχει αναπτυχθεί με τον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει αντιμετώπιση της χώρας ως μιας ενιαίας υγειονομικής περιφέρειας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προσθέσουμε ανθρώπινους πόρους στο σύστημα υγείας εκεί όπου έχουμε ελλείψεις. Εφόσον χρειαστεί, θα επιτάξουμε υπηρεσίες και προσωπικό, θα κινηθούμε νωρίτερα ώστε να καλυφθούν τα κενά.

4. Συνέχιση προσπάθειας ενίσχυσης των εμβολιασμών. Η περιπέτεια θα λήξει μόνο με την περαιτέρω επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος και τήρηση των μέτρων προστασίας. Στην τελευταία έξαρση του ιού απαντάμε με ένα νέο κύμα εμβολιασμού.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «έχουμε μπροστά μας ακόμα δύσκολες εβδομάδες», ωστόσο χαρακτήρισε αισιόδοξο το γεγονός ότι τα ραντεβού για εμβολιασμό αυξήθηκαν τις τελευταίες μέρες. Μόνο τις τελευταίες μέρες, σημείωσε, σχεδόν 200.000 ραντεβού κλείστηκαν για την πρώτη δόση και 300.000 ραντεβού για την αναμνηστική δόση. «Εφόσον τα καταφέρουμε, τότε θα μπορέσουμε να διευρύνουμε το τείχος ανοσίας. Η τρίτη δόση θα κλείσει τις όποιες ρωγμές στο τείχος ανοσίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Το ισχυρό τέταρτο κύμα, τόνισε, αφορά όλη την Ευρώπη με αρκετές χώρες να έχουν πενταψήφιους αριθμούς κρουσμάτων. «Δυστυχώς, επιφέρει απώλειες και στη χώρα μας, όμως έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά καθώς το εμβόλιο κάνει τη διαφορά. Είναι αυτό που αποτρέπει την ευθεία αντιστοίχιση των πολλών κρουσμάτων με τις βαριές νοσηλείες, που αφήνει ανοιχτή την οικονομία να παράγει και την κοινωνία να λειτουργεί».

Η κοινωνία, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ανταποκρίνεται θετικά στις πρόσφατες οδηγίες της Πολιτείας, το αποδεικνύουν οι έλεγχοι που έγιναν τις τελευταίες μέρες». Έκανε δε λόγο για «προσωπική ευαισθητοποίηση» του καθενός, αφού «η εφαρμογή των μέτρων είναι απείρως καλύτερα από τα lockdown, τα κλειστά καταστήματα και το click away που είχαμε πέρυσι. Τα μέτρα που λαμβάνουμε, είναι τα μέτρα που λαμβάνουν όλες οι χώρες, σε αυτή τη γραμμή θα εξακολουθήσουμε να επιμένουμε».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές κάθε μέρα να μεταφέρουν στις εκλογικές τους περιφέρειες ότι σήμερα η πανδημία κτυπά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. «Αυτοί κινδυνεύουν, χάνονται αχρείαστα, θα είχαν προστατευτεί αν είχαν κάνει το εμβόλιο. Διασωληνωμένοι είναι 65 εμβολιασμένοι πολίτες σε συνολικά 6,5 εκατομμύρια που έχουν κάνει το εμβόλιο, δηλαδή 1 στις 100.000. Οι λύσεις είναι στα χέρια μας, στα χέρια του καταστηματάρχη, του δημάρχου, του ιερέα. Αντί να ζητάμε έναν αστυνομικό γύρω μας, είναι καιρός να γίνουμε εμείς φύλακες των γύρω μας». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα που «λειτουργεί ως πλανόδιος μεταπράτης του ανθρώπινου πόνου σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και φλερτάροντας με τους αντιεμβολιαστές. Θα περίμενα να επαναλαμβάνει μονότονα τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πόσο πιθανόν είναι κανείς να μπει σε ΜΕΘ ή να καταλήξει αν είναι ανεμβολίαστος».

Για το προσφυγικό, εγκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση για «απίστευτη αθλιότητα να διακινεί χυδαία ψεύδη ύποπτων κύκλων για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, την ώρα που στέλνουμε στη Δικαιοσύνη τους διακινητές των άθλιων αυτών φημών».

Στον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν διδάχτηκαν τίποτα και επιμένουν να κατασκευάζουν μια ψεύτικη πραγματικότητα. Μια ανύπαρκτη εικόνα, με τελευταία αυτή της προοδευτικής διακυβέρνησης. Τους απαντώ. Προοδευτικά είναι το gov.gr, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το να μειώνεις την ανεργία, να δημιουργείς περισσότερες δουλειές, να μειώνεις τις ανισότητες, οι πράσινες πολιτικές, να μειώνεις τους φόρους, να φέρνεις ξένα κεφάλαια. Αυτά είναι προοδευτικές πολιτικές και να πάψουν επιτέλους σε αυτή τη χώρα να χάνουν το νόημά τους οι λέξεις».

Σε αυτό το δρόμο, κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, «θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε, διορθώνοντας τα λάθη μας, κλείνοντας τις πληγές του χθες και ανοίγοντας με τολμηρές μεταρρυθμίσεις τους δρόμους του αύριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάστηκε και καταδικάζεται καθημερινά. Τον ξεπερνάμε και προχωράμε με οδηγό την εμπειρία μιας πολύ γόνιμης διετίας, διεκδικώντας περισσότερα αποτελέσματα και λιγότερα λάθη. Σας ζητώ να γίνετε οι αγγελιοφόροι της Ελλάδος που αλλάζει και η δυνατή φωνή που να μεταφέρει στα υπουργικά γραφεία και σε μένα όλα τα προβλήματα. Η πόρτα μου και το γραφείο μου είναι πάντα ανοιχτά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v