Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται σαν Γκόρτσος με την πανδημία σε έξαρση

«Αν δεν τον στήριζε η διαπλοκή και τα μέσα ενημέρωσης που πήραν ένα κάρο εκατομμύρια, δεν θα ήταν σήμερα πρωθυπουργός». Πρόβλεψη για «αφόρητο χειμώνα», εάν δεν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και δεν μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα.

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται σαν Γκόρτσος με την πανδημία σε έξαρση

«Αν δεν υπήρχε η διαπλοκή, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ήταν σήμερα πρωθυπουργός». Με τη φράση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους της κριτικής του, μετά το αλαλούμ του τελευταίου διημέρου γύρω από τα μέτρα προστασίας και το «άδειασμα» του Μαξίμου… από την Ιερά Σύνοδο.

«Όσο θα κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης, ο μέσος Έλληνας θα βρεθεί στην ανάγκη να ανάψει ένα κερί μπας και σωθεί», πρόσθεσε ειρωνικά, στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης (στον Star Κεντρικής Ελλάδας), απαντώντας στην «κατηγορία» που του απηύθυνε προχθές ο πρωθυπουργός, ότι δεν νιώθει την ανάγκη να ανάβει κερί στην εκκλησία και δεν ξέρει τι γίνεται στους ναούς.

Σε ανάλογο ύφος αναμένεται να μιλήσει απόψε στη Χαλκίδα, εγκαινιάζοντας τον κύκλο εξορμήσεων σε ολόκληρη τη χώρα, με αφορμή το συνέδριο του κόμματος που θα γίνει τον Φεβρουάριο. Νωρίτερα, σήμερα το πρωί, θα επισκεφτεί τη βόρεια Εύβοια.

Η Κουμουνδούρου αποδίδει τα επικοινωνιακά ευτράπελα του κυβερνητικού επιτελείου, για τα μέτρα στους ναούς, στον πανικό της κυβέρνησης, ενώ κατηγορεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου ότι «είπε ψέματα».

Κι αυτό γιατί:

  • Προχθές το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο Mega, αιτιολόγησε την εξαίρεση των ναών από τους ελέγχους των τεστ και των πιστοποιητικών εμβολιασμού, λέγοντας ότι είναι αδύνατον να γίνει τέτοια ελεγκτική διαδικασία.
  • Την ίδια ώρα, η Ιερά Σύνοδος, που συνεδρίαζε για τη δική της ευθύνη απέναντι στα μέτρα, αποφάσισε να ζητήσει από τους υπευθύνους των ναών να διενεργούν (με ευθύνη τους) έλεγχο στους προσερχόμενους πιστούς.
  • Όταν χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η σχετική εγκύκλιος, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι η εν λόγω απόφαση ήταν αποτέλεσμα της επικοινωνίας «που είχε χθες το πρωί το γραφείο του πρωθυπουργού με την Εκκλησία της Ελλάδας».
  • Η απόφαση όμως ελήφθη… προχθές (ημερομηνία 3 Νοεμβρίου), δηλαδή πολλές ώρες πριν την επικοινωνία που επικαλέσθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το… «κερασάκι», όπως λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι μετά τη δημοσιοποίηση της εγκυκλίου, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Ιερώνυμο και του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

«Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ουσιαστικά… άπιστο τον Τσίπρα, με τον οποίο όμως εξακολουθεί να επικοινωνεί τακτικά και σε καλό κλίμα ο Αρχιεπίσκοπος», λένε, αναδεικνύοντας «το σουρεάλ της υπόθεσης».

Ανεμβολίαστοι αστυνομικοί θα ελέγχουν πολίτες;

Ο κ. Τσίπρας, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης, επανέφερε εμμέσως πλην σαφώς το θέμα του εμβολιασμού των Σωμάτων Ασφαλείας, που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. «Οι αστυνομικοί έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες», είπε, αποδίδοντας τη μη υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού τους στον φόβο της κυβέρνησης για πολιτικό κόστος σε ένα ακροατήριο που δεν θέλει να το χάσει εκλογικά.

«Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται η πανδημία με όρους ψηφοθηρικούς. Γι’ αυτό πρότεινα να συσταθεί μία επιτροπή από επιστήμονες υψηλού κύρους, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, ώστε να μας πουν τι πρέπει να γίνει και να γίνει», τόνισε. Διευκρίνισε μάλιστα ότι δεν μίλησε για επιστήμονες κοινής αποδοχής με την έννοια ότι θα ψηφιστούν τα μέλη της, αλλά ότι «θα τους ορίσουμε από κοινού».

Εμμέσως πλην σαφώς μάλιστα μίλησε απαξιωτικά για κάποια μέλη της σημερινής επιτροπής ειδικών: «Πώς μπορεί να πείσει την κοινωνία και τους διστακτικούς (για εμβολιασμό) ένα μέλος της επιτροπής που ισχυρίζεται δημοσίως ότι στις γεμάτες σχολικές αίθουσες δεν διασπείρεται ο ιός;» είπε.

Σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «συμπεριφέρεται σαν Γκόρτσος» και δεν παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας «για να μη συγκρουστεί με το σκληρό κομμάτι των ανεμβολίαστων της άκρας Δεξιάς, που τους θέλει για ψηφοφόρους».

Και έθεσε τα ερωτήματα: «Πώς γίνεται εν μέσω έξαρσης της πανδημίας η κα Κεραμέως να προχωρά στις συγχωνεύσεις σχολείων αντί να αραιώνει τις σχολικές αίθουσες; Η κυβέρνηση έχει δώσει ένα κάρο εκατομμύρια σε μέσα ενημέρωσης, πού είναι η καμπάνια για τον εμβολιασμό; Γιατί συνεχίζει η κυβέρνηση το κλίμα χαλάρωσης, όταν το 15% στις ΜΕΘ είναι εμβολιασμένοι; Και πώς γίνεται ο πρωθυπουργός να λέει πως όλα βρίσκονται υπό έλεγχο, πότε δηλαδή θα είναι εκτός ελέγχου;».

Πάμε για αφόρητο χειμώνα

Όσο για την έκρηξη (και) της ακρίβειας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έκανε την πρόβλεψη ότι «πάμε για αφόρητο χειμώνα, πιο σκληρό και από του ’12-’13», αν δεν λάβει η κυβέρνηση άμεσα δύο μέτρα: την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

«Πράγματι, το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους είναι ευρωπαϊκό και διεθνές, αλλά η Ελλάδα εμφανίζεται πρωταθλήτρια στην εκτίναξη της τιμής του ρεύματος. Τον Δεκέμβριο θα δούμε αυξήσεις 80-150% στο ρεύμα. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ψέματα χθες, ότι αν δεν υπήρχαν οι παρεμβάσεις (της κυβέρνησης), θα ήταν δέκα φορές πιο πάνω οι τιμές. Είναι χυδαίο αυτό το ψέμα, γιατί η παρέμβαση που έκανε ήταν 9 ευρώ και τώρα το πάει στα 18. Αλλά οι αυξήσεις που θα δει ο μέσος πολίτης θα είναι στα 150 ευρώ, δηλαδή θα μειωθεί κατά 150 ευρώ το εισόδημα μίας οικογένειας που ζει με 800 ευρώ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v