Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρβιτσιώτης: Προειδοποίηση στη Β. Μακεδονία για τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Μας προβληματίζουν πολύ οι εξελίξεις», δηλαδή η παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ και η ενίσχυση του εθνικιστικού VMRO. Η Ελλάδα θα επανακαθορίσει τη στάση της για την ένταξη της γείτονος στην ΕΕ”, το μήνυμα εάν δεν υπάρξει εφαρμογή όλων των προβλέψεων.

Βαρβιτσιώτης: Προειδοποίηση στη Β. Μακεδονία για τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Φιλική προειδοποίηση» προς τη Βόρεια Μακεδονία ότι η Ελλάδα θα επανακαθορίσει τη στάση της για την ένταξη της γείτονος στην ΕΕ, εάν δεν τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών-Άμυνας της Βουλής, είπε ότι «μας προβληματίζουν πολύ οι εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία», δηλαδή η παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ και η ενίσχυση του εθνικιστικού VMRO στις αυτοδιοικητικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, με ενδεχόμενη επικράτησή τους σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Σ' αυτό το πλαίσιο, αφήνοντας να εννοηθεί ακόμα και το ενδεχόμενο άσκησης βέτο, τόνισε:

- Η επιστροφή σε μία εθνικιστική ρητορική από τους γείτονές μας, ουσιαστικά θα μας οδηγήσει στο να επανακαθορίσουμε την εθνική μας θέση για τη στήριξη της διευρυνσιακής διαδικασίας.

- Κι αυτό διότι μία από τις απαρέγκλιτες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στο διαπραγματευτικό πλαίσιο είναι η πιστή και ορθή εφαρμογή όλων των προβλέψεων της Συμφωνίας των Πρεσπών.

- Είναι απαραίτητο, αυτό το μήνυμα να σταλεί σήμερα στους γείτονές μας, οι οποίοι βρίσκονται σε μία πολιτική περιδίνηση.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης πάντως δεν έκανε καμία αναφορά στις τρεις συμβάσεις μεταξύ Ελλάδας - Β. Μακεδονίας που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν έρχονται προς κύρωση στην ελληνική Βουλή εδώ και δύο χρόνια.

Εκκρεμότητα που οφείλεται σε αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και στην (κατά πηγές τους) άρνηση των δύο πρώην πρωθυπουργών, κυρίων Σαμαρά και Καραμανλή, να τις υπερψηφίσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v