Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ διεθνών επαφών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η Διάσκεψη για τη Λιβύη και τα τετ α τετ με ομολόγους του. Τα σημαντικά ταξίδια σε Λονδίνο και Μόσχα. Συνάντηση με τους εμπόρους και τους επαγγελματοβιοτέχνες για την πανδημία.

Μπαράζ διεθνών επαφών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μπορεί τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντός των συνόρων να είναι μεγάλα και κρίσιμα, ωστόσο δεν σταματά στο ελάχιστο τις διεθνείς επαφές με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Επιδίωξή του, αφενός, ο ενισχυμένος ρόλος της χώρας μας στη διαρκώς διαμορφούμενη γεωπολιτική πραγματικότητα και αφετέρου, η ενδυνάμωση του προσωπικού του διεθνούς προφίλ, εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ελέω κορωνοϊού και ενεργειακής κρίσης.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα θα έχει μπαράζ συναντήσεων με ξένους ηγέτες, ενώ θα συμμετάσχει και στη σημαντική για τα συμφέροντα της χώρας Διάσκεψη για τη Λιβύη στο τέλος της εβδομάδας. Συγκεκριμένα:

  • Αύριο, Τρίτη, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε , ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα.
  • Την προσεχή Παρασκευή, θα μεταβεί στο Παρίσι, προκειμένου να συμμετάσχει στον εορτασμό της 75ης Επετείου από την ίδρυση της UNESCO και στη Διάσκεψη για τη Λιβύη που διοργανώνει ο Εμανουέλ Μακρόν. Θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας θα συμμετάσχει σε διεθνές φόρουμ για τη βορειοαφρικανική χώρα, στον απόηχο των μέχρι πρότινος στενών σχέσεών της με την Τουρκία και σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των δεσμών της με την Ελλάδα, ενόψει και των επικείμενων εκλογών εντός του Δεκεμβρίου.
  • Την επόμενη Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, με φόντο την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών για το πλαίσιο συνεργασίας τους στην εποχή μετά το Brexit, αλλά και τις εξελισσόμενες συζητήσεις για το Κυπριακό.
  • Σε έναν ακριβώς μήνα, στις 8 Δεκεμβρίου, στη Μόσχα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία. «Η εξωτερική πολιτική που εφαρμόζουμε είναι πολυδιάστατη», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, που μετά τις αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ αλλά και την οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών με χώρες της ανατολικής Μεσογείου, θέλουν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και με τη Μόσχα.

Τήρηση μέτρων

Στο εσωτερικό μέτωπο, στη σκιά των έντονων επιδημιολογικών δεδομένων, ο πρωθυπουργός αναζητά τον τρόπο αύξησης των εμβολιασμών και την πιστή τήρηση των νέων μέτρων που ισχύουν από το Σάββατο. Στο πλαίσιο αυτό, θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών, από τους οποίους θα ζητήσει να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια, να πέσουν οι τόνοι των αντιδράσεων που έχουν προκύψει και να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να αντιμετωπιστεί θετικά και αυτό το νέο κύμα της πανδημίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαβεβαιώσει τους εκπροσώπους των φορέων ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά lockdown στη χώρα ούτε να ξανακλείσει η οικονομία, ενώ θα διευκρινίσει ότι τα ισχύοντα μέτρα σχετίζονται με την προστασία των ανεμβολίαστων και την προσπάθεια αυτοί να αλλάξουν στάση και να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.

Από την άλλη, επιπλέον τοπικά περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν, όπως αναγνώρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, προσδιορίζοντας ως γενική αρχή της κυβέρνησης ότι και αυτά θα αφορούν στους ανεμβολίαστους. «Προσπαθούμε στο μέτρο του εφικτού τα οριζόντια μέτρα να μην επηρεάζουν πολύ τη ζωή των εμβολιασμένων», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v